Panama belgelerinin sızdırılması

Panama belgelerinin sızdırılması
İsviçre Maliye Bakanı Maurer: -"Off-shore şirketler yasa dışı değil. Bu fırsatları yaratmalısınız. Zenginler benden daha fazla vergi ödüyor ve onlar olmasa ben daha fazla vergi ödemek zorunda kalırdım"

İsviçre Maliye Bakanı Ueli Maurer, Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’dan, “uluslararası vergi kaçakçılığına” ilişkin, off-shore şirketlerin yasa dışı olmadığını ve zenginlerin bu şirketlerde yatırım yapmasının bir sorun teşkil etmediğini savundu.

Maurer, Blick gazetesine yaptığı açıklamada, "Off-shore şirketler yasa dışı değil. Bu fırsatları yaratmalısınız. Zenginler benden daha fazla vergi ödüyor ve onlar olmasa ben daha fazla vergi ödemek zorunda kalırdım" dedi.

İsviçre'nin bu konuya ilişkin daha fazla düzenleme yapmasına gerek olmadığını dile getiren Maurer, "Dünyanın ahlak polisi olmamıza gerek yok. Suça meyilli olanlar her zaman bir yerlerde bir boşluk bulacaktır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Cenevre Kantonu Başsavcılığı ise Panama belgeleriyle ilgili soruşturma başlattı.

"Panama belgeleri" olarak basına sızdırılan belgelerde çok sayıda kişi ve şirketin uluslararası vergi kaçakçılığı, kara para aklama, uluslararası yaptırımları delmek gibi amaçlarla off-shore şirketler ve hesaplar üzerinden finansal işlem yaptığı öne sürülüyor.

Genellikle vergi ödememek ya da düşük vergi ödemek için yurt dışında kurulan ve "vergi cenneti" olarak adlandırılan bazı ülkelerdeki "off-shore şirketlere” dünyadaki mevcut finansal varlıklar, vergi sistemlerinin dışına kaçırılarak yönlendiriliyor.

Sızdırılan belgelerde aralarında devlet başkanlarının da olduğu 100'den fazla politikacının yanı sıra birçok küresel şirket ve ünlü simanın da adı geçiyor. Belgelerin sızdırılmasının ardından İzlanda Başbakanı David Gunnlaugsson istifa etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.