Ortaokul öğrencisinden görme engelliler için şapka

Ortaokul öğrencisinden görme engelliler için şapka
Ordu'da yaşayan 10 yaşındaki Burçin Güder, bir yarışma kapsamında geliştirdiği sensörlü şapka ile görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor- Güder:"Şapkadaki sensör, duvar, direk ya da herhangi bir cisme yaklaşıldığında 55 santimetreden uyarı

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'da yaşayan ortaokul 1'inci sınıf öğrencisi Burçin Güder, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla sensörlü şapka yaptı.

Ülke genelinde kampüsleri bulunan özel bir okulun ortaokul kısmında öğrenim gören 10 yaşındaki Güder, ailesiyle birlikte gezerken gördüğü görme engellilerin cadde ve sokaklarda yürürken bazı sıkıntılar yaşadıklarına şahit oldu.

Burçin Güder, bunun üzerine okulunun ülke genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda öğrenim gören öğrencilere yönelik düzenlediği "Deney-Vision Proje Yarışması"na, görme engelliler için hazırlayacağı projeyle katılmaya karar verdi.

Kullanmadığı bir şapkayı yaklaşık bir ay içerisinde elektronik devrelerle donatan Güder, görme engellilerin evde ya da sokakta yürürken engellere takılmadan rahat bir şekilde dolaşmasını amaçlayan sensörlü şapka geliştirdi.

Burçin Güder, görme engelliler için şapka üretmeye karar verdikten sonra internette araştırma yaptığını söyledi.

Şapkanın üst kısmına elektronik devrelerle birlikte sensör taktığını belirten Güder, "Şapkadaki sensör, duvar, direk ya da herhangi bir cisme yaklaşıldığında 55 santimetreden uyarıcı ses çıkarmaya başlıyor. Cisme yaklaştıkça uyarıcı sesin şiddeti daha da artıyor. Böylelikle görme engelliler, karşısında bir cisim olduğunu fark ederek duruyor ya da yönünü değiştiriyor." diye konuştu.

Burçin Güder, en büyük hayalinin geliştirdiği projenin geliştirilerek engelliler tarafından kullanılması olduğunu ifade ederek, ayrıca katılacağı yarışmadan birincilikle dönmek istediğini de sözlerine ekledi.

- Öğrencinin çabası engellileri mutlu etti

Ordu Görme Engelliler Dernek Başkanı Vedat Yavuz ise Güder tarafından hazırlanan şapkanın kendileri için çok kullanışlı olduğunu dile getirdi.

Görme engelliler için ortaya çıkarılan her buluşun kendilerini heyecanlandırdığını kaydeden Yavuz, şunları söyledi:

"Böyle bir şapkayı 10 yaşındaki küçük bir kızımızın düşünmesi hakikaten bizleri çok mutlu etti. Görme engellilerin sokakta ya da başka bir yerde kendi başlarına bağımsız şekilde hareket etmeleri çok önemli. Biz de herkes gibi işe ya da alışverişe bağımsız şekilde gitmek isteriz. Minik kızımız tarafından geliştirilen bu şapka da bizler için çok önemli."

Vedat Yavuz, sokakta baston yardımıyla yürüdüklerini, ancak bunun da zaman zaman yetersiz olduğunu ifade ederek, "Özellikle ağaç dalları, tabela ve direklerle çok sık karşılaşıyoruz. Bu da bizlere çok ciddi zararlar verebiliyor. Onun için şapkanın bu yönüyle de bizlere çok katkısı olacak." dedi.

Okul müdürü Ebru Şimşek de çocukların son dönemde yeteneklerini ortaya koyduklarını dile getirerek, "Bunlardan birisi de 5'inci sınıf öğrencimiz Burçin. Kendisi görme engellilerin yaşadığı sıkıntılardan etkilenerek böyle bir proje geliştirmek istedi. Sonunda da başardı. Kendisini okulum adına kutluyorum." ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.