Meclisin bütçe maratonu sona eriyor

Meclisin bütçe maratonu sona eriyor
HDP Grup Başkanvekili Demirel:- "Çözüm sürecinin tekrar yeniden ele alınması, parlamentonun bu konuda görev alması gerektiğini defalarca ifade ettik"- HDP İstanbul Milletvekili Paylan:- "Diyanet İşleri Başkanlığında harcanan bütçede bizim de vergilerimiz

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, "Çözüm sürecinin tekrar yeniden ele alınması, parlamentonun bu konuda görev alması gerektiğini defalarca ifade ettik" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2016 yılı bütçesinin son gün görüşmelerinde HDP Grubu adına konuşmalar yapıldı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bütçenin gelir kalemine bakıldığı zaman ağırlığın vergilerde olduğunu ve Türkiye'de gelire bakarak vergi toplamak gibi bir sistemin bulunmadığını söyledi. Paylan, Türkiye'de yatırımcıların endişeli olduğunu, yatırım yapmadığını ve bundan dolayı da istihdamın olmadığını ileri sürdü. Paylan, Türkiye'nin güvenli bir ülke olmadığını iddia etti.

Diyanet İşleri Başkanlığının tek bir dine hizmet ettiğini savunan Paylan, "Bir devletin dini olmaz. Devlet, inançlara arzu ederse hizmet verir. O çerçevede, Diyanet İşleri Başkanlığında harcanan bütçede bizim de vergilerimiz var ve ben bu konuda, açıkça söyleyeyim, hakkımı helal etmiyorum. Bir devletin soyu da olmaz. Hepimizin soydaşları var ama devletin soydaşı olmaz. Devletin vatandaşları olur" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise Paylan'ın kendi sözleriyle çeliştiğini söyledi. Bostancı, "Sayın Cumhurbaşkanı oraya sizin de bizim de hepimizin buradaki varlık nedeni olan, meşruluğunu borçlu olduğumuz millet iradesiyle gitti, kendi nedenleriniz en azından o makama karşı daha saygılı bir dili gerektiriyor. Türkiye bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldı, bunun sarayla, külliyeyle, şununla, bununla ilgisi yok. Eğer söylenecek bir laf varsa bu ülkede barış adına, kardeşlik adına, önce dönüp o terör örgütüne söyleyeceksin, önce onlara konuşacaksın" ifadesini kullandı.

- "Parlamento görev almalı"

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, bütçeye ilişkin hazırladıkları muhalefet şerhinin komisyon raporuna alınmadığını hatırlatarak, konuyla ilgili Anayasa Mahkemesine başvuru sürecini başlattıklarını bildirdi.

Cizre'nin harabeye çevrildiğini savunan Demirel, şöyle devam etti:

"Düşman topraklarıymışçasına üstüne havan topları yağdırılmış bir kent. Bodrumlardan silinmemiş vahşetin izleri. Yanık kokan sokakları. Cizre'de tüm bunlar önümüze saçıldı. Savaşın en ağır koşullarını yaşayan kadınlardır. Barış için savaşmak gerektiğinin farkındaydılar, bunun için savaşlarda her zaman yıkım ve acının yanında kadınların direnişine şahit olduk. Kadınlar burada da susmuyor direniyorlar. Kadınlar ve tüm direnenler biliyor ki barış ve özgürlük ricayla, minnetle gelmez. Kararlılık ve geri adım atmamakla gelir."

Çağlar Demirel, halkların taleplerinin konuşulduğu bir ortamın yaratılmasını isteyerek, çözüm sürecinin tekrar yeniden başlamasını, parlamentonun bu konuda görev alması gerektiğini defalarca ifade ettiklerini belirtti.

Demirel, "Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve müzakere masasına dönülmesinin gerekli olduğunu bir kez daha yineliyoruz" dedi.

Demirel, Sur'dan yaralı olarak çıkanların çırılçıplak soyulduğunu, bunun Nazi kamplarında yaşananlara benzediğini iddia etti.

Demirel'in konuşmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Neler neler dedi. Nazilere benzetmekten tutun, 'savaş ve talan bütçesi' demeye kadar birçok benzetme yaptı. Son derece propaganda diliyle yapılmış, kirli kavramlar kullanılmış, nesnel bir eleştirinin dışında hakaret dolu bir konuşmadır. Bu konuşmaya karşı benim vereceğim tek cevap kınamaktır. Çağlar Hanımefendi'nin konuşmasını baştan sona kadar kınıyorum" diye konuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.