Masa tenisinin "özel" raketleri

Masa tenisinin "özel" raketleri
"Özel sporcular" olarak nitelendirilen zihinsel engelli çocuklar, masa tenisi sayesinde öz güven kazanıp sosyalleşiyorlar - TOSSFED Başkan Vekili Akçi:"Aileler spor vasıtasıyla çocuklarının değerli ve özel olduğunu görerek onlarla gurur duymaya başlıyor"-


ANTALYA (AA) - LEVENT KİŞİ - Masa tenisi sporu yapan otizm, down sendromu ve mental eksikliği bulunan "özel" çocuklardaki olumlu yöndeki değişimler, ailelerinin mutluluk kaynağı oluyor.

Manavgat ilçesinde düzenlenen Özel Sporcular Türkiye Masa Tenisi Şampiyonası'na katılan otizm, down sendromu ve mental eksikliği bulunan çocuklar, bu sporu başarılı şekilde yapmalarıyla dikkati çekti. Milli takıma seçilebilmek için mücadele eden çocukların, spor sayesinde sosyalleştikleri ve öz güvenlerinin arttığı belirtildi.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TOSSFED) Başkan Vekili Sadettin Akçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "özel" çocuklara sahip ailelerin, çocuklarıyla ilgili bazı beklentilerinin gerçekleşemediğine dikkati çekti.

Askerlik yapamayan ve evlenemeyen birçok engelli bireyin hayatın birçok alanından yoksun kaldığını belirten Akçi, "Ailelerin evlatlarıyla ilgili beklentileri sporla gerçekleşmiş oluyor. Çocuklarımızın içinde dünya veya Avrupa şampiyonu olan, büyük ödüller alanlar var. Aileler spor vasıtasıyla çocuklarının değerli ve özel olduğunu görerek onlarla gurur duymaya başlıyorlar. Örneğin ziyarete gittiğimiz ailelerin birçoğu çocuklarının aldığı madalyalardan evlerine köşe yapmışlar. Misafirlere çocuklarının başarılarını anlatıyorlar." dedi.

Akçi, sportif faaliyetlerin engelli bireylerin toplumun dışında kalmasını önlediğini vurguladı.

TOSSFED Yönetim Kurulu Üyesi Necla Göktaş da spor faaliyetleriyle çocukları sosyalleştirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Spor aracılığıyla engelli çocukların dışarı çıktığını anlatan Göktaş, "Spor sayesinde çocuklarımız çok güzel rehabilite oluyorlar. Eskiden engelli çocuklarını eve kapatan aileler, artık çocuklarının spor yapması için birbirleriyle yarış halindeler. Sporla sosyalleşen engelli çocuklar, bir restorana veya sinemaya gittiklerinde davranış biçimini belirleyebiliyor. Böyle durumlarda aile mutlu oluyor." diye konuştu.


- "Oğlumun oturuşu, duruşu değişti"

Oğlu Yiğit'in şampiyonadaki maçlarını izlemek için Ankara'dan gelen Zehra Hasgül ise Türkiye Şampiyonası'nda mücadele eden oğlunun, "Ben de buradayım ve varım." dediğini aktardı.

Hasgül, "Bölge şampiyonasında ikinci olan oğlum Türkiye Şampiyonası'na geldiği için şu anda dünyanın en mutlu annesiyim. En önemlisi onun da kendi varlığını ifade edebilmesi. O nedenle çok mutluyum ve duyguluyum." diye görüş belirtti.

Masa tenisine başladıktan sonra öz güveni artan oğlunun oturuşu ve duruşunun değiştiğini ifade eden Hasgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yiğit'in itibarı arttı. Her gittiği yerde takdir görüyor. Kendisi de bunun farkında. Kendini çok iyi hissediyor ve bunu bize de yansıtıyor. Otizmde sosyal iletişim kurmama çok büyük bir problem. Spora başladıktan sonra oğlum sosyalleşti. Bir anne olarak evladımın hobi sahibi mutlu bir çocuk olarak büyümesini istemiştim. Yiğit şimdi o yolda ilerliyor. Beraber kamplara gidiyoruz, turnuvalara ve şampiyonalara gidiyoruz . Yense de yenilse de oğlumla gurur duyuyorum."


- "Spor sayesinde kızımın mücadele gücü kazandı"

Şampiyonaya Malatya'dan katılan Melike'nin annesi Remziye Gürsoy da sporun otizmin etkilerini azaltma anlamında etkili olduğuna şahit olduklarını dile getirdi.

Spora başlayan kızının davranışlarında olumlu yönde değişiklikler meydana geldiğini aktaran Gürsoy, dışarıya açılmaya başlayan Melike'nin mücadele gücü kazandığını bildirdi.

Melike'nin sağlıklı yaşıtlarına ayak uydurmaya başladığının altını çizen Gürsoy, "Masa tenisi sayesinde bana göre kızım toplumda iyi bir yere geldi. Özel çocuklara sahip bütün ailelerin bu duyguları hissetmesini isterim. Gerçekten yol kat edilebiliyor, spordan vazgeçmesinler." değerlendirmesinde bulundu.

Masa tenisini çok sevdiğini belirten Melike Gürsoy da yaptığı ilk maçın iyi geçtiğini ifade ederek şampiyon olup madalya takmak istediğini anlattı.


- "Yarışma sonrasında ailelerden güzel geri dönüşler alıyoruz"

Kocaeli'nden öğrencisi Mert Emre Özkaraaslan ile şampiyonaya gelen beden eğitimi öğretmeni ve masa tenisi antrenörü Hüseyin Dağdelen, 5 yıldır özel sporculara antrenörlük yaptığını ve bu tür şampiyonaların çocuklarda farklı duygular oluşturduğunu kaydetti.

Dağdelen, "Onlara imkan verildiği zaman bu gibi organizasyonlarda yaşadıkları değişimleri görebiliyoruz. Öz güven kazanıyorlar. Bu tarz yarışmalara katıldıktan sonra aileler bizi arayarak, 'Hocam siz ne yaptınız? Yarışmadan döndükten sonra çocuğumuz çok değişti. Çok konuşkan oldu ve kendine güveni geldi. Evde neşe saçıyor' diyorlar. Ailelerden sürekli böyle güzel geri dönüşler alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şampiyonanın iyi geçtiğini dile getiren Mert Emre de bölge şampiyonasında üçüncü olarak katılmaya hak kazandığı Türkiye Şampiyonası'nda birinciliği hedeflediğini söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.