Öğrencileri bir arada tutan yer “Bosna- Hersek”

Öğrencileri bir arada tutan yer “Bosna- Hersek”
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Şah Piyade ile öğrencilik yaşamı hakkında konuştuk.

Öğrencileri bir arada tutan ve birbirleriyle olumlu ilişkiler kurmasını sağlayan tek yerin Bosna- Hersek Mahallesi olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Şah Piyade, sosyal aktiviteleri ve öğrenci topluluklarıyla ön plana çıkan bir mahallenin bazen eksik kalan yanlarının olabileceğini ifade etti.

Öğrenci, ayın sonunu zor getiren, vize ve final haftalarında dersi geçmek adına gecesini gündüzüne katan, ortalama 16 yıllık eğitim hayatının ardından bir mesleğe kavuşma ümidiyle okuyan, okuduğunu özgürce ifade edebilen, söylenenlere inat istediğini yapabilen, en önemlisi okul hayatında öğrendiklerini bir sonraki nesle ulaştırmaya çalışacak olan insan topluluğudur. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Şah Piyade ile öğrencilik yaşamı hakkında konuştuk.

Merhabalar, kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar ben Şah Piyade, 23 yaşındayım, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik son sınıf öğrenciyim. Ankara’dan ailemin yanından ayrılarak Konya’ya öğrenimimi tamamlamak amacıyla geldim.

Konya ile kendi şehriniz arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?

Ankara’daki gibi bir tramvay sistemi bulunuyor bu güzel lakin diğer ulaşım araçlarına geçtiğimiz anda çok büyük farklılıklar bulunuyor. Bu açıdan üniversite hayatım boyunca Konya’nın tarihi yerlerine gitmek istediğimde bilhassa toplu ulaşım yerine şahsi ulaşımı tercih etmek zorunda kaldım. Çünkü ilçelerine ulaşım pek fazla sağlanamıyor. Sağlansa bile otobüs saatleri oldukça gecikmeli olarak hareket ediyor. Bence bu sorun bir an önce çözülürse birçok öğrenci Konya’nın keşfedilmemiş yerlerini görebilecek ve bu konuda bilgi sahibi olacaktır. Şehir içerisinde özellikle Bosna ve çarşı ulaşımları gayet iyi. Bence ilçelere de aynı ulaşım olanakları sağlanmalı.

whatsapp-image-2022-04-12-at-13-01-23-2.jpg

Konya'ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde değişim oldu mu? Konya'da kalmayı düşünüyor musunuz?

Ankara’da yaşadığım için iki şehrin iklim şartları da aynı. Bu sebeple pek bir farklılık olacağını sanmıyordum ve düşündüğüm gibi de oldu. İki şehrinde kültürel özellikleri neredeyse aynı. Sonuçta ikisi de İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. İlla ki birbirleriyle kültür alışverişi içerisinde bulunmuşlardır. Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?” diye soracak olursanız. Kalmak istemiyorum. Çünkü iş alanları yetersiz bu konuda.

Konya'da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığınız özellikler var mı? Var ise bunlar neler?

En çok şaşırdığım şey esnaf yapısı ve kültürü olmuştu. Bir diğeri ise üniversite konumu ve merkez arasındaki farklılıktı. Örneğin merkezi konumda hava günlük güneşliyken üniversite içerisinde bir anda kar yağışı meydana geliyor. Merkezde ihtiyaçlar açısından ulaşım biraz daha fazlayken üniversite çevresinde bazen istediğinizi bulmakta zorlanabiliyorsunuz. Bosna’da gece yarılarına kadar hayat devam ederken merkezde belirli saatlerden sonra hayat duruyor.

dsc-0595.jpg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Öncelikle öğrencilere şurayı tavsiye edin, oraya gidin diyemem. Çünkü istediği bölümü okumak ve o alan üzerinde ilerlemek isteyen öğrenciler, öncelikle okuyacağı bölümün üniversite içerisindeki olanaklarına bakmalı. Örneğin, okuyacağınız bir meslek dalıyla ilgili size sağlanacak olan maddi ve manevi desteği öncelik olarak görmelisiniz. Kendi okuduğum bölüm üzerinden örnek verecek olursam okulda öğrenmeniz imkânsız. Çünkü gazetecilik teorik olarak değil uygulamalı olarak öğrenilebilecek bir meslek. Bu yüzden okulda değil sahalarda öğrenmeniz sizin açınızdan daha iyi gelişmenize olanak sağlayacaktır.

Konya denince aklınıza ilk neler geliyor?

Tabi ki Mevlana ve onun meşhur “Ne olursa olsun yine gel” sözü aklıma geliyor. Özellikle Konya yöresine ait etli ekmek, çok beğendiğim ve Konya deyince birçok insanın aklına gelen yemeğidir. Özellikle Mevlâna civarında satılan ve Konya’ya gelen turistlerin almadan evine dönmediği akide şekeri.

whatsapp-image-2022-04-12-at-13-01-22-1.jpg

Konya'da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler neler?

Konya’nın en sevdiğim özelliği ve yeri Bosna Hersek Mahallesi. Çünkü öğrencileri bir arada tutan birbirleriyle olumlu ilişkiler kurmasını sağlayan tek yer. Özellikle sosyal aktiviteleri ve öğrenci topluluklarıyla ön plana çıkan bir mahalledir. Tabii “Eksik yanları var mı?” Derseniz yok diyemem. Sosyallik ve aktiviteler konusunda ne kadar gelişmiş desem de bazen yetersiz kalabiliyor. Bence bu konuda daha fazla olanaklar kazandırılmalı.

Konya'da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak kolaylık sağlıyor mu? Sorusuna verebileceğim tek cevap “İhtiyaçlarımı sağlıyorsa yeterlidir” demek olur. Özellikle bir öğrenci için maddiyatın sağlanması çok önemli. Çünkü günümüz fiyat artışları ister istemez öğrencileri etkiliyor. Maddiyat açısından olmasa da diğer olanaklarla kolaylık sağlıyor diyebilirim. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.