Musul'u kurtarma operasyonuna doğru

Musul'u kurtarma operasyonuna doğru
Irak Başbakanı İbadi, güvenlik ve aşiret güçlerinin yanı sıra Haşdi Şabi'nin de muhtemel Musul'u kurtarma operasyonuna katılacağını söyledi

BAĞDAT (AA) - Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin muhtemel Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna katılacağını belirtti.

Irak devlet televizyonunda yayınlanan habere göre, İbadi, parlamentoda yaptığı konuşmasında güvenlik ve aşiret güçlerinin yanı sıra Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile koordinasyon sağlanarak, Musul'u DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna katılacağını söyledi.

Ülkedeki Sünniler, mezhep eksenli gerginliğin tırmanmasından endişe duydukları için Şii milislerin Musul'u kurtarma operasyonuna katılmasına karşı çıkıyor. Iraklı Sünni lider ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi daha önce AA'ya yaptığı açıklamada, "Şii milislerin Musul operasyonuna katılımı mezhep sorununu daha da derinleştirir, terörle mücadele süresini uzatır ve zorlaştırır. Terörü söküp atmak birinci derecede Musulluların gücüyle olmalı" demişti.

- Bağdat ile Erbil arasındaki petrol sorunu

Öte yandan İbadi'nin parlamentodaki konuşmasında Bağdat ve Erbil arasındaki petrol ve bütçe sorununa da değindiği aktarıldı. IKBY'nin petrol anlaşmasına uymadığını söyleyen İbadi, IKBY'nin 2015 ve 2016 yıllarına ait petrol gelirlerinin sadece yüzde 50'sini Bağdat'a teslim ettiğini sözlerine ekledi.

İbadi, yapması beklenilen kabine revizyonu ve ülkedeki ekonomik krizle ilgili parlamentonun bugünkü oturumuna katılmış, oturum öncesi Şii Ulusal Koalisyonu'ndaki grup başkanlarıyla bir araya gelmişti. Kabine revizyonunun kapsayıcı olacağını vurgulayan İbadi, yeni isimlerin yer alacağı revizyon için parlamentodan yetkilendirme istemişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.