Otomotivde yeni vergi mi geliyor?

Otomotivde yeni vergi mi geliyor?
Maliye Bakanlığı, lüks tüketim mallarına 'caydırıcı vergi' yapma hazırlığında. Yetkililer bu kapsama kürkün de otomobilin de girebileceğini söyledi.

Maliye Bakanlığı, lüks tüketim mallarına 'caydırıcı vergi' yapma hazırlığında. Yetkililer bu kapsama kürkün de otomobilin de girebileceğini söyledi. Maliye Bakanlığı, lüks harcama mallarına 'caydırıcı vergi' yapma hazırlığında. Yetkililer bu kapsama kürkün de arabanın de girebileceğini söyledi. Lüks tüketime ‘caydırıcı vergi’ gelmesi gündemde. Hürriyet Gazetesi’nden Neşe Karanfil’in haberine nazaran 2015-2017 yıllarına ait Orta Vadeli Program’a göre, memleket içi tasarrufları artırmak amacıyla uluslararası yükümlülükler gözetilerek lüks veya dışalım yoğunluğu yüksek harcama malları belirleme edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, hususi Tüketim Vergisi (ÖTV) yasanının II ve IV sayılı listesinde yer sektör ürünleri incelemeye başladıklarını belirterek, bunlar arasında lüks tüketime giren ürünler ile alakalı Önlem alınabileceğini söylediler. Bunun içine hayvarın da kürkün de arabanın de girebileceğine dikkat çeken yetkililer, tek yapılmayacak olanın üretim ve girdi maliyetleri ile alakalı bir artış olacağını söyledi. Otomobillerde geçen senenin başında tüketimi engellemek amacıyla yüksek oranlı ÖTV artışlarına gidilmişti.

lİSTELERDE NELER VAR?

ÖTV, akaryakıt, otomobil, parfüm, içki ve sigara bunun şeklinde ürünlerin üretildiğinde ve ya ithal edildiğinde tahsil edilen bir vergi türü. Bu verginin hangi mallardan alınacağına ait dört liste var. I sayılı listede benzin, II sayılı listede otomobiller, III sayılı listede içki ve sigaralar, IV sayılı listede de hayvar, güzellik malzemeleri, kürkler, cep telefonu, klima, çamaşır makinası, televizyon, elektrik süpürgesi, değerli taşlar bunun şeklinde muhtelif alternatifler yer alıyor.

 HANGİ ÜRÜNE NE KADAR ÖTV UYGULANIYOR?

Orta Vadeli Program’da yer sektör ‘ithalat yoğunluğu yüksek harcama malları’ grubundan II ve IV sayılı listedeki malların anlaşılması gerektiği anlatım edildi. Maliye yetkilileri, bilhassa IV sayılı listeyle ilgili tetkik yapıldığını belirtirken, bu ürün gruplarının önce dışalım yoğunluğunun inceleneceğini söylediler. Bunun için Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonu numarası üstünden dışalım yoğunluklarına bakılacağını dile getiren yetkililer, dışalım sıkı olanlarla ilgili bir Önlem alınacağını kaydetti. Özel Tüketim Vergisi Yasası’na nazaran IV sayılı listede yer sektör ürünlerde hudut yüzde 25. Şu anda havyar, parfüm, kürk bunun şeklinde ürünlerde ÖTV oranı yüzde 20. Çamaşır makinası, buzdolabı bunun şeklinde ürünlerde yüzde 6,7 şekilde uygulanıyor. Cep telefonlarında yüzde 25 ÖTV oranı mevcut lakin ithal edilen telefonlardan sabit 120 lira alınıyor. Ancak ak eşya ile alakalı vergisel teşvik çalışması da var.

OTOMOBİLLERDE DURUM NEDİR?

Otomobillerde motor silindir hacmine nazaran ÖTV alınıyor. 1600 cm3 silindir hacmini geçmeyen otomobillerde yüzde 45, 1600 cm3 ile 2000 cm3 silindir hacmine sahip otomobillerde yüzde 90 ve 2000 cm3 silindir hacmini geçen otomobillerde de yüzde 145 şekilde uygulanıyor. Ancak son çağda lüks markaların dahi 1600 cm3 silindir hacminde araba ürettiğine dikkat çeken uzmanlar belki mesafe bir dolgunluk vergilemesine de geçilebileceğini söylediler. mesela 1400 cm3 silindir hacminin yeni bir hudut olabildiği konuşulmaya başlandı. İthal edilen bir ürüne ithal bulunduğu gerekçesiyle ek vergi getirilemiyor. Bu Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırılık teşkil ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.