Mühendislik fakültesi kendi enerjisini kendi üretecek

Mühendislik fakültesi kendi enerjisini kendi üretecek
Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesinde Öğretim Üyeleri Basınla bir araya gelerek Fakülte ve Yüksek okul bölümleri ve gelecek ile ilgili planlamalar hakkında bilgi verdiler

Süleyman Sayan'ın Haberi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi  Dekanı Prof Dr Selman Türker, 4 kw güce sahip güneş panelleri ve rüzgar tribününden elektrik üreteceklerini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali Sertkaya ile Yrd. Doç. Dr. Faruk Köse’nin yürüttüğü ve Üniversitenin BAP koordinatörlüğü tarafından desteklenen proje 2 kW PV panel ve 2 kW Rüzgar türbini olmak üzere toplam 4 kW kurulu güce sahip.

Konu hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali Sertkaya; “Dünya da enerji ihtiyacı her geçen gün artış gösterirken fosil yakıtlar dediğimiz petrolün 45-50 yıl arasında, doğalgazın 63 ile 119 yıl arasında, kömürün ise 119 ile 176 yılda tükeneceği tahmin edilmektedir. Bu kaynaklarda sona yaklaşılması bilim adamlarını alternatif enerji kaynaklarını araştırmaya sevk etmiştir. Alternatif enerji kaynaklarının başında da yenilenebilir enerji olarak adlandırılan güneş ve rüzgâr enerjisi gelmektedir. Ülkemiz, 2023 hedeflerinde %30 enerjisini yenilenebilir enerjiden sağlamayı hedeflerken, 2050 yılında Dünyada kullanılan enerjini %50’si başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerjiden sağlanması öngörülmektedir.

Ülkemizin ve özellikle Konya’nın güneş zengini olduğunu ifade eden Sertkaya “Yaptığımız proje ile Fakültemizin çevre aydınlatmasını sağlayarak enerji tasarrufunda bulunacağız. Çevre aydınlatma için yıllık 15000-20000 kWh lik bir enerji harcanmaktadır. Kullanacağımız LED aydınlatma sistemleri ile hem tasarruf yapıp hem de şebekeden çekilen enerjiyi azaltacağız ve bu enerjiyi sistemimizden karşılayacağız. Sistemimiz en geç 6-7 yılda kendini amorti edebilecek. Kurulan sistem esnasında öğrencilerimiz de bir fiil çalışarak teorik olarak gördükleri derslerin uygulamasını da yapmışlardır ve okulumuzda okuyan diğer öğrencilere bu tür bir sistemi yakından görme ve inceleme fırsatı sunulmuştur. Bu tür uygulamaların bundan böyle ülkemizin her yanında hızla yayılacağını ifade eden Sertkaya “Bölgemizde aydınlatmadan tarımsal uygulamalar ve hayvancılık sektörüne kadar her alanda güneş ve rüzgâr enerjisinden faydalanılabilir. Çevremizde konuya ilgi duyanlar sistemimizi inceleyebilir ve üniversite olarak teknik destek ve danışmanlıkta bulunabiliriz.” dedi.

Sohbet tadında geçen programa okuldan ilk mezun olacak iki mühendis adayı da katıldı. Öte yandan

 bazı basın kuruluşlarında öğrencilerin ders anlatmasıyla ile ilgili öğretim üyeleri, not vermek değerlendirmek dışında . seçilen bazı öğrencilerin ders anlatabilmesi yönetmelikte olduğu bildirerek asılsız haber olduğunu belirttiler.

Bir gazetecinin Seydişehir’e neden daha fazla  bölüm açılmadığını ile ilgili sorduğu soruya ise ; Prof Dr Selman Türker, Yeni bölüm açmak için Doktorasını tamamlamış üç hoca olması gerekiyor ve Türkiye’de şuanda maalesef yeterli hoca bulunmuyor olanlarında ilk tercihi Seydişehir olmuyor bu yüzden bölüm açılmasında sıkıntılar oluyor ayrıca Seydişehir’de mevcut öğrenciler bile yurt yada barınma konusunda sıkıntılar yaşayabiliyor öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak potansiyel olmadan bölüm açmayı, sırf bölüm açmak için bölüm açılmasını doğru bulmadıklarını belirttiler.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum