ÖĞRENCİ HÜCRELERİ AYAĞA KALDIRILIYOR

ÖĞRENCİ HÜCRELERİ AYAĞA KALDIRILIYOR
Selçukluların tarihine ışık tutan ve içerisinde ortaçağın en görkemli eserlerinin sergilendiği Karatay Medresesinin restorasyon çalışmasında son aşamaya gelindi. Yenileme çalışmalarının büyük çoğunluğu tamamlanarak mevcut hava koşullarının sağlanması bekl

Selçuklu eserlerinin sergilendiği ve özellikle 12 ve 13. Yüzyıla ışık tutması bakımından önem arz eden Karatay Medresesi’nin restorasyon çalışmalarına ara verildi. Hava koşulları nedeniyle durdurulan çalışmaların Ağustos ayı içerisinde tamamlanması ön görülüyor. Konu ile ilgili bilgi aldığımız yetkililer, yağmurun sık yağmasının harç için sağlıklı olmayacağı bilgisini paylaşarak, gece gündüz oluşan ısı farkının yine restorasyon çalışmasına ara verilmesinde etken olduğu bilgisini paylaştı.

HÜCRELER MÜZEYE KAZANDIRILIYOR

2010 yılında yapılan kazı çalışmalarında, medresenin kuzeydoğu köşesinde öğrenci hücreleri tespit edilmiş ve eksik kalan kısımlarının orijinal temel kalıntıları tespit edilerek ihalesine onay raporu çıkmıştı. Yapılan restorasyon çalışmaları kapsamında 3 mekandan oluşan öğrenci hücreleri orijinal haliyle ayağa kaldırılarak müzeye kazandırılacak. Giriş kapısının her birinin bir öğrenci hücresine açıldığını belirten yetkili, bu alanları müze güvenliği, uzman odası ve teşhir odası şeklinde planlayacaklarını kaydetti.

GEÇİCİ CAM KUBBE YAPILACAK

Medresenin giriş kapısının arka tarafındaki bölümün planın bilinmediği ve yine restorasyon çalışmaları kapsamında bu bölümün planının ortaya çıktığını belirten yetkili, planı belirlenemeyen üst örtü için geçici bir cam kubbe yapmayı planladıklarını söyledi. İlerleyen dönemde planının ortaya çıkmasıyla çalışmalar tam anlamıyla tamamlanabilecek. Yapılan restorasyon çalışmalarının ziyaretlere engel teşkil etmediğini söyleyen yetkili, herkesi tarihine sahip çıkmaya davet ediyor. (Ayşegül Ertul)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.