Otizm farkındalığı trenlerle artırılacak

Otizm farkındalığı trenlerle artırılacak
TCDD ve SOBE Vakfı arasındaki işbirliği çerçevesinde günde binlerce yolcunun seyahat ettiği yüksek hızlı, ana hat, bölgesel trenler ile Marmaray ve Başkentray'da otizm farkındalığı için çeşitli video, afiş görsel araçlarla mesajlar verilecek

TCDD Taşımacılık AŞ ile Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE) arasında protokol imzalandı. Protokole SOBE Vakfı Başkanı Mustafa Ak ve TCDD Genel Müdürü Hasan Pezük, imza koydu. 

dsc-0259.jpg

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğünce, otizm farkındalığını artırmak için yüksek hızlı, ana hat, bölgesel trenler ile Marmaray ve Başkentray'da çeşitli video, afiş görsel araçlarla mesajlar verilecek. "Otizm Farkındalığı" projesi kapsamında yürütülecek çalışmada otizmin bir hastalık ve eksiklik değil farklılık olduğunun altını çizen mesajlarla toplumda bu konuda farkındalığın geliştirilmesine katkı sağlanacak. Otizmli bireylerin topluma uyum sağlayarak kazandırılması ve ailelerinin yaşadıkları bu zorlu süreçteki deneyimlerine empati duygusunun geliştirilmesi amaçlanıyor. SOBE Vakfı ile yapılan işbirliği çerçevesinde günde binlerce yolcunun seyahat ettiği yüksek hızlı, ana hat, bölgesel trenler ile Marmaray ve Başkentray'da otizm farkındalığı için çeşitli video, afiş görsel araçlarla mesajlar verilecek.

sobe-vakfi-baskani-mustafa-ak.jpg

AK: YHT İLE FARKINDALIK ARTACAK

 Törende konuşan Mustafa Ak, günümüzde her 54 çocuktan 1’inin otizm riski ile dünyaya geldiğini ve görülme sıklığının her geçen gün arttığını belirterek, “Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi; erken tanı sonrası hemen alınan yoğun, sürekli, özel eğitimdir. SOBE Vakfı olarak 2016 yılından beri Türkiye’nin otizm alanında en kapsamlı ve en büyük eğitim merkezinde hizmetlerimize devam ediyoruz” dedi.  Toplumsal farkındalığın arttırılması, otizm konusunda bilinç düzeyinin yükseltilmesi ve otizmli bireylerin toplumsal yaşama katılımı konusunda duyarlılığın artırılmasına yönelik yapılan çalışmalara destek verilmesi çok önemli olduğuna değinen Ak, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü ve SOBE arasında yapılan protokol sayesinde otizm konusunda toplumsal bilincin artmasının hedeflendiğini ifade etti.  Ak, “2020 yılı sonunda açıklanan rakamlar YHT ile taşınan yolcu sayısının 56,1 Milyona ulaştığını gösteriyor. Bu anlamlı iş birliği sayesinde kabin içi ekranlar ve istasyonlar; otizm farkındalığı, erken tanı ve eğitimin önemi için sesimiz olacak. Yolcular sevdiklerine kavuşurken, SOBE Vakfı’na verecekleri destek sayesinde otizmli çocuklar ve gençler de tek çareleri olan eğitime kavuşabilecek” dedi.

tcdd-genel-muduru-hasan-pezuk.jpg

PEZÜK: FARKINDALIK OLUŞTURUP ONLARA DESTEK OLUNMALI

TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Hasan Pezük, SOBE'de düzenlenen imza töreninde, daha sağlıklı bir toplum için sosyal sorumluluk projelerine destek sağladıklarını söyledi. Sayıları 10 milyona ulaşan engelli bireylere ve ailelerinin sorunlarına çözüm üretmenin herkesin ortak sorumluluğu olduğuna işaret eden Pezük, engellilerin demiryolu ulaşımından kolay ve rahat bir şekilde yararlanması için bütün tedbirlerin alındığını vurguladı. Pezük, 2019'da hizmet vermeye başlayan "Turuncu Masa" uygulamasıyla engelli vatandaşların seyahatlerine yardımcı olduklarını belirterek, "Onlar yalnız bırakılmamakta, seyahatlerinin başlangıç ve bitimine kadar her türlü destek sağlanmaktadır. 13 YHT Garı'nda verdiğimiz Turuncu Masa hizmetiyle bugüne kadar 14 binden fazla engelli vatandaşımıza destek olduk. Ayrıca YHT, ana hat ve bölgesel trenlerimizden 2017'den bugüne kadar 3,6 milyon engelli yolcumuzu varacakları yere ulaştırdık." diye konuştu.

dsc-0223.jpg

OTİZM FARKINDALIĞININ YÜKSELECEĞİNE İNANIYORUM

Kuruluş olarak daha sağlıklı bir toplum için sosyal sorumluluk projelerine destek sağladıklarını söyleyen TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan Pezük, “Günümüzde daha sık görülmeye başlayan ve nöro-gelişimsel farklılık olan otizm konusunda toplumumuzda yeterli bir farkındalık bulunmamaktadır. SOBE ile birlikte yürüteceğimiz işbirliği sayesinde otizm konusunda toplumsal farkındalığın oluşturulmasına katkı sağlayacağız. Bu işbirliği ile toplumda otizm farkındalığının yükseleceğine inanıyorum. Demiryolu geçen şehirlerde bir tek vatandaşımızın bile otizm farkındalığı kazanması ve empati yapabilmesini sağlayabilirsek bu hepimizi çok mutlu edecektir. Unutmayalım ki otizm bir hastalık, bir eksiklik değildir. Otizmle bir ömür boyu yaşamak durumunda kalan arkadaşlarımızın ve ailelerinin bizden istediği tek şey bu farklılığı kabul edip onlara destek olmamızdır” diye konuştu.

dsc-0266.jpg

AŞI KARTI VE NEGATİF PCR TEST İBRAZI 6 EYLÜL'DE BAŞLIYOR

Hasan Pezük Kovid 19 tedbirlerine de bir parantez açarak şunları söyledi. “İçişleri Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda 6 Eylül’den itibaren şehirlerarası trenlerde seyahat edecek yolcularımızın aşı kartlarını ya da 48 saat içinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri gerekmektedir. Kovid 19 ile mücadele de başarılı olmak ancak hepimizin duyarlı olması ile mümkündür. Bu kapsamda TCDD Taşımacılık olarak gerekli tüm tedbirlerimizi alıyoruz yolcularımızdan da bu tedbirlere uymalarını rica ediyoruz.” Ayrıca Hasan Pezük ve ekibi SOBE Vakfı’ndaki çocuklarla da yakından ilgilenerek getirdikleri hediyelerle yüzlerini güldürdü. (Gülşen Çopur)

dsc-0216.jpg

dsc-0218.jpg

dsc-0233.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.