Murat Yağız: Su ve gıda israfının önüne geçmeliyiz

Murat Yağız: Su ve gıda israfının önüne geçmeliyiz
2021 yılının pandemi döneminin gölgesinde geçerken bunun yanında kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzu belirten Murat Yağız, “Su kaynaklarımız hızla kuruyor. Su ve gıda israfının önüne geçmeliyiz” dedi.

Türkiye’de tarımsal üretimin yüzde 10’unun karşılandığı Konya Ovası’nda, yılda ortalama 4,5 milyar metreküp su tüketiliyor. Kış ayında ayın da beklenen yağışların yaşanmamasıyla birlikte yer altı suları 10-15 metre çekilirken barajlardaki doluluk oranı düştü. Mayıs aylarında beklenen yağışların gerçekleşmediği takdirde tehlikeli bir sürecin bizi beklediğini aktaran Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “ Şuan ki süreç bizi korkutuyor. İnşallah Mayıs ayı içerisinde yağış alırız ve üretim düşmez. Şayet bu kuraklıkla giderse, Türkiye’deki hububat üretiminde yüzde 40 kayıp yaşanır. Bu bağlamda kuraklığa dayanıklı türleri artırmamız gerekiyor. Peki, üretmezsek ne olacak? Benim param var, gider ithal ederek ülkeme getiririm mi olacak? Onlarda da yok. Şuan Ukrayna ve Rusya, dünyaya buğday satan ülkeler iken vergilerini yüzde 100 artırdılar. Param var ben alırım dönemi bitti. Dünya da bir tek gıda milliyetçiliği kaldı. Kendi gıda milliyetçiliğimizi yaparak üretimimizi artırma yoluna gideceğiz” diye konuştu.

yagiz.jpg

Su kaynakları hızla kuruyor

Suya yapılacak olan yatırımların hızla ön plana getirilmesinin altını çizen Yağız, “Denizlere boşa akan Manavgat Çayı, Ermenek ve Murat Nehri gibi suların, yüzeye aktarılması gerekiyor. Bu suları denize göndermek gibi bir lüksümüz kalmadı. Anadolu’nun bakire topraklarına aktararak verimliliği 2’ye 3’e katlamamız gerekiyor. Ayrıca kuraklığı öngördüğümüz önümüzdeki yıllarda, su ve gıda israfının önüne geçmemiz lazım. Özellikle ekmek, mısır, arpa ve buğday gibi gıda ürünleri israfının önüne geçmemiz lazım. Yoksa önümüzdeki yıllar bizim için sıkıntılı geçecek. Eğer bu israfın önüne geçemezsek gelecek yıllara umutla bakamıyoruz. Çünkü su kaynakları hızla kuruyor. Barajların doluluk oranı ve yer altı kaynaklarının çekilmesi bize bunu gösteriyor” şeklinde konuştu.  

kurak-arazi-2.jpg

İnsanın gıdası tarım, tarımın da gıdası sudur

Ülke olarak su ve gıda israfının önüne geçmemiz gerektiğini ifade eden Yağız, “İsrafın önüne geçersek gelecek nesillerimize bir miras bırakabiliriz. Yapmazsak, gelecek yıllar bizi iyi günler beklemiyor. Son 5 yıldır adım adım yaklaşan kuraklık var. İnsanın gıdası tarım, tarımın da gıdası sudur. Ülkemize yapılacak en büyük iyilik de bu israfın önüne geçmek olur. Her şeyi devletimizden beklemeyerek bir bardak suyu bile israf etmeyerek israfın önüne geçeceğiz. Artan veya elimizde fazla kalan ürünleri çürümeye bırakacağımıza gerekirse fakire dağıtacağız, ihtiyaç yoksa fakir ülkelere göndereceğiz. Kısaca o mahsulleri çöpe göndermeyeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.  

tarim-sulama.jpg

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.