"Parlamenter sistem içinde bir anayasa için biz varız"

"Parlamenter sistem içinde bir anayasa için biz varız"
CHP Grup Başkanvekili Özel:-"CHP, masanın hangi şartlarda ortadan kaldırıldığını biliyor. Bu konuda AKP ve Meclis Başkanı, yeniden ve doğru bir pozisyon alırlarsa, o zaman yetkili kurullarımız bunu yeniden değerlendirecektir. Nedir o, parlamenter sistem i

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, anayasa masasının hangi şartlarda ortadan kaldırıldığını bildiklerini ifade ederek, "Bu konuda AKP ve Meclis Başkanı, yeniden ve doğru bir pozisyon alırlarsa, o zaman yetkili kurullarımız bunu yeniden değerlendirecektir. Nedir o, parlamenter sistem içinde bir anayasa için biz varız" dedi.

Özel, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın bugünkü basın toplantısındaki açıklamalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kahraman'ın dünkü tavrının, "şaşırtıcı ve manidar" olduğunu savunan Özel, Meclis Başkanı'ndan tarafsızlık beklediklerini belirtti.

Dört partinin bir araya gelip, kendi pozisyonlarını tarif ederken Meclis Başkanı'nın da buna göre tarafsız bir yönetim sergilemesi gerektiğinin altını çizen Özel, "Ama Meclis Başkanı, başkanlık sistemine yönelik bir anayasaya o kadar angaje olmuş ki CHP'nin kendi açısından tutarlı ve net tavrı karşısında ne yapacağını şaşırdı ve masayı devirdi" diye konuştu.

Özel, Meclis Başkanı Kahraman'ın, "CHP'nin ortaya koyduğu net tavır karşısında masayı devirmesini son derece anlamlı, sorunlu bulduklarını" ileri sürdü.

Darbe hukukuyla hesaplaşmanın, anayasayla sınırlandırılamayacağını dile getiren Özel, başta basın özgürlüğü, kişisel hak ve özgürlükler olmak üzere özgürlük alanını genişletecek birtakım yol temizliklerinin yapılmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Bu alanlarda adım atmayan bir parlamentonun, özgürlükçü bir anayasa yapmasının düşünülemeyeceğini ileri süren Özel, "Bugün geldiğimiz noktada, AKP başkanlık sistemini dayatacaksa CHP, böyle bir anayasanın yapılmasındaki güçlükleri, CHP'nin böyle bir şeyin içinde olmayacağını ifade ediyor. Bir bakıyorsunuz Meclis Başkanı, masayı dağıtıyor. O, kendisini başkanlık anayasasının yapılacağı bir yere memur tayin etmiş. Biz onun tarafsız başkan olmasını beklerdik" dedi.

-"Masaları kurmak için var"

CHP Grup Başkanvekili Özel, Kahraman'ın dün yaptığının, "parlamentoya, partilerin iradelerine ve kendi tarafsızlığına haksızlık" olduğunu kaydetti. Kahraman'ın, tarafsızlığına gölge düşürdüğünü, parlamentoya saygısızlık yaptığını öne süren Özel, sözlerini şu değerlendirmeyi yaptı:

"Onun işi, başkanlık sistemi anayasası yapmak değil, dört partinin, darbe hukukundan Türkiye'yi arındırma konusunda atacağı adımlarda -ki bunun önemli kısmı anayasadır-, kolaylaştırıcı, adil bir rol almasıydı. Bugün yeniden çağrı yapıyor. CHP masanın hangi şartlarda ortadan kaldırıldığını biliyor. Bu konuda AKP ve Meclis Başkanı, yeniden ve doğru bir pozisyon alırlarsa, o zaman yetkili kurullarımız bunu yeniden değerlendirecektir. Nedir o, parlamenter sistem içinde bir anayasa için biz varız. Biz, darbe hukukundan arınma için varız.

Parlamenter sistem içinde güçlü, özgürlükçü, sivil anayasa yapmak için yol temizliği yapmak, ön çalışma olarak da parlamentoda oluşturulacak komisyonla darbenin getirdiği, darbenin uzantısı hatta bazen darbeyi de aşan özgürlükleri kısıtlayıcı yasal düzenlemelerin derhal temizlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Meclis Başkanı, 'gelin bunu yapın. Biz 550 milletvekili parlamenter sistem içinde seçildik, bu sistemi güçlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda özgürlükçü anayasa' derlerse, CHP MYK'sını, PM'sini toplar, bu konuyu yeniden değerlendirir. CHP, hiçbir zaman parlamenter sistemi güçlendiren bir anayasa değişikliğinden, parlamenter sistem içindeki bir anayasa değişikliğinden geri durmaz. Ama kendini başkanlık sistemi anayasası yapmaya memur tayin etmiş bir Meclis Başkanı'nın dünkü tavrını değiştirmesi lazım. Meclis Başkanları masaları kurmak, adaletle yönetmek için vardır, devirmek için yoktur. Masayı deviren Meclis Başkanı'nın tavrı ne demokratik ne hukuki ne de Meclis'e saygılı bir tavırdır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.