MHP Grup Başkanvekili Vural:

MHP Grup Başkanvekili Vural:
"(Yeni anayasa çalışmaları) Umarım bu, AKP içinde parlamenter sistem ve başkanlık sistemi fay hattının çatışması değildir"- "Anayasalar azami mutabakatla yapılmalı"

TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Anayasa Mutabakat Komisyonu toplantısının çalışma usul ve esaslarında anlaşma olmadan sona ermesine ilişkin, "Umarım bu, AKP içinde parlamenter sistem ve başkanlık sistemi fay hattının çatışması değildir" dedi.

Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sorunların giderek karmaşıklaştığını ifade ederek, bu süreçte milli felakete sürükleyecek hatalardan kaçınmak gerektiğini belirtti.

İktidarın "Ortadoğu'da bizden habersiz yaprak kıpırdamaz" söyleminden Türkiye'nin düzenini koruma durumuna geldiğini anlatan Vural, "AKP'nin milli merkezlerden değil, milli akıldan değil, başka akıllardan neşet bulan fantezileri Türkiye'ye bedel ödettirmiştir" diye konuştu.

Vural, milli bir politikanın "iktidar-muhalefet fay hattı" oluşturmadan benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dünkü AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmayı eleştiren Vural, Türkiye için Suriye rejiminden, muhaliflerin pozisyonlarından ya da mültecilerden önce Türkiye'nin milli güvenliği ve menfaatlerinin geldiğini kaydetti.

Azez'in Türkiye'ye 20 kilometre uzaklıkta bulunduğuna dikkati çeken Vural, Davutoğlu'nun, "Bölgedeki havaalanı iptidai. Burayı muhalif güçlere ve masum sivillere karşı kullanmaya kalkarsa havaalanını kullanılamaz hale getiririz" dediğini anımsattı.

Oktay Vural, bu ifadenin YPG'nin varlığını kabul etmek anlamına geldiğini savunarak, şöyle devam etti:

"Siz YPG, PYD'nin hava üssü almasına karşı değilsiniz de 'hava üssünün muhaliflere ve insanlara yönelik kullanılması halinde müdahale ederiz' mi diyorsunuz? Milli güvenliğimizi tehdit eden terör örgütü varsa, bu terör örgütünün burada kazanımları ve koridoru daraltma girişimi karşısında tavrınız açık ve net olmalıdır. PYD'nin varlığına mı, alan genişletmesine mi karşıyız? Alan genişletmesine karşıysanız varlığını meşruiyet çizgisine getiriyorsunuz demektir. PYD'nin Fırat'ın doğusunda ilerlemesine göz mü yumacaksınız? Terör örgütüyse sınırımızda komşu olması kabul edilemez. PYD eşittir PKK ise Fırat'ın doğusunda PKK'nın varlığını da meşrulaştırmış olursunuz. Ne dediğinizin farkında mısınız?"

MHP Grup Başkanvekili Vural, BM'nin Suriye'de 7 bölgeye insani yardım gönderilmesiyle ilgili karar aldığını, ancak bu yerler arasında Türkmenlerin bulunduğu bölgelerin olmadığını anımsatarak, "Türkmenlere niye insani yardım gitmiyor? Neredesin ey Türkiye, ey ABD? Azez'de YPG'nin saldırısına uğrayan bölgede Türkmenler var. Neden insani yadım gitmesini sağlamıyorsunuz?" dedi.

Çözüm Süreci'nde milli ve üniter devlete konulan dayatmaların Şark Meselesi, Sevr ve Sykes Picot'nun canlandırılması olduğunu savunan Vural, Özi Kalesi kuşatılınca Birinci Abdülhamid'in üzüntüsünden vefat ettiğini anlatan Başbakan Davutoğlu'na, "Sen hiç kendi kendine kaldığında şehitlerin resmini alıp, 'Yarab, biz ne yaptık da eli kanlı katillerle masaya oturduk. 5 Temmuz'dan bu yana 309 asker, polis, korucumuz şehit oldu. teröristleri muhatap alarak yavruları babasız, anaları oğulsuz bıraktık' dedin mi? Öyle kalkıp grupta bu ahkamları kesmek kolay, bunu hissetmek lazım" diye konuştu.

Türkiye'ye yönelik tehditler karşısında ortak tavır sergilenmesini isteyen Vural, "Türkiye'nin bundan sonra nasıl gideceğini, hangi yanlışlardan döneceğinizi hem milletle hem bizle paylaşın. Türkiye'nin menfaati olduğu her yerde her zaman birlikte olmalıyız" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vural, yeni Anayasa masasının dağıldığını, masayı kimin dağıttığının belli olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın komisyonun çalışmalarına devam etmesi çağrısını değerlendireceklerini açıklayan Vural, "Bu anayasada da denge-denetim mekanizması güçlendirilmiş parlamenter sistemin tecrübelerinden faydalanılarak oluşturulması görüşümüzü komisyonda dile getireceğimizi ifade etmiştik. Bu konuda partiler arasında azami mutabakat sağlanmalı. MHP olarak biz, komisyonun önceki kazanımları çerçevesinde devam etmesi gerektiğine ilişkin beklenti olduğunu ifade etmek isterim" ifadesini kullandı.

- "Anayasalar azami mutabakatla yapılmalı"

Vural, CHP'nin komisyon çalışmalarına katılmaması halinde MHP'nin de yer alıp almayacağı sorusu üzerine, "Anayasalar azami mutabakatla yapılmalı" dedi.

MHP'nin anayasa konusuna milli ve üniter devlet ekseninde baktığını anlatan Vural, bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceğinin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın tutumuna da bağlı olduğunu ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun komisyonun devam etmesi çağrısını olumlu değerlendirdiğini de kaydeden Vural, şunları söyledi:

"Umarım bu, AKP içinde parlamenter sistem ve başkanlık sistemi fay hattının çatışması değildir. Bunları da dikkate almak lazım. Sayın Meclis Başkanı 'Komisyonun işi bitmiştir' dedi, Sayın Davutoğlu da 'Komisyon devam etmeli' dedi. Bu paralel yapılanmanın Türkiye'ye büyük maliyetleri var. Bu çerçevede CHP'nin de değirmene su taşımaması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin parlamenter sistemle ilgili tecrübeleri vardır. Parlamenter sistemin güçlendirilmesiyle ilgili görüşlerimizi komisyonda dile getireceğiz. Komisyonu parlamento zemini değil de dışarıda bir arayışa yönlendirmek kimin amacına hizmet eder? Bunları da dikkate almak lazım."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.