Otellerin hizmet kalitesi ve çevreye duyarlılığı artıyor

Otellerin hizmet kalitesi ve çevreye duyarlılığı artıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi ile otellerin hizmet kalitesinin arttırılması ve turizm sektöründe çevre duyarlılığının güçlendirilmesi hedefleniyor- Proje kapsamında, "yeş

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi (TUYUP) ile otellerin hizmet kalitesinin arttırılması ve turizm sektöründe çevre duyarlılığının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün projesiyle, "Turizm İşletme Belgeli" tesislerin yönetici ve çalışanlarından oluşan 6 bin kişiye yabancı dil, kat hizmetleri, ön büro, mutfak, servis, davranış, iş sağlığı ve güvenliği, bar, hijyen gibi konularda uygulamalı eğitim veriliyor.

Avrupa Birliği'nin desteğiyle hayata geçen TUYUP ile genel müdürlük bünyesindeki eğiticiler, verdikleri işbaşı ve uygulamalı eğitimlerle sektörün ihtiyacı olan nitelikli turizmcileri yetiştiriyor.

- Proje Haziran'da sona erecek

Ocak 2014'te başlayan ve Haziran 2016'da tamamlanacak projeyle, "turizmde farkındalık arttırma çalışmaları", "turizm sektöründe iş gücü piyasası analizi", "eğitim programları", "ağ oluşturma faaliyetleri", "yeşil yıldız uygulaması", "en iyi uygulama merkezlerinin seçilmesi" ve "turizmde veri tabanı sistemi geliştirilmesi" çalışmaları yapıldı.

Proje sonunda, "turizm sektöründe iş gücü piyasası analizi" sonuçlarının, ihtiyaçların planlanması için sektör temsilcileriyle paylaşılması öngörülüyor.

- 700 çalışanın sınav ücretleri karşılanıyor

Proje kapsamında eğitim alan 700 çalışanın "Ulusal Mesleki Yeterlilik Belgesi" almak için girecekleri sınavın 185 bin avro tutarındaki ücretinin de proje kaynaklarından karşılanması amaçlanıyor.

Ayrıca eğitim verilen alanlarda mesleki eğitim filmleri ve eğitim materyalleri hazırlanması için çalışmalar devam ediyor.

- Yemek yapımından beden diline kadar ders veriliyor

Otel çalışanlarının çeşitli dersler aldığı TUYUP programı ile yemek servisi eğitimi, servise hazırlık, kumaş örtü ve malzeme kullanımı, salon düzenlenmesi ve masa düzeni, mönü takdimi konuları uzmanlar tarafından anlatılıyor.

Tatilciler ve oteller için en önemli unsur olan "mutfak ve yemek" başlığı altında, mutfak temel kavramları, mönüler ve yemek yapımına yönelik eğitimler veriliyor.

Beden dili, zaman yönetimi ve müşteri ile ilişkiler konularının da yer aldığı programda dersler uygulamalı olarak turizmcilere aktarılıyor.
- "Yeşil yıldızlı oteller"

Proje kapsamında, çevreye duyarlı konaklama tesislerine verilen "Yeşil Yıldız"a tüm otellerin sahip olması için "en iyi uygulama merkezi" olarak 15 yeşil yıldızlı otel seçildi.

Otellerin belirlenmesi sürecinde ilk aşamada otelin bulunduğu kent, konumu, turizm potansiyeli, otelin kentten başvuru yapan diğer otellere olan avantaj veya dezavantajı, hangi turizm türünde faaliyet gösterdiği, Kültür ve Turizm Bakanlığından ceza alıp almadığı incelendi.

İkinci aşamada ise otelin beyan ettiği puan, beyan edilen puan ile sahada tespit edilen puanın tutarlılık oranı, otelin çalışan ve yöneticilerinin "Yeşil ve Sürdürülebilir Turizm"e bakış açıları ve yaklaşımları başlıklar halinde değerlendirildi.

"Yeşil Yıldız Belgesi" eğitimlerinde doğanın yapısı, çevre kirliliklerinin nasıl meydana geldiği, ekolojik etkilenmeler ve tesislerde alınabilecek önlemler de ele alınıyor. Otellerin bu belgeyi alabilmeleri için gerekli eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmeye devam ediliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.