Meclis arşivlerindeki siyasi idam kararları

Meclis arşivlerindeki siyasi idam kararları
Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş: - "İdam cezası kararlarının yürürlükten kaldırılmasıyla ilgili yapılacak bir düzenlemenin ciddi ölçüde geriye kalan acıların giderilmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum"- "Deniz Gezmiş hakkında anma töreni yaptı

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş, idam kararlarıyla ilgili hukuki altyapının değiştirilmesi önerisini desteklediğini belirterek bunun, geriye kalan acıların giderilmesi açısından faydalı olacağına inandığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un, TBMM'de "idam cezalarının bütün hukuki altyapısını kaldıralım" çağrısı, idamın 2004 yılında Türk hukuk sisteminden tamamen çıkarılmasının ardından Meclis arşivlerindeki ölüm cezalarının yerine getirilmesine ilişkin kanunların da yürürlükten kaldırılmasını gündeme getirdi.

Konuyu AA muhabirine değerlendiren Devrimci 78'liler Federasyonu Başkanı Cumhur Yavuz, 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde bir çok antidemokratik uygulama ve katliamlar olduğunu öne sürdü.

Yavuz, "Bununla yüzleşebilmek bizim boynumuzun borcu. Vicdani olarak bununla hesaplaşmak hepimizin görevi. Ancak Kurtulmuş ve partisi bugüne kadar bu ülkenin demokratikleşmesi konusunda samimi hiç bir adım atmadı. Samimi olsa evet çok güzel bir şey" dedi.

Devrimci 78'liler olarak darbenin tümüne, bu ülkenin toplumsal hayatını karartan, demokratik saiklerini uzaklaştıran bütün uygulamalara karşı olduklarını söyleyen Yavuz, idam kararlarıyla ilgili hukuki alt yapının değiştirilmesinin bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Cumhur Yavuz, Kurtulmuş'un "12 Eylül'deki idam cezalarından rahatsızsak, Deniz Gezmiş'in idam cezasından rahatsızsak haydi buyurun dört parti burada, Meclis olarak bütün idam cezalarının bütün hukuki altyapısını kaldıralım" sözlerinin iyi niyet olduğunu ancak bir adım atılacağını düşünmediğini belirtti.

Yavuz, "Çünkü bugüne kadar AKP hükümetleri dönemine bakıldığında hakikaten bu ülkenin ihtiyacı olan kavramlarla yola çıktı ama ne oldu? 12 Eylül'ün getirdiği bütün kurumlar korunuyor. YÖK, Siyasi Partiler Kanunu, seçim barajı hala duruyor. HSYK onun kurumu. 12 Eylül'ün kurduğu ne kadar kurum varsa hepsi ayakta" eleştirisini dile getirdi.

İdam kararlarına ilişkin kanunların yürürlükten kalkmasının bu ülkenin ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yavuz, "Darbelerin sonucunda mağdur olan insanlara itibarlarının iade edilmesi anlamlıdır. Buna hiç itirazımız yok ama kaygılarımız var, kuşkularımız var" ifadelerini kullandı.

İdam cezası kararlarının yürürlükten kaldırılmasıyla ilgili yapılacak bir düzenlemenin ciddi ölçüde geriye kalan acıların giderilmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum- "İade-i itibar istemiyoruz"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Deniz Gezmiş'in ağabeyi Bora Gezmiş de "Kardeşi idam olmuş kişi olarak idam cezalarını onaylamam mümkün değil. Hele siyasi olarak verilen idam cezalarının tamamına karşıyım. Verilen cezaların hepsi olağanüstü mahkemeler tarafından ve olağanüstü şartlarda verilen cezalardır. Hiçbir hukuki altyapısı yoktur. İdam cezası kararlarının yürürlükten kaldırılmasının, ciddi ölçüde geriye kalan acıların giderilmesi açısından faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

"İade-i itibarı istemiyoruz" diyen Gezmiş, Meclis'in iade-i itibar vermesiyle idam edilenlerin itibarlarının geri gelmeyeceğini söyledi.
Gezmiş, "Halk benimsemedikten sonra siz istediğiniz kadar böyle bir kanunla iade-i itibar vermeye kalkın. Bir ölçüde gerçekçi olmuyor" ifadesini kullandı.

İdam kararlarıyla ilgili hukuki alt yapının değiştirilmesini desteklediğini belirten Gezmiş, "Bu idam cezaları bir kanunla verilmiş oluyor. Dolayısıyla bir çok yerde karşımıza çıktı. Deniz Gezmiş hakkında anma töreni yaptığımız zaman suçluyu övme gibi bir kanun var. Her zaman karşımıza çıkıyor. Önemli olan kanunların kaldırılması. Yoksa biz hiçbir zaman iade-i itibar gibi bir şey istemiyoruz" şeklinde konuştu.

- "Onlar zaten itibarlılar"

68'liler Birliği Vakfı ve 68'liler Dayanışma Derneği kurucu üyesi Tuncay Çelen, Türkiye'de idam yasalarının kaldırılmasını talep ettiklerini bunun da gerçekleştirildiğini hatırlattı. Çelen, idamın kendileri için "yasal bir cinayet" olduğunu aktardı.

Çelen, "Böyle bir yasal değişiklik onları ne itibarsızlaştırır ne de itibarlarını geri öder. Çünkü onlar zaten itibarlılar. Denizler ile ilgili bir yasayı benimsemiyoruz. Bunlar zaten yasayla getirilecek bir şey değildir fiilidir. Bu tür itibarlar yasayla olmaz. Halkın gönlünde oluşur" değerlendirmesini yaptı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.