MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLU

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLU
Modern Eğitim Merkezi Özel Eğitim Kursu’nun kurucusu Hamdi Parmak, “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu kanununa göre 25 Mayıs 2016’ya kadar kurumlar kendi bünyesinde yetki belgesi aldırmak zorundalar” dedi.

EMİNE ŞEYMA YILDIZ/ÖZEL HABER

“TORBA YASADAN ÇIKMIŞ BİR KANUN”

İmzam Yapı Gayrimenkul’un Yönetim Kurulu Başkanı, Modern Eğitim Merkezi Özel Eğitim Kursu’nun kurucusu Hamdi Parmak, 25 Mayıs 2016’ya kadar süresi olan MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu’nu detaylarıyla birlikte gazetemize anlatarak, Konya’nın ilk ve tek yetkili Mesleki Yeterlilik Kurumu olan Modern Eğitim Merkezi Özel Eğitim Kursu’nun faaliyetlerinden bahsetti. Mesleki Yeterlilik Belgelendirme zorunluluğunun 25 Mayıs 2015 tarihinde torba yasadan çıkmış olan bir kanun olduğunu söyleyen Parmak, “Çalışma Bakanlığı’nın bünyesinde olan kanunun amacı; ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere Meslekî Yeterlilik Kurumunun kurulması, çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi ile ulusal yeterlilik çerçevesiyle ilgili hususların düzenlenmesini sağlamaktır. Tabiplik, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, eczacılık, veterinerlik, mühendislik ve mimarlık meslekleri ile en az lisans düzeyinde öğrenimi gerektiren ve mesleğe giriş şartları kanunla düzenlenmiş olan meslekler bu Kanun kapsamı dışında olacak. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmayacak” dedi.

“YETKİLENDİRİLMİŞ TEK KURUM BİZİZ”

MYK tarafından yayımlanan ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyen herkesin yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvuru yapabileceğini belirten Parmak, “Başvuruları uygun bulunan adaylar, başvuruda bulundukları ulusal yeterlilikte yer alan esaslar doğrultusunda sınav veya diğer ölçme yöntemlerine göre değerlendirilecekler. Değerlendirme sonucunda başarılı olan kişiler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanacaklar. Bu kanuna göre nerdeyse her mesleğin bir yeterlilik belgesi olması zorunlu. Çalışma Bakanlığı 12 aylık bir süre tanıdı. 25 Mayıs 2016’ya kadar kurumlar kendi bünyesinde yetki belgesi olmayan elemanlarına yeterlilik belgesi aldırmak zorundalar. Konya’da ilk kez, üstelik 18 dalda akredite olmuş Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) olarak ön kayıtlarımıza başlamış durumdayız. Bu alanda Çalışma Bakanlığı’na bağlı MYK bünyesinde tek kurumuz. Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Sınavı’na gireceklere söylemek istediklerim var. İŞKUR bünyesinde bize müracaat eden kursiyerler başarılı oldukları takdirde sınav için ödedikleri ücreti devlet kendisi karşılıyor. Sınav sonunda alınan belgenin geçerlilik süresi 3 ile 5 yıl arasında değişecek. Beş yılda bir yenilenmesi gerekecek. 25 Mayıs 2016’dan itibaren yetki belgesi olmayan çalışanlara cezai işlem uygulanacak” şeklinde konuştu. 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.