Okuma azmi ile kızlara "rol model" oldu

Okuma azmi ile kızlara "rol model" oldu
Polis memuru babası şehit olduktan birlikte yaşamaya başladıkları dedesinin engellemelerine rağmen azmi ve öğretmenlerinin desteğiyle eğitimini tamamlayabilen Nazlı Dengi, Milli Eğitim Bakanlığının "Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projes

SİİRT (AA) - FECRİ BARLIK - Polis memuru babasının şehit olması üzerine yanına taşındıkları dedesinin şalteri indirerek elektriği kesmeye kadar varan engellemelerine rağmen azmi ve öğretmenlerinin desteği sayesinde eğitimini tamamlayan 42 yaşındaki Nazlı Dengi, hayat hikayesiyle kız çocukları için "rol model" oldu.

Nazlı Dengi, 6 yaşındayken bir çatışmada polis babasının şehit olması üzerine annesi ve 3 kız kardeşi ile İstanbul'dan Ankara'daki dedesinin yanına taşınmak zorunda kaldı. Dengi, kız çocuklarının okumasına karşı olan dedesinin karşısına çıkardığı engelleri, çabası ve 2 öğretmeninin desteğiyle aşmayı başardı.

- Engelleri aştı rol model oldu

Lise eğitiminin ardından Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü kazanan Dengi, aynı engeller nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Daha sonra Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olan Dengi, 16 yıldır Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığında Ar-Ge ve Projeler Birimi sorumlusu olarak görev yapıyor.

Dengi, bir yandan mesleğini sürdürürken diğer yandan Milli Eğitim Bakanlığının "Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi" kapsamında çeşitli illerde veli ve öğrenciler için düzenlenen seminerlerde hayat hikayesini anlatarak kız çocuklarının okutulması için çağrıda yapıyor.

- "Dedemin karanlıkta bıraktığı zamanları çok yaşadım"

Siirt'te velilere yönelik toplantıya katılan Dengi, yaşamından örnekler vererek eğitimin önünde hiçbir engelin duramayacağını belirtti.

Kız çocuklarının okutulmasının önemine işaret eden Dengi, karşılaştığı zorlukları başka çocukların da yaşamaması için ailelere tavsiyelerde bulundu.

Dengi, toplantı sonrası eğitimlerinin önüne engeller çıkarılan kız öğrencilere ilham kaynağı olan hayat hikayesini AA muhabirine anlattı.

Dedesinin kız çocuklarının okumasına karşı olduğunu ifade eden Dengi, öğretmenlerinin evlerine sürekli ikna ziyaretleri yaptığını dile getirdi.

Dedesinin, "Tamam okula gitsin" dediği durumlarda dahi okul dönüşü çeşitli yıldırma ve bıktırma durumlarına maruz kaldığını belirten Dengi, ablasının 15 yaşında evlendirilerek okumasının engellendiğini söyledi.

Dengi, "Dedemin şalteri kapatarak beni karanlıkta bıraktığı, 'Ders çalışmasın, bıraksın, pes etsin' dediği zamanları çok yaşadım. Bir mum yakarak sabaha kadar ders çalıştığım çok gün oldu. Benim tek avantajım öğretmenlerimin devreye girmesiydi." dedi.

Kazandığı Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümündeki eğitimini bu engeller nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kaldığında çok üzüldüğünü vurgulayan Dengi, ancak üniversite eğitimini tamamladığını ve projeler üzerine çalışmaya başladığını aktardı.

Yaklaşık 17 yıldır Şanlıurfa'da yaşadığını, 16 yıldan bu yana da Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığında ARGE ve Projeler Birimi sorumlusu olarak görev yaptığını belirten Dengi, uzmanlık alanının fon kaynakları bulmak, projeleri yazmak ve uygulamak olduğunu bildirdi.

- "Keşke o zaman da bu tarz projeler olsaydı"

Milli Eğitim Bakanlığının projesi için "rol model" seçildiğini, toplantılarda gönüllü olarak yaşamını ve eğitim azmini anlattığını ifade eden Dengi, şöyle konuştu:

"Benim zamanımda böyle projeler yoktu. Sadece 2 öğretmenimin özel çabalarıyla yönlendirilebildim. Keşke o zaman da bu tarz projeler olsaydı ve aileler bilgilendirilseydi. Keşke haklarımızın ne olduğunu ve kime başvuracağımızı bilseydik. Belki o zaman eğitim hayatımı sürdürürken bu kadar büyük sıkıntı ve sorunlarla boğuşmak zorunda olmazdım. Eğer doğru yönlendirmeler olur, destek sunulursa insanların hayatının nasıl değişebileceğini gördüm. Bu projeyle de birçok kişinin hayatına dokunulabileceğini düşünüyorum. Bu projenin içerisinde olmak, projenin bir parçası olmak ve daha önce birçok zorluklar yaşamış ve bu yollardan geçmiş bir insan olarak rol model olmaktan çok mutluyum ve gurur duyuyorum."

Dengi, hayatı ile ilham kaynağı olduğu kız çocuklarının da ileride kendi hayat hikayeleriyle gelecek nesiller için örnek teşkil edeceğine inancını ifade ederek, Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde okuyan kızının da gönüllü olarak tüm sosyal sorumluluk projelerinde yer aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.