Myanmar'da devlet başkanının seçilmesi

Myanmar'da devlet başkanının seçilmesi
Myanmar parlamentosu, yarın yeni devlet başkanını üç aday arasından seçecek

BANDA AÇE (AA) - Myanmar parlamentosu, yarın yapılacak oylamayla yeni devlet başkanını belirleyecek.

Myanmar Times gazetesinin haberine göre, parlamentonun her iki kanadının da katılacağı ortak oylamada üç aday yarışacak.

Geçen yılın kasım ayındaki seçimleri büyük farkla kazanan Ulusal Demokrasi Birliği (NLD), U Htin Kyaw ve Henry Van Thio'yu, parlamentonun her iki kanadında da yüzde 25’lik temsili bulunan ordu da emekli general U Myint Swe'yi devlet başkanlığına aday göstermişti.

Parlamento İnceleme Komitesi, üç adayla ilgili çalışmalarını tamamlayarak seçimin yarın yapılmasına karar verdi.

Oylamada en yüksek oyu alan aday devlet başkanı olacak. Düşük oy alan adaylar da devlet başkanı yardımcılığı görevlerine getirilecek. Yarın seçilecek devlet başkanı ile iki yardımcısı, beş yıl boyunca görev yapacak.

Gözlemciler, NLD lideri Nobel Barış ödüllü Aung San Suu Çii'nin yakın arkadaşı ve yardımcısı akademisyen U Htin'in başkan seçilmesine kesin gözüyle bakıyor. Birinci başkan yardımcılığı için ise ordunun adayı U Myint'in daha şanslı olduğu belirtiliyor.

Ülkede 8 Kasım 2015'te yapılan genel seçimde uzun yıllar muhalefette olan NLD, oyların yüzde 80’ini alarak tarihi başarıya imza atmıştı.

Suu Çii'nin çocukluk arkadaşı 69 yaşındaki U Htin, parti içinde ve kamuoyunda saygın ve taviz vermeyen kişiliğiyle tanınıyor. U Htin'in babası tanınan bir yazar olan Min Thu Wun, 1990'daki seçimde milletvekili olmuştu.

Suu Çii ile aynı lisede eğitim gören U Htin, Yangon Üniversitesi’nde ekonomi alanında lisansını ve yüksek lisansını tamamladı. Kazandığı bursla İngiltere’nin Londra Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği bölümünde ikinci yüksek lisansını yapan U Htin, General Ne Win’in başkanlığı döneminde ülkesine geri döndü ve Endüstri Bakanlığında çalışmaya başladı. Birkaç yıl sonra Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İlişkiler Bölümüne geçen U Htin, 1992 yılında bakanlıktaki görevinden istifa etti. U Htin, Suu Çi’nin annesi adına kurulan vakıfta yöneticilik yaptı ve aynı zamanda NLD’nin parti yönetiminde yer aldı. U Htin, o zamandan bu yana Nobel ödüllü siyasetçinin yardımcılığını yapıyor. U Htin, 1999'da herhangi bir gerekçe gösterilmeden üç ay gözaltında tutulmuştu. U Htin, NLD’nin kurucularında U Lwin’in kızı ve eyalet milletvekili olan Su Lwin ile evli.

U Htin, devlet başkanı adaylarının belirlenmesi için parlamentoda yapılan seçimde halihazırda devlet başkan yardımcısı olarak görev yapan Birlik Dayanışma ve Kalkınma Partisi'nin adayı Sai Mauk Kham’a karşı oyların yüzde 86’sını almıştı. U Htin’in aldığı oy oranı, başkanlık için en güçlü aday olduğunu ortaya koyuyor.

NLD Merkezi Yürütme Komitesi üyesi Myo Aung, U Htin'in sadece dürüstlüğüyle bile devlet başkanı seçilmeyi hak ettiğini söyledi.

- Ordunun adayı U Myint Swe

Ordunun devlet başkanlığı için aday gösterdiği U Myint Swe, halihazırda Yangon bölgesinin bakanı olarak görev yapıyor.

U Myint, yıllardır iktidarda kalan diktatör General Than Shwe'ye yakınlığıyla biliniyor.

Ordudan korgeneral rütbesiyle emekli olan U Myint'in 2007'de düzenlenen barışçıl gösterilerin bastırılması emrini verdiği düşünülüyor.

U Myint, ABD Hazine Bakanlığının yaptırım uygulanan bireyler listesinde yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.