Orduya At Yetiştirilmesi İçin Kurulan Enstitü 100. Yılını Kutluyor

Orduya At Yetiştirilmesi İçin Kurulan Enstitü 100. Yılını Kutluyor
Orduya at yetiştirilmesi için cumhuriyetten önce kurulan ve 100 yılı geride bırakan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, kuruluş yıl dönümünde Uluslararası Katılımlı Küçükbaş Hayvancılık Kongresi düzenleyecek

Cumhuriyetten önce orduya at yetiştirilmesi için kurulan, tarım ve hayvancılık ıslah projeleri yürüten Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, 100. yıl dönümünü Uluslararası Katılımlı Büyükbaş Hayvancılık Kongresi ile kutluyor.

Kentteki bir otelde basın toplantısı düzenleyen enstitü müdürü Fatih Özdemir, 1914 yılında faaliyete geçen kurumun orduya at yetiştiriciliği ile başladığı çalışmalarına daha sonra genel hayvancılık, tarım ve tohumculuğu eklediğini söyledi.

Kurumun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının pek çok projesinde koordinatör olarak görev yaptığını anlatan Özdemir, koyun ıslahı, keklik üretimi, soya ıslahı, buğday geliştirme programı gibi birçok çalışmayı yürüttüğünü, Kuraklık Test Merkezi ile kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi için projeler yaptığını kaydetti.

Enstitünün 100. kuruluş yıl dönümünü Uluslararası Katılımlı Küçükbaş Hayvancılık Kongresi ile kutlamayı planladığını belirten Özdemir, kongrenin 16-18 Ekim tarihlerinde Konya'da yapılacağını bildirdi.

- Yerli koyun ve keçi ırkları tanıtılacak

Özdemir, başta Fransa, Avustralya ve Rusya olmak üzere 12 ülkeden 80 akademisyen ve kurum temsilcisinin kongreye katılacağını dile getirerek, "Daha önce Doğrudan Ekim Çalıştayı yapmıştık. İkinci etkinliğimiz olan kongre yarın başlayacak. 500 kişilik bir açılışımız olacak. 35'i yurt dışından katılanlar olmak üzere kongrede 177 bildirimiz olacak" dedi.

Kongre kapsamında enstitülerinin de içinde olduğu Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün koyun keçi birlikleri ile yürüttüğü Halk Elinde Islah programlarında görevli yaklaşık 100 teknik personelin eğitiminin gerçekleştirileceğini belirten Özdemir, Afganistan'dan gelen gruba da koyun ve keçi ile ilgili eğitim verileceğini söyledi.

Özdemir, kongre çerçevesinde Türkiye'de yürütülen ıslah projeleri de yabancı konuklara tanıtacaklarına dikkati çekerek, "Üretilen yerli ırkların tanıtımı amacıyla enstitü bahçesinde bölüm oluşturuldu. Katılımcılara Karapınar ilçesindeki modern koyun ve keçi işletmeleri de gezdirilecek" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.