Mısır Başsavcısı suikastı soruşturması

Mısır Başsavcısı suikastı soruşturması
Hamas:- "Hareket, adının Mısır'ın içişlerine karıştırılmasını kabul etmiyor"- "Hamas ve Mısır istihbarat yetkilileri arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiği, ilişkileri normal seyrine oturtmak için Hamas'tan bir heyetin Kahire'yi ziyarete hazırlandı

GAZZE (AA) - Hamas hareketi, adının Mısır'ın içişlerine karıştırılmasını kabul etmediğini bildirdi.

Hamas Sözcüsü Salah el-Berdevil, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, "Hamas, Mısır ile olumlu ve normal ilişkilere önem veriyor ve hareket adının bu ülkenin içişlerine karıştırılmasını kabul etmiyor" dedi.

Mısır makamlarının, "Hamas'ın Başsavcı Hişam Berekat suikastına karışan İhvan mensuplarına eğitim verdiği ve suikast planında büyük rol oynadığı yönündeki iddialarını değerlendiren Berdevil, "Hamas ve Mısır istihbarat yetkilileri arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiği, ilişkileri normal seyrine oturtmak için Hamas'tan bir heyetin Kahire'yi ziyarete hazırlandığı sırada Mısır tarafından geçersiz, politik ve şaşırtıcı iddialar gündeme geldi. İki taraf arasındaki görüşmeler Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ve Mısır İstihbarat Birimi Müdürü Halid Fevzi arasında yürütüldü. Bu görüşmeler, Hamas'ın olumlu yönelimi ve Mısır ile ilişkilere verdiği önemi vurguluyor. Bunun için sarf edilen çabaları yok etmek bizim yararımıza değil. Bu nedenle Mısır içişlerine Hamas'ın adının karıştırılmasını reddediyoruz" diye konuştu.

Mısır medyasında çıkan görüntülerde Hamas mensubu hiçbir Filistinli'nin bulunmadığını belirten Berdevil, "Sanık olarak ekranlarda gösterilen Mısırlılar da daha önce hiç Gazze'ye girmedi. Bunların Hamas ya da İzzeddin el-Kassam Tugayları ile uzaktan yakından ilgisi yok" diye konuştu.

Hareketin Mısır dahil hiçbir şekilde hiçbir Arap ülkesinin içişlerine müdahale etmediğini ve etmeyeceğini vurgulayan Berdevil, Hamas'ın silahının yalnızca İsrail'e doğrultulmuş olarak kalacağını belirtti.

Berdevil, Mısır makamlarına dün İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar'ın yaptığı açıklamaları geri alma çağrısında bulunarak, gergin atmosferin iki taraf arasındaki ilişkileri olumsuz etkilememesini umduğunu kaydetti.

Mısır'da Başsavcı Hişam Berekat suikastının soruşturması kapsamında çoğunluğu İhvan mensubu 14 kişi hakkında 15 gün ihtiyati tutuklama kararı verildiği bildirilmiş, sanıkların itiraflarının bulunduğu video görüntüleri ülke medyasına servis edilmişti.

Mısır İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar dünkü açıklamasında, Hamas'ın, Berekat suikastına karışan İhvan mensuplarına eğitim verdiğini savunarak, "Hamas, suikast planında büyük rol oynadı" ifadelerini kullanmıştı. Hamas ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden alındığı 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından başsavcılığa atanan Hişam Berekat, haziranda Kahire'de konvoyunun hedef alındığı bombalı saldırıda yaralanmış, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.