Namı Konya’dan dünyaya yayılan doğal antibiyotik!
Konya, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda yöresel lezzetleriyle de dikkat çekiyor. Bunlardan biri de uzun yıllardır halkın sofralarında yer alan, doğal antibiyotik olarak bilinen küflü peynir. Konya, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda yöresel lezzetleriyle de ön plana çıkan bir şehir.

Konya'nın meşhur Kadınlar Pazarı'nda uzun yıllardır esnaflık yapan Erdoğan Canfeda, Konya peynirinin Konyalılar tarafından ne kadar sevildiğini ve tüketildiğini belirterek, "Konya'da böreklerde ve kahvaltılarda yer alan meşhur küflü peynir Konya’da çok tüketiliyor. Özellikle yağ somunda tüketimi çok yaygın. Kahvaltılarda 100 gram tüketildiği zaman bağışıklığı güçlendiriyor. Bunu bilen Konyalılarda genelde kışın sabah kahvaltılarından önce aç karnına tüketiyor. Bizlerde bu güzel lezzeti Konya'dan Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

DOĞAL VE SAĞLIKLI BİR LEZZET
Tamamen doğal yöntemlerle yapıldığını belirten Canfeda, ”Yaklaşık olarak 45 günde küflenerek olgunlaşan küflü peynir, fiyatları 150 TL ile 200 TL arasında değişiyor. Gelen müşterilerimize orta küflü peyniri tavsiye ediyoruz ve kendimizde yemediğimiz peyniri satmıyoruz. Halk arasında ve bilimsel olarak kanıtlanan ‘doğal antibiyotik’ olarak bilinen küflü peynir, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülüyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında Konya’da sıkça tüketiliyor” dedi.

BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN BAŞLANGICI
19. yüzyılda bilim insanları, küf mantarlarının antibakteriyel özelliklerini keşfetmeye başladılar. J. Lister, 1871'de küf mantarı bulaşan idrarda bakteri çoğalmadığını gözlemleyerek bu konudaki ilk önemli çalışmayı gerçekleştirdi. Daha sonraki yıllarda yapılan çalışmalar, küf mantarlarının bakterileri öldürdüğünü veya çoğalmalarını engellediğini gösterdi.

FLEMİNG'İN KAZASI VE PENİSİLİN'İN KEŞFİ
1928'de İskoçyalı bilim insanı Alexander Fleming, bir laboratuvar çalışması sırasında tesadüfen penisilini keşfetti. Bakteri kültürlerini incelemekte olan Fleming, bir kültür kabında küf oluştuğunu ve küfün çevresindeki bakterilerin öldüğünü fark etti. Bu küften elde ettiği maddeye "penisilin" adını verildi.
YÖRESEL MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZ LEZZETLERİNDEN BİRİ
Konya'nın küflü peyniri, sadece lezzetli bir yiyecek olmakla kalmayıp aynı zamanda şehrin kültürel mirasının bir parçası. Yüzyıllardır üretilen ve tüketilen bu peynir, Konya'nın yöresel mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak yerini koruyor.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.