Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'daki siyasi kriz
Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, Makedonya'daki dört siyasi parti liderine gönderdiği mektupta, ülkedeki mevcut durumdan endişe duyduğunu, erken seçimin yapılması için asgari şartların yerine getirilmesi gerektiğini belirttiği öğrenildi

ÜSKÜP (AA) - Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, AB Konseyi Dönem Başkanı sıfatıyla Makedonya'daki dört siyasi parti liderine gönderdiği mektupta, ülkedeki mevcut durumdan endişe duyduğunu, erken seçimin yapılması için asgari şartların yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Prjino Antlaşması'nı imzalayan dört siyasi parti liderine gönderilen mektupta, demokratik ve güvenilir seçimlerin antlaşmanın bir parçası olduğuna işaret edilirken, "Bu antlaşma, ülkenizin demokratik geleceğinden dolayı başarısız olamaz." denildi.

Tarafları Prjino Antlaşması'nın bir an önce uygulanmasına çağıran Koenders, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un ülkedeki siyasetçilere yönelik hukuki işlemlerin durdurulması yönündeki kararını da geri çekmesi gerektiğini ifade etti.

Koenders ayrıca, ülkedeki siyasi krizi çözmek amacıyla imzalanan antlaşmanın işlevselliğini kaybetmesinin, Makedonya'nın entegrasyon sürecinin tehlikeye atılması dahil olmak üzere, ülke için ciddi yaptırımlara neden olabileceğini kaydetti.

Makedonya'da uzun süredir devam eden siyasi krizin çözümü amacıyla ülkedeki dört büyük siyasi partinin genel başkanları, AB arabuluculuğunda bir araya gelmiş ve geçen yıl temmuz ayında Prjino Antlaşması imzalanmıştı.

Antlaşmanın şartlarından biri olan erken genel seçimin önce nisan ayında yapılacağı kararlaştırılmış, ancak bu karar daha sonra haziran ayına ertelenmişti.

Son olarak Cumhurbaşkanı İvanov'un hakkında hukuki işlem başlatılan siyasileri affetmesi üzerine kriz yeniden başlamış, muhalefet yanlıları İvanov ve hükümet karşıtı protestolara başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.