Mekpan Panel, hedefinden şaşmıyor

Mekpan Panel, hedefinden şaşmıyor
Mekpan Panel, gelişen ihtiyaçlar ve yeni trendlere ayak uydurarak gelişimini sürdürürken, Konya’nın ekonomisine ve istihdamına da önemli bir katkı sağlıyor.

Sektörde sandviç panel olarak bilinen ürünlerin ve bunların metal aksesuarlarının üretimini gerçekleştiren Mekpan Panel, gelişen ihtiyaçlar ve yeni trendlere ayak uydurarak gelişimini sürdürürken, Konya’nın ekonomisine ve istihdamına da önemli bir katkı sağlıyor

Sektörünün öncü kuvveti olan Mekpan Panel’in Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Hakan Katırcı firmalarının sektördeki dünden bugüne gelişim sürecini anlatarak, geleceğe dönük yatırım ve hedeflerine ilişkin bilgiler verdi. Celalettin Hakan Katırcı, Mekpan Panel’in Konya ekonomisine ve istihdamına daha çok katkı sağlamak adına gelişen şartlara ayak uydurmak için yeniliğe her daim açık olduklarına vurgu yaptı.

celalettin-bey-foto-1.jpg

Firmanızın sektördeki geçmişi ve bugün geldiği noktayı anlatır mısınız?

Mekpan Panel olarak, standartlarda “Kendini Taşıyan, Çift Yüzeyli, Metal Kaplamalı Yalıtım Panelleri” olarak tanımlanan, sektörde ise “Sandviç Panel” olarak bilinen ürünlerin ve bunların metal aksesuarlarının üretimini kontinyu hat teknolojisi ile gerçekleştiren üretici bir firmayız. Faaliyetlerimize 2011 yılında Konya-3.Organize Sanayi Bölgesindeki 45.000m² üzerine kurulu 8.000m² olan fabrikamızda, yıllık 3.400.000m² kapasiteli tek hat ile başladık.

2013 yılında sürdürülebilirlik, çevresel faktörler, yüksek ürün kalitesi ve üretim verimliliğini esas alarak, mevcut makine parkurumuzda gerçekleştirdiğimiz teknolojik yenilikler ile 0 karbon salınımlı Pentan teknolojisine geçiş yaptık ve böylece üretmiş olduğumuz ürünlerin çevre dostu olmasını sağladık.

Pazar taleplerini doğru analiz eden Mekpan Panel yönetiminin kararıyla, 2014 yılında yaptığımız yeni yatırımla birlikte, daha yüksek yangın direncine sahip olan Poli-izosiyanürat (PIR) dolgulu Sandviç Panel üretimine başladık.

2015 yılında ulaştığımız fiili üretim miktarıyla birlikte, ülkemizdeki Kontinyu Panel Üreticileri arasında fiili kapasite kullanımı anlamına da gelen “Üretim Verimliliği” alanında birinci sıradaki haklı yerimizi aldık.

Devam eden süreçte aldığımız büyüme kararıyla birlikte, 2020 yılında fabrika kapalı alanımızı 8.000m² den 30.000² ye çıkardık. Ayrıca pazar ihtiyaçları doğrultusunda, müşteri taleplerini göz önünde bulundurarak özel tasarım ürünler üretmek üzere, en son teknolojik yenilikler ile donatılmış 2nci kontinyu hattımızı devreye aldık. Böylece kurulu kapasitemizi de 3.400.000m² den 8.500.000m² ye çıkartarak üretim kabiliyetimizi %250 ye yükseltmiş olduk. Böylece günlük fiili üretim miktarımız 25.000m² ye ulaştı.

2021 yılını, Ulusal ve Uluslararası pek çok tanınan önemli markaların nitelikli projelerinde yer almak suretiyle “Kontinyu Panel Üreticileri” arasında yıllık gerçekleştirilen fiili üretim miktarında ilk sıralarda tamamladık.

