Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın görevden alınması

Mısır'da Sayıştay Başkanı Cinina'nın görevden alınması
Sayıştay Başkanı Cinina'nın görevden alınmasını öngören cumhurbaşkanı kararına itiraz edildi

Mısır'da, Ekonomik ve Sosyal Haklar Merkezi'nin, Sayıştay Başkanı Hişam Ahmed Fuad Cinina'nın görevden alınmasını öngören cumhurbaşkanı kararına itiraz ettiği bildirildi.

Merkezden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin, Cinina'nın görevden alınmasına ilişkin kararına itiraz için İdari Yargı Mahkemesine başvurulduğu belirtilerek, "Cumhurbaşkanının bu kararı, yasaları ihlal ediyor, Sayıştay'ın bağımsızlığını zedeliyor. Ayrıca bu karar ile Sayıştay ve devletin mal varlığını denetleyen raporlar, kamu tüzel kişilikler, yasaları belirleyen kesimler üzerinde kontrol sağlanmaya çalışılıyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, merkezin söz konusu karara itiraz etmesiyle "adil kanun devletinin yanında yer alındığı ve halkın mallarının korunması için denetim mekanizmasının bağımsız olması gerektiği" yönündeki görüşün beyan edildiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Mısır'ın değerlerinin gerilemesi ve halkın mal varlığının heba edildiğinin ortaya çıkarılmasının ardından Sayıştay Başkanının görevinden azledilmesi göz önünde alındığında, ülkedeki yolsuzlukla mücadele yasalarının boşuna olduğuna ilişkin bir tablonun oluştuğu belirtildi.

Mısır'da ilk defa Cumhurbaşkanı Sisi'nin verdiği karara itiraz edildiği ifade ediliyor.

Sayıştay tarafından aralık ayında yayımlanan raporda, Mısır’da 600 milyar cüneyh (yaklaşık 70 milyar dolar) yolsuzluk yapıldığı belirtilmişti. Ardından Sayıştay Başkanı Cinina, Ruz El-Yusuf gazetesine verdiği mülakatta, raporda tespit edilen yolsuzluk miktarını teyit etmişti.

Cumhurbaşkanı Sisi tarafından oluşturulan komisyon ise Sayıştay raporunun gerçekleri yansıtmadığına ilişkin yeni bir rapor hazırlamıştı. Bunun üzerine Cinina’nın görevden alınması talebiyle dava açılmıştı. Acil İşler Mahkemesi de dava hakkında yetkisizlik kararı vererek dosyayı Kahire'deki İdari Yargı Mahkemesi'ne sevk etmişti.

Eylül ayında görev süresi dolacak Cinina, askeri müdahale ile görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından atanan ve bundan sonraki süreçte görevinden alınmayan son üst düzey yetkili olarak biliniyordu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.