Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik yargılamalar

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik yargılamalar
Mısır'da darbe karşıtı 174 kişi şiddet ve isyanla kilise, ibadethane ve kamuya ait tesisleri yakma, asker ve polis güçlerine saldırma suçlamalarıyla askeri mahkemeye sevk edildi

KAHİRE (AA) - Mısır'da askeri başsavcılığın, darbe karşıtı 174 kişiyi "şiddet ve isyanla kilise, ibadethane ve kamuya ait tesisleri yakma, asker ve polis güçlerine saldırma" suçlamalarıyla askeri mahkemeye sevk ettiği bildirildi.

Zanlıların avukatı Halid el-Kumi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asyut ilindeki askeri savcılığın, darbe karşıtı 174 kişiyi askeri mahkemeye sevk ettiğini söyledi.

Kumi, müvekkillerinin, 14 Agustos 2013'te Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtı göstericilere müdahale olayları esnasında "şiddet ve isyanla kilise, ibadethane ve Minye kentindeki kamuya ait tesisleri yakma, asker ve polis güçlerine saldırmakla" suçlandıklarını aktardı.

Minye'deki cumhuriyet savcılığının 19 Nisan 2015'te, aralarında tutuklu bulunduğu hapishanede hayatını kaybeden 5 kişinin de bulunduğu bazı zanlıları delil yetersizliğinden dolayı davadan çıkardığını kaydeden Kumi, Asyut'taki askeri savcılığın ise söz konusu sanıkların tekrar davaya dahil edilerek Asyut askeri ceza mahkemesinde yargılanmaları yönünde karar aldığını belirtti.

Kumi, zanlıların 15 Mart'ta askeri mahkemede yargılanmalarının kararlaştırıldığını söyledi.

Mısır'da demokratik seçimlerle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından birçok kentte darbe karşıtı gösteriler düzenlenmiş, gösterilere katılan yüzlerce kişi çeşitli suçlamalarla gözaltına alınmıştı. Ayrıca ordunun yönetime el koymasının ardından göreve gelen Bakanlar Kurulu, İhvan'ı "terör örgütü" ilan etmiş ve İhvan liderlerine yönelik gözaltı operasyonları başlamıştı.

Darbenin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatu'l Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin kanlı müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi yaralanmıştı.

Mısır'da 25 Ocak 2011'de başlayan kitlesel gösteriler, halk devrimine dönüşmüş ve 11 Şubat'ta Hüsnü Mübarek'in istifa etmesiyle son bulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.