Mekpan Panel olarak, her zaman bulunduğumuz konumu koruyup, daha da ileriye taşıma anlayışına sahip olduk. İş ortaklarımıza, müşterilerimize ve tüm paydaşlarımıza değerli katkılarından dolayı şükranlarımızı sunarız.

art04563.jpg

Ürün gamınız, ürünlerinizin kullanım alanları, üretim tesisiniz, makine parkınız ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Ürettiğimiz sandviç paneller dolgu malzemesi anlamında B2 Poliüretan (PUR) ve B1 Poli-izosiyanürat (PIR) dolgulu sandviç paneller olarak iki ana grupta toplanmaktadır.

Çatı panellerinde klasik bini sistemli olan 3hadveli ve 5hadveli çatı panellerinin yanı sıra, Türkiye’de bir ilk olan gizli vidalı sisteme sahip ve Solar Panellerin çatı örtüsünü delmeden montajına olanak sunan “Solar Uyumlu 4 Hadveli Kepli Çatı Paneli” modellerimiz mevcuttur.

Ayrıca düşük eğimli çatılarda su yalıtımı anlamında köklü bir çözüm sunan 5 hadveli membranlı panel modelimiz mevcuttur. Cephe panellerinde ise tamamı gizli vidalı montaj imkânına sahip, Gizli Vidalı Cephe Paneli, V Panel, Siding panel modellerimiz mevcuttur.

Ayrıca soğuk hava deposu projelerinde kullanılan Soğuk Oda Panellerimiz mevcuttur.

Panel modeline göre 20mm kalınlıktan 200mm kalınlığa kadar farklı kalınlıklarda üretim yapabilmekteyiz. Ürettiğimiz Sandviç panellerin boyları 2400mm ile 16.000mm arasında müşterilerimizin istediği boyda üretilebilmektedir.

roportaj-sayfasinda-kullanalacaktir.jpg

Çatı, cephe ve panel sistemlerinde doğru malzeme ve firma seçiminde profesyonel tüketiciler nelere dikkat etmeli?

Sandviç panel seçiminde binanın lokasyonu ve kullanım amacı, binada kurgulanacak proses, ileride çatıya solar yatırım yapılıp yapılmayacağı gibi pek çok değişken parametre söz konusu. Ayrıca günümüzde giderek artan enerji maliyetleri ve emtia fiyatları bu anlamda doğru ürünün seçilmesini daha da önemli kılmaktadır.

Bu anlamda doğru ürünü ve doğru tedarikçi firmayı belirlemek çok önemlidir. Çünkü verilecek her bir karar hem ekonomik hem de ileri dönük avantaj veya dezavantaja dönüşebilecek unsurlar barındırmaktadır.

Mesela değerli yatırımcılarımızın panellerde kullanılacak köpüklerin minimum B2 veya B1 yanmazlık sınıfına sahip olmasına dikkat etmeleri, ayrıca üreticinin uygulayacağı köpük yoğunluklarının ve toleransların özellikle aşağıda belirttiğimiz şekilde olmasına dikkat etmeleri önem arz etmektedir.

Çatı Cephe Soğuk Oda

PUR ( B2 ) ( kg/m³ ) 38±2 40±2 40±2

PIR ( B1 ) ( kg/m³ ) 40±2 40±2 40±2

Ayrıca bunların dışındaki taş yünü, strafor, gaz beton gibi yalıtım tiplerinde ise, PUR-PIR dolgulu sandviç panellerin sağlayacağı termal dirence eşit ürün kalınlığını seçmeleri son derece önemlidir. Çünkü bilindiği üzere (lambda) adı verilen termal iletkenlik katsayısı her bir yalıtım malzemesinin karakteristik değeri olup, birbirinden farklıdır.

Pek çok zorlu şartlar altında yatırım kararı veren değerli yatırımcılarımız, sadece fiyat odaklı yaklaşımlarının, ilerleyen dönemde kendilerine daha pahalıya mal olabileceğini göz önünde bulundurmalıdır. Bu bağlamda eğer yatırımcı, doğru ürünü ve doğru tedarikçiyi tespit etmişse, bunun tedarik sürecinde yapacağı yazılı anlaşmalarda belirtilecek toleransların doğru amaçla kullanıldığından ve kendisine teslim edilen ürünün sözleşme şartlarına uygunluğundan emin olmalıdır.

Çatı, cephe ve panel sistemlerinde yeni trendler nelerdir?

Az önce de belirttiğimiz gibi giderek artan enerji maliyetleri, önceki yıllarda çok da dikkate alınmayan bina çatıları üzerine kurulan güneş santrallerini ön plana çıkarmıştır. Bu anlamda, Mekpan Panel tarafından özel tasarım olarak geliştirilen, gizli vidalı sisteme sahip ve Solar Panellerin çatı örtüsünü delmeden montajına olanak sunan “Solar Uyumlu 4Hadveli Kepli Çatı Paneli” sektörümüz için en sürdürülebilir, verimli, ekonomik çözümü sunmaktadır.

Ayrıca günümüzde cephe uygulamalarında mimari açısından daha estetik, mühendislik açısından daha güçlü ve işletme açısından daha uzun ömürlü ürünler daha çok tercih edilmektedir. Bu anlamda geleneksel gizli vidalı cephe panellerine bir alternatif olarak Türkiye de ilk olarak Mekpan Panel tarafından üretilen V Panel ve Siding Panel ürünlerimiz, derin profilli yüzeyleri sayesinde mimari tasarımlarda geleneksel sistemlerden çok daha estetik, mukavemet yönünden çok daha güçlü ve ekonomik anlamda çok daha uzun ömürlü çözümler sunmaktadır.

mekpan-bar.jpg

Yangın güvenliği noktasında ürünlerinizin özelliklerinden bahseder misiniz?

Bilindiği üzere organik bir madde olan Poliüretan ailesi yangın direnci yönüyle 3 sınıfa ayrılmaktadır.

B3 PUR :

Kolay tutuşur. Yangına katkıda bulunur. İçeriğinde alev geciktirici bulunmaz.

Alev kaynağını kontrol altına alsanız da iki kabuk arasındaki B3 köpük tutuştuğu için yangının yayılmasında önemli rol oynar.

B2 PUR :

Zor tutuşur. Yangına katkıda bulunmaz. İçeriğinde alev geciktirici vardır. Yanma esnasında köpük yüzeyinde oluşan karbon tabakası yayılmayı sınırlandırır.

Alev kaynağını kontrol altına aldığınız taktirde zarar sınırlı kalmış olur.

B1 PIR :

Zor tutuşur. Yangına katkıda bulunmaz. Kimyasal formülasyonu ve üretim prosesi tamamen farklıdır. Yanma esnasında köpük yüzeyinde oluşan karbon tabakası yayılmayı sınırlandırır.

Alev kaynağını kontrol altına aldığınız taktirde zarar daha da sınırlı kalmış olur.

Mekpan Panel olarak nihai tüketiciye doğru çözüm sunabilmek prensibi gereği sadece B2 PUR ve B1 PIR dolgulu sandviç paneller üretmekteyiz.

Firmanız, 2022’de hangi yatırım ve projeleri gerçekleştirmeyi planlıyor? Bu yıl için hedefleriniz nelerdir?

Mekpan Panel olarak 2022 yılı için sektördeki payımızı koruyup, bundan önceki yıllarda olduğu gibi Pazar payımızı %10-15 arttırmayı hedeflemekteyiz. Yine 2022 yılı için üretim verimliliğini arttırmaya yönelik yeni yatırımlarımız devam etmektedir.

Mekpan Panel olarak bizlere bu fırsatı sağladığınız için şükranlarımı sunar, saygılarımı arz ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.