NATO-Rusya Konseyinden sonuç çıkmadı

NATO-Rusya Konseyinden sonuç çıkmadı
İki yıl sonra ilk kez toplanan ve planlanandan 1,5 saat daha uzun süren toplantıda, yaklaşım farklılıklarını gidermek mümkün olmadı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ve Rusya arasında derin ve kalıcı anlaşmazlıklar olduğunu belirterek, 2 yıl aradan sonra yapılan ilk NATO-Rusya Konseyi toplantısının bunu değiştirmediğini söyledi.

NATO-Rusya Konseyi, Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından 2 yıl sonra ilk kez toplandı. Büyükelçiler düzeyinde yapılan toplantı planlanandan 1,5 saat daha uzun sürdü.

Buna rağmen toplantıda yaklaşım farklılıklarını gidermek mümkün olmadı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahındaki toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

NATO ile Rusya arasındaki siyasi diyaloğun açık tutulmasının tüm tarafların faydasına olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, toplantıda Ukrayna’da ve çevresindeki kriz, bu konuyla ilgili askeri faaliyetler, şeffaflık ve risklerin azaltılması ile Afganistan’daki güvenlik durumunun ele alındığını ifade etti.

Stoltenberg, görüşülen konularda NATO ve Rusya’nın çok farklı bakış açıları olduğunu belirterek, “Durumu, Rusya’nın Ukrayna’ya yaptıkları bu hale getirdi. NATO, Ukrayna’nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü destekliyor. NATO, Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımıyor.” diye konuştu.

NATO-Rusya Konseyinin tüm üyelerinin Minsk ateşkes anlaşmasının tam ve hızla uygulanması gerektiği konusunda hem fikir olduğunu anlatan Stoltenberg, Minsk anlaşmasını yapanların bununla ilgi taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Stoltenberg, "NATO ve Rusya’nın derin ve kalıcı anlaşmazlıkları var. Bugünkü toplantı da bunu değiştirmedi. NATO müttefikleri, uluslararası hukuka uygun davranıncaya kadar Rusya ile uygulamada işbirliğine girmeyecek." dedi.

Genel Sekreter, buna karşın, askeri riskleri düşürmek için Rusya ile iletişimin gerekli olduğunu da ifade etti.

Rus jetlerinin geçen hafta Baltık Denizi'nde uluslararası sularda ABD savaş gemisine taciz uçuşu yapmasına değinen Stoltenberg, ittifak üyelerinin bu olaydan kaygı duyduğunu, şeffaflık ve öngörülebilirliği arttırmak için bazı adımların atılmasına ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.