Pentagon'dan bütçe artışı talebi

Pentagon'dan bütçe artışı talebi
Libya'da DAEŞ'le mücadele için bütçeden 200 milyon dolarlık artış istendi- ABD Savunma Bakanı Carter, Libya'nın ülkesindeki DAEŞ tehdidine karşı mücadeleye öncülük etmesi gerektiğini söyledi

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Afrika'da terör örgütü DAEŞ'le mücadele için 2017 bütçesinden ek 200 milyon dolar istedi.

Pentagon, ilk kez Afrika'da DAEŞ ile mücadele için bütçeden ayrı bir artış talep etti.

Bakanlık, Libya'nın yanı sıra Kuzey ve Batı Afrika'da terörle mücadele operasyonları için 2017 bütçesinden ek 200 milyon dolar talebinde bulundu.

Bütçenin nasıl harcanacağına dair detaylı bilgi verilmezken, 200 milyon doların, bakanlığın Afganistan'daki faaliyetler, Irak'daki hava saldırıları ve eğitim programları, Suriye'de DAEŞ'e karşı yürütülen mücadelenin de içinde yer aldığı savaş bütçesindeki artışın bir parçası olduğu belirtildi.

Gelecek yıllarda insansız hava araçlarının (İHA) 24 saat gerçek zamanlı istihbarat sağlaması için çalışan Amerikan ordusunun, Afrika'da artan İHA operasyonlarının harcamalarını da bu kaynaktan karşılaması bekleniyor.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, DAEŞ'e karşı mücadelenin ele alınacağı NATO savunma bakanları toplantısına katılmak için Brüksel'e giderken yaptığı açıklamada, Libya'nın ülkesindeki DAEŞ tehdidinin bertaraf edilmesinde öncülük yapması gerektiğini söyledi.

Müttefik ülkelerin radikal grupların Libya'daki sığınak bulmasından endişe duyduklarını dile getiren Carter, ABD veya diğer ülkelerin kısa sürede Libya'ya yönelik büyük çapta askeri müdahale planlamadığını kaydetti.

Carter, "Bunun bir nedeni de Libyalıların kendi topraklarında yabancıları istememesi" ifadesini kullandı.

Bu nedenle diğer yerlerde olduğu gibi DAEŞ'i topraklarından atması için Libya'ya yardım edileceğini belirten Carter, Libya'da hala hükümetin kurulamadığını hatırlatarak, "Hepimizin de anladığı gibi burada yapılması gereken, ele ele vererek bu öldürücü mücadeleyi sonlandırmak" dedi.

İtalya'nın DAEŞ'e karşı yürütülecek mücadelede Libya'ya yardımcı olmayı kabul ettiğine değinen Carter, "Biz de bunu tamamen destekliyoruz" diye konuştu.

Savunma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Pentagon, bölgede neler olduğunu daha iyi anlamak ve gerekli olduğunda yürütülecek harekata hazırlanmak için Libya ve Afrika'nın diğer bölgelerinde İHA uçuşlarını artırmanın yolunu arıyor. Yetkililer, ABD'nin Afganistan'ın da dahil olduğu dünyanın farklı bölgelerindeki uçaklarını Libya'ya kaydırılabileceğini belirtti.

Bu yıl 58,6 milyar dolar olan bakanlık bütçesinin gelecek yıl 58,8 milyar dolar olması talep ediliyor. Gelecek yılın bütçesinde yapılması istenