Model doğru uygulanırsa sektör çıkmazdan çıkacak

Model doğru uygulanırsa sektör çıkmazdan çıkacak
KOMÜT Başkanı Adem Bulut, devletin inşaat girdi maliyetlerini baskılayacak bir yöntemi de uygulamaya koyması gerektiğini bildirdi.


Konut sektörünü harekete geçirecek ve yeni konut almayı düşünen vatandaşın elini kolaylaştıracak projelerin sektöre olumlu yansıdığını ifade eden KOMÜT Başkanı Adem Bulut, devletin inşaat girdi maliyetlerini baskılayacak bir yöntemi de uygulamaya koyması gerektiğini bildirdi.
Artan maliyetlere bağlı olarak bir çıkmaza doğru sürüklenen inşaat sektörünün Yeni Evim Kampanyası ile bir çıkış yolu bulduğunu söyleyen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, bu model ile konut krizinin aşılabileceğini, kiralık dairelerdeki fahiş artışlara da ket vurulabileceğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Maliye Bakanı Nurettin Nebati tarafından açıklanan Yeni Evim Projesi inşaat sektörünü heyecanlandırdı. Sıfır konutta yüzde 0,69 oran ve 180 aya kadar vade seçeneğinin önünü açan bu çalışma ile ev sahibi olmak isteyenlere kolaylık sağlanmış oluyor. Öte yandan ikinci el konutlara ilişkin şimdilerde üzerinde çalışılan modelin de hayata geçmesiyle birlikte hem inşaat ve emlak sektöründe hareketlilik yaşanmasının, hem de vatandaşın uygun koşullarda konut sahibi olmasının yolu açılmış olacak.

whatsapp-image-2023-01-12-at-18-31-52.jpeg
UZUN VADEDE KİRALIK KONUT FİYATLARINI DA DÜŞÜRÜR
Açıklanan kampanyanın hem sektörde yer alan firmalar hem de ev sahibi olacak vatandaşlar için çok güzel ve olumlu olduğunu ifade eden Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut; “Böyle bir projeyi bekliyorduk. Çok detaylı bir çalışma gerçekleştirilmiş. Vatandaşlar uygun faiz ve vade ile ev sahibi olabilecekler. Bu kampanya sürekli hale getirilerek ‘model bir proje’ haline dönüştürülmelidir” dedi.
Artan maliyetlere bağlı olarak işleri yarım kalan, inşaatı durduran birçok müteahhidin sektördeki hareketlilik ve satışların artmasına bağlı olarak yeniden harekete geçeceğini söyleyen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Bu sektör için olumlu bir hareket. Türkiye’de yıllık 70 bin civarlarında konut ihtiyacından bahsediliyor. Bu ciddi bir rakam. 85 Milyonluk nüfusun olduğu yerde büyükşehirlerdeki yerleşik hayata baktığımız zaman insanlar bağımsız ve ayrı birey olarak ev sahibi olmak istiyor. İki ailenin aynı evde oturduğu dönemleri geride bırakıyoruz. Gerçekleştirilecek proje uzun vadede kiralık evlerin fiyatlarında düşüşler yaşanmasına katkı sağlayacaktır. Belki bugünden-yarına bir değişiklik olmaz ama uzun vadede 1-2 yıllık dönemde böyle bir durum olacaktır. Piyasanın hareketlenecek olması ve bununla beraber yeni konutların inşası arz-talep oranlarında değişiklikler olacaktır. Sektördeki ev sayısı arttıkça kiralık dairelerdeki afaki yükseliş yavaşlayacak ve belki de tamamen duracaktır” ifadelerini kullandı.


GEÇİCİ BİR PROJE DEĞİL, KALICI BİR MODEL OLMALI
Açıklanan kampanyanın uzun vadede ‘Model’ haline gelmesini istiyoruz diyen Başkan Adem Bulut; “Mevcut kampanyanın kısa vadeli bir kampanya olarak bitmesini istemiyoruz. Sürekli hale gelmesi gerekiyor. Bu döngünün uzun vadede ‘ev yapma-ev alma’ modeline dönüşmesini istiyoruz. Açıklanan şartları kapsayan insanların bundan 2-3 yıl sonrada ev sahibi olmasının önü açılmalıdır. Şu an ev sahibi olacak herhangi bir kişi başvuru ve ev alabilecek şartları karşılıyor ancak ekonomik durumu ev almasını engelliyor. Aynı kişi belki 3 yıl sonra ekonomik durumunu düzeltecek ve bu şartlarda ev sahibi olmayı isteyecektir. O yüzden bu projenin sürekli devam etmesi taraftarıyız. Bu sektör içinde oldukça artı bir durum olacaktır” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-01-12-at-18-29-42-1.jpeg
HEM SEKTÖRÜ, HEM DE VATANDAŞI HEYECANLANDIRDI
Yeni Evim Kampanyası’nın sektör ve vatandaş tarafında çok olumlu karşılandığını ifade eden Başkan Adem Bulut; “Bugüne kadar yapılan kampanyaların dışında çalışılmış, ayakları yere basan ve detayları olan bir kampanya. Önceki açıklanan projelerde bu kadar detaylı, kapsamlı ve açıklamalı bir kampanya olmamıştı. Sektörde 1 yıldır özellikle satış departmanlarında tıkanmışlık durumu vardı. Bu beklenen ve istenilen bir kampanyaydı. Türkiye 2023 yılında genel seçime gidecek. Seçim öncesinde böyle bir kampanyanın açıklamasını bekliyorduk ve Ocak ayı içerisinde de beklenen açıklama geldi. Kampanyanın detayları gün geçtikçe netleştikçe buradaki ayrıntıları daha iyi anlıyoruz. Kampanya üzerinde gerçekten çalışılmış, sektör temsilcileri ile istişareler yapılmış. Bununla beraber sektör temsilcilerinin de içinde olduğu bir kampanya başlatılmış. Sektör ve iş dünyası olarak bu kampanyayı çok olumlu buluyoruz. Bu sürecin uzun vadeli olacağını düşünürsek sektörü hareketlendireceğini ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarında kira öder gibi düşük faiz ile 15 yıl vadeli ev sahibi olabilecekler. Bu çok faydalı bir durum. Olumsuz bir taraf görmüyoruz. Önceki kampanyalarda bazı olumsuzluklar vardı” açıklamalarını yaptı.


‘DÜNÜN MALİYETLERİYLE BUGÜNÜN FİYATLARI AYNI DEĞİL’
2 Milyon TL rakamının satıcı ve müteahhit tarafından zor tarafları olduğuna değinen Bulut; “İnşaat temel maliyetleri ve girdi maliyetleri son 2 yıl özelinde değerlendirecek olursak 2021 ile 2022 arasında ciddi artış farkları oluştu. Haliyle önceki maliyetlerimizle şu anki satış fiyatları arasında ciddi makas farkları oluştu. Bizlerin bu rakamlardan fatura edip, satmamızda biraz zor gözüküyor” açıklamalarını yaptı.


‘İNŞAAT MALİYET ARTIŞI DURMALI HATTA AŞAĞI ÇEKİLMELİ’
Hükümetin şu anki inşaat temel maliyetleri biraz daha baskılayıp durdurması ve aşağıya çekmesi gerektiğini aktaran Bulut; “Arsa ve inşaat maliyetleri 2023 yılında da yukarı doğru ivmesini sürdürecek olursa ev üretimi zorlaşacaktır. Girdi maliyetlerin yükselmesi ve inşaat enflasyonunun artması ev fiyatlarını yükseltecektir. Kredi rakamları çok aşağıda kalır ve vatandaş avantajlı durumda dezavantajlı duruma düşer. Burada sektör içinde konut üreten firmalara da destek olmak gerekiyor. Sadece ev satış kampanyası başlatmak yeterli değil. Kredi olabilir, inşaat malzemesindeki ürünlerde indirimler olabilir. Bunun gibi birkaç ayrı kalemde konuk üreticisi için destekler şart. İnşaat yapım ve dekorasyon ürünlerine ulaşımda herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Buradaki tek sorun bu ürünlerin fiyatlarının artması” açıklamalarında bulundu.

whatsapp-image-2023-01-12-at-18-31-15-1.jpeg
İKİNCİ EL KONUTTA GÖZLER 16 OCAK’TA
Şimdilerde üzerinde çalışılan bir diğer formülün de ikinci el konutların satışında sağlanacak kolaylıklar olduğunu ifade eden Başkan Adem Bulut, “İkinci el konuta ilişkin detaylar 16 Ocak’ta netleşecek. Önceki kampanyalarda yeni bitmiş konutları kapsayan çalışma, şu an devam eden ve yeni başlayanlarla ilgili bir sürece evrilmiş durumda. Tabi yeni üretilecek konutlardaki maliyetin ne olduğunu müteahhitler tam olarak kestiremediği için doğru bir fiyatlandırma da yapamıyor. Ancak ikinci el konutlarda maliyet bellidir, fiyat bellidir, konutun değeri bellidir. Bu nedenle fiyatlandırma konusunda bir problem yaşanmaz. İkinci el konut üzerinden yapılacak olan kampanya inşaat sektörünü ilk etapta kısa vadeli olarak olumsuz etkileyecek olsa da, orta ve uzun vadede bu etki olumluya dönecektir. Emlak sektöründeki canlılık inşaat sektörünü de hareketlendirmektedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.