Mardin'de "Uluslararası El-Cezeri" sempozyumu

Mardin'de "Uluslararası El-Cezeri" sempozyumu
Vali Koçak: - "Teröristler, böyle bir medeniyetin merkezi halinde temayüz etmiş olan şehrimizi, dönemin Moğollarını aratmayacak vandallıkla bugün terörle anılır hale getirdiler" - "Bu medeniyetin çocukları, bu medeniyete sahip çıkan çocuklar, bu vandallar

MARDİN (AA) - Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, "Teröristler, böyle bir medeniyetin merkezi halinde temayüz etmiş olan şehrimizi, dönemin Moğollarını aratmayacak vandallıkla bugün terörle anılır hale getirdiler." dedi.

Vali Koçak, Mardin Artuklu Üniversitesinin düzenlediği "Uluslararası El-Cezeri" sempozyumunda, 12. yüzyılın başlarında birçok alanda yetişmiş bilim adamlarının bulunduğunu söyledi.

Bunlardan birinin de El-Cezeri olduğunu belirten Koçak, Mardin'e mührünü vuran Artukluların, El-Cezeri gibi ilim adamlarını da yetiştirdiğini anlattı.

Artuklu medeniyetinin birlikte yaşam kültürü ve birleştirici özelliğine işaret eden Koçak, Mardin'in, bunun en güzel örneği olduğunu dile getirdi.

Böyle bir coğrafyanın terörle anılmasını üzücü bulduğunu kaydeden Koçak, "Teröristler, böyle bir medeniyetin merkezi halinde temayüz etmiş olan şehrimizi, dönemin Moğollarını aratmayacak vandallıkla bugün terörle anılır hale getirdiler." ifadelerini kullandı.

İnsanlık ve medeniyet adına teröristleri lanetlemenin kendileri için görev olduğunu belirten Koçak, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda teröre şehit verdiğimiz kardeşlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Bu medeniyetin çocukları, bu medeniyete sahip çıkan çocuklar, bu vandalları, dönemin Moğollarının bugünkü temsilcilerini, hatta daha da kötülerini tarih sahnesinden silmek üzere bir irade gösterdiler. Bu irade sonucunda inşallah Mardin'in tarihinde kısa bir süre de olsa kara leke olarak yerini almış bu unsurları temizleyerek, gerçek kimliğine ulaştıracaktır."

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise İslam medeniyetinin önceleri tefsir, hadis, fıkıh, kelam, felsefe ve mantık ilimleriyle başlangıç yaptığını, daha sonra da dil, edebiyat, matematik, astronomi, astroloji, fizik, kimya, sosyoloji, müzik, sanat, mimarlık, tıp ve eczacılık alanlarında o gün için gelinebilecek en üst noktaya ulaştıklarını bildirdi.

İslam dünyasının yetiştirdiği ilim adamlarının bütün alanlarda başarılar gösterdiğini anlatan Ağırakça, bunlardan birinin de Ebu'l-İzz El-Cezeri olduğunu söyledi.

Ağırakça, "İnce ayrıntılarına varıncaya kadar toplam 50 makine ve aleti bir mühendis bakış açısıyla tanıtmakta. O bu alet ve makineleri o günün şartlarında da olsa çok ciddi zorluklarla karşılaşmadan imal edebilmiştir. İşte bu eser, kültürel ve bilimsel açıdan ulaşılan yüksek seviyenin tarihsel bir tanığıdır." değerlendirmesinde bulundu.

İslam alimlerinin bütün dallarda ürettiği ve geliştirdiği ilmin, eğitimdeki müfredatta yerini alması gerektiğini vurgulayan Ağırakça, öğrencilerin Newton ve Galilei'yi tanıdığını ancak İbn-i Heysem, El-Biruni ve El-Cezeri'yi bilmediklerini kaydetti.

Ağırakça, "Halbuki o bildikleri Batılı bilim adamlarından çok daha evvel bu bilgiler bizim ilim adamlarımız tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bunların da en yakın zamanda müfredatlarımıza girmesini temenni ediyorum." diye konuştu.

Atatürk Kültür Merkezi'ndeki, 5 ülkeden 20 bilim adamının katıldığı sempozyum, 2 gün sürecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.