Nijerya'da Boko Haram ile mücadele

Nijerya'da Boko Haram ile mücadele
Açlıktan bitap düşen 76 Boko Haram militanı teslim oldu

MAİDUGURİ (AA) - Nijerya'nın kuzeydoğusunda açlıktan incecik kalan Boka Haram militanları teslim oldu.

Askeri bir yetkili, Maiduguri'nin 100 kilometre güneydoğusundaki Gwoza kentinde 76 örgüt üyesinin teslim olduğunu belirtti.

Yetkili, teslim olan militanların, Boko Haram'ın ilk ortaya çıktığı yer olan Maiduguri'deki askeri bir karargahta tutulduğunu ifade etti.

Açlıktan bitap düşen Boko Haram militanlarına Maiduguri'ye kadar eşlik eden sivil bir savaşçı, tutukluların, daha fazla militanın teslim olmak istediğini söylediğini aktardı.

Yetkililer, örgüt üyelerinin yüz yüze kaldığı gıda sıkıntısının, Nijerya ordusunun, sınırda faaliyet gösteren militanların ikmal yollarını tıkamayı başardığı anlamına geldiğini bildirdi.

Geçen yıl eylül ve ekim aylarında onlarca Boko Haram militanının teslim olduğunu kaydeden Nijerya ordusu, bu kişilerin rehabilitasyon programına tabi tutulacağını açıklamıştı. Devlet Başkanı Muhammed Buhari, geçen yıl sonuna kadar Boko Haram kamplarının imha edilmesi talimatını vermiş ancak bu sürenin uzatılabileceği belirtilmişti.

Adı yerel dilde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ülkesi Nijerya'da 2000'li yılların başından beri faaliyet gösteriyor. Örgüt militanlarının ülkenin kuzeydoğusundaki Borno, Adamawa ve Yobe eyaletlerinde düzenlediği şiddet eylemlerinde son 6 yılda on binlerce kişi hayatını kaybetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.