Niye unutuyoruz?

Niye unutuyoruz?
Son yıllarda doktorlara başvuruların en büyük nedenlerinden biri de hafıza...

Amerikan Beyin Cerrahları Birliği’nin nöro-şürirji alanındaki çalışmalarıyla Yüzyılın Adamı seçilen Türk Prof. Dr. Gazi Yaşargil, artan hafıza şikayetlerine dikkat çekti.

Herkesin hafızasından şikayet ettiğini fakat kimsenin hafızayı nasıl yetiştirmesi gerektiğini bilmediğini belirten Yaşargil, “Hatırlamak istediğiniz şeyi bir şekle ya da renge bağlayabilirsiniz çağrışım yapması için. ‘Birden bire hafızam bozuldu’ diyorlar. Çok fazla enformasyon var, televizyonlarda her akşam kaç kanal seyrediliyor, insanın hafızasında bir şey kalmıyor. Bir kitabı ciddi bir şekilde okursanız o kalır” şeklinde konuştu.

HALK ARAŞTIRIYOR

Beyin tümörlerinin arttığı yönündeki iddiaları değerlendiren Yaşargil, eskiden hastalıkları anlamanın çok zor olduğunu, günümüzde ise baş dönmesi, ağrı, hafıza bozukluğu gibi sebeplerle her geçen gün daha fazla hasta geldiğini, halkın artık hastalıkları araştırdığını söyledi.
Çalışmalarıyla dünya tıp tarihine geçen 89 yaşındaki Yaşargil, kadın ve erkek beyni arasında fark bulunmadığını da belirtti.

Sebep: Sigara ve uyuşturucu

Araştırmalar sonucunda tümörlerin ortaya çıktığını kaydeden Gazi Yaşargil, "Bildiğimiz kadarıyla tümörlerin sayısı artmadı" dedi. Beyin tümörlerinin teknoloji ve aletlerden kaynaklandığını düşünmediğini belirten Yaşargil, “Yaşam tarzımızdan hastalıklar olabi-liyor, sigara, içki ve uyuşturucu bunların başında geliyor. Sigara hem damarları, hem bağışıklık sistemini bozuyor, hem
de inmeye neden oluyor” diye konuştu.

Stresin etkisi...

Be­yin tü­mör­le­ri­nin yüz­de 60’ı­nın iyi, yüz­de 40’ı­nın ise kö­tü huy­lu ol­du­ğu­nu be­lir­ten Ya­şar­gil,has­ta­lık­la­rı­n stres­ten kay­nak­lan­dı­ğı­na iliş­kin id­di­ala­ra da, “Zan­net­mi­yo­rum, kal­bi­niz iyiy­se da­ya­nır­sı­nız. Ol­sa bi­ze olur­du” yorumunu yaptı.

Beynimizin kapasitesi ve aşk hali

Beyne ilişkin bilgilerin kısıtlı, araştırmaların yetersiz kaldığını ifade eden Yaşargil, aşık olma durumunu şöyle anlattı: “Gerçekten birisine bağlandığınızda oradaki bütün hücreler uyum sağlamışlar, hoşlanmışlar demektir!”

İlerleyen yaşına rağmen günde 2 ameliyata giriyor

89 ya­şı­nda olmasına rağ­men hâ­lâ ame­li­yat­la­ra gi­ren ve ha­fı­za­sın­da en ufak bir so­run ya­şa­ma­yan Ya­şar­gil, ba­zı ge­ce­ler hiç uyu­ma­dı­ğı­nı, ki­mi za­man iki ame­li­yat ara­sın­da tek el­ma yi­ye­rek gü­nü ge­çir­diğini söy­le­di. Ya­şar­gil, “Be­yin ko­nu­sun­da ge­nin yar­dı­mı var ama eği­tim çok önem­li. Ben bu yaş­ta ana­to­mi öğ­re­ni­yo­rum. Kaç de­fa oku­dum, yi­ne de oku­yo­ru­m” de­di.

BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.