Mahmur-Güver Peşmerge Komutanı Barzani:

Mahmur-Güver Peşmerge Komutanı Barzani:
"Irak ordusu Musul'un geri alınması için 4 bin 500 askerini Mahmur'a konuşlandırdı. Bu güç Musul'un kurtarılmasına kadar burada kalacak ve geçicidir"- "Erbil ve Bağdat söz konusu gücün bölgeye konuşlanması için yaklaşık 7 ay boyunca görüştü"- "Sadece Musu

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Mahmur-Güver Peşmerge Komutanı Sirvan Barzani, Irak ordusu tarafından Musul'un Mahmur ilçesine gönderilen 4 bin 500 askerin bölgeye geçici olarak konuşlandığını belirtti.

Barzani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçlerinin kontrolündeki bölgelere gelen tüm güçlerle önceden görüşme yapıldı. Bölgeye yerleşmeden önce geri dönme garantisi alındıktan sonra geçişlerine izin veriliyor. Bu çerçevede Irak ordusu Musul'un geri alınması için 4 bin 500 askerini Mahmur'a konuşlandırdı. Bu güç Musul'un kurtarılmasına kadar burada kalacak ve geçicidir" ifadelerini kullandı.

Irak askerleri Mahmur'a yerleşmeden önce Erbil-Bağdat arasında uzun görüşmeler yapıldığını aktaran Barzani, "Her iki taraf söz konusu gücün bölgeye konuşlanması için yaklaşık 7 ay boyunca görüştü. Musul'un güneyinden ilerleme sağlanması için operasyon düzenlenecek" şeklinde konuştu.

Peşmerge güçlerinin Musul kentini doğu, kuzey ve batı bölgelerinden kuşattığına dikkati çeken Barzani, "Sadece Musul'un güney bölgesi kontrol altında değil. Bunun içinde Irak askerleri geldi. Peşmerge güçleri kentin kurtarılması operasyonuna katılacaktır ancak şartların ne olacağı ve hangi bölgeden saldırı yapılacağı henüz kesinleşmedi" değerlendirmesinde bulundu.

"Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve Haşdi Vatani dışında bölgedeki Sünni aşiret güçleri de operasyona katılacaktır" diyen Barzani, "Bölgenin hassasiyetinden dolayı Sünni ağırlıklı güçlerin operasyona katılması önemlidir. Bu savaşın Kürt-Arap veya Sünni-Şii çatışmasına dönüşmemesi lazım" dedi.

Irak merkezi hükümeti 11 Ocak tarihinde Musul kentinin terör örgütü DAEŞ'ten geri alınması için Ninova iline bağlı Mahmur ilçesindeki, "Ninova Operasyonlar Komutanlığı'na" 4 bin 500 asker ve zırhlı araç göndermişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.