NEÜ'de Geleneksel Türk Harp Sanatları Araştırma Atölyesi kuruldu

NEÜ'de Geleneksel Türk Harp Sanatları Araştırma Atölyesi kuruldu
Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde, öğrencilerin Türk tarihindeki harp sanatlarını öğrenebilmesi için Geleneksel Türk Harp Sanatları Araştırma Atölyesi kuruldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde, öğrencilerin Türk tarihindeki harp sanatlarını öğrenebilmesi için Geleneksel Türk Harp Sanatları Araştırma Atölyesi kuruldu. Atölyede, Türk harp tarihinde kullanılan savaş aletleri ve bazı müzik aletleri, güncel teknolojiden yararlanılarak aslına uygun malzemelerle yeniden tasarlanıyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Kalehan Ecdat Bahçesi içinde kurulan Geleneksel Türk Harp Sanatları Araştırma Atölyesi'nde, Türk harp tarihinde kullanılan savaş aletleriyle bazı müzik aletleri yeniden üretiliyor. Bugünün teknolojisiyle aslına uygun malzemeler kullanılarak yay, ok, zırhlar ve ney yapılıyor.



Geleneksel harp malzemelerinin gençler tarafından tanınması için çalıştıklarını belirten atölye sorumlusu Osman Gözel, “Biz bu atölyede daha ziyade biraz daha ilmi altyapının olmasını ön planda tutuyoruz. Ecdadımızın yaptığı sanatların, çocuklar için gençler için birer mihenk olmasını istiyoruz” dedi.

Amaçlarının gençlere ve çocuklara ecdatlarının uğraştığı sanatları sevdirmek olduğunu vurgulayan Gözel, “Yeni neslin, bu sanatları ilmi olarak da anlatabilmesini istiyoruz. Bütün gayemiz ecdadımızın uğraştığı sanatları sevdirmek, tanıtmak, gelecek kuşak ve nesillere aktarabilmek. Burada geleneksel yayları aynı malzemeleri kullanarak, günümüzdeki malzemelerle birleştirip yeni teknolojiyle daha da hızlandırarak Türk yayları yapmaya çalışıyoruz. Geleneksel bir yayın tamamlanma süresi 2-3 yıl arasında değişirken, yapımında modern malzemeler kullanarak bu süre 3-4 güne kadar düşebiliyor. Biz bu zamanı lehimize çevirmek, insanlara daha fazla Türk yaylarını anlatabilmek için böyle bir yol seçtik” diye konuştu.



Günümüzde farklı alanlarda kültür savaşı verildiğini aktaran Gözel, “Kültür de aynı zamanda bir savaştır, ney özellikle… Konya’ya bize ait olan değerlerimiz var. Kültürümüzü de insanlara tanıtma yönünde bir kültür savaşı verdiğimizi, musikide de en iyi savaşı vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. O yüzden ney yapımını da geleneksel harp sanatlarının içine dahil ettik" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.