"Libya'ya askeri müdahale krizi daha da derinleştirir"

"Libya'ya askeri müdahale krizi daha da derinleştirir"
BM Libya İnsani İşler Misyonu Başkanı Zateri:- "Libya'da en az 435 bin kişi ülke içinde göçmen durumunda, çevre ülkelerden en az 250 bin mülteci var ve bir milyon 400 bin kişi de gıda ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyuyor" - "Bizim,166 milyon dolara ihti

KAHİRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Libya İnsani İşler Misyonu Başkanı Ali Ez-Zateri, Libya'da durumun kötüye gittiğini, olası bir askeri müdahale ya da iç savaş halinde ülkedeki insani krizin ve yıkımın daha da derinleşeceğini belirtti.

Aynı zamanda BM Libya Özel Temsilci Yardımcısı olan Zateri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Libya'da en az 435 bin kişi ülke içinde göçmen durumunda, çevre ülkelerden en az 250 bin mülteci var ve bir milyon 400 bin kişi de gıda ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyuyor" dedi.

"Libya'ya askeri müdahale krizi daha da derinleştirir" diyen Zateri, ülkede 650 bin ila 850 bin Libyalının temiz su ve daha sağlıklı koşullara ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, söz konusu ihtiyaç sahiplerinin yüzde 97'sinin insani yardıma muhtaç olduğunu ve özellikle Bingazi'de insani krizin giderek derinleştiğini dile getirdi.

- "166 milyona ihtiyacımız var elimize geçen 1 milyon 400 bin dolar"

Zateri, talepler artmasına rağmen yardımların azaldığını vurgulayarak, "Libya Kızılayı ve çeşitili organizasyonlardan haftalık insani yardım talebi geliyor. Maalesef mali imkanlarımız sınırlı. Bizim,166 milyon dolara ihtiyacımız varken elimize geçen 1 milyon 400 bin dolarla nasıl hareket edebiliriz. Talepler artarken yardımlar azalıyor. Dolayısıyla Libya'daki insani kriz artıyor" şeklinde konuştu.

Libya'daki işlerin yürütülmesi ve siyasi parçalanmanın önüne geçilmesi için mutabakat hükümetinin kurulmasının zorunlu olduğunu dile getiren Zateri, hükümet kurulmamış dahi olsa insani yardımların devam etmesi ve ülkedeki güvenlik konularında istikrarın sağlanması gerektiğini bu konuda da Bingazi'de ateşkes için çaba sarf ettiklerini aktardı.

Batının olası bir askeri müdahalesini de değerlendiren Zateri, muhtemel bir savaştan en çok zararı sivillerin göreceğini belirterek, Libya'daki insani krizin hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasının en önemli unsur olduğunu ifade etti.

Zateri şu ana kadar Fas, Cezayir, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Almanya, Avrupa Birliği, İngiltere ve İtalya'dan yardımların olduğunu ancak bunların yetersiz kaldığını söyledi.

- Türkiye'nin yardımları

Türkiye'nin Libya'ya yardımlarına da dikkati çeken Zateri şunları kaydetti:

"Türkiye yönetimine Libya'daki insani kriz konusunda yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür ederim. Türkiye-Libya ilişkileri bugünün konusu değil onlarca yılık bir ilişkidir. Türkiye'nin insani müdahale planına daha fazla destek vermesini diliyorum."

Zateri ayrıca uluslararası topluma Libya'daki insani krizin çözümü için BM'nin geçen aralık ayında oluşturduğu Libya'daki krize insani müdahale planına destek verme çağrısında bulundu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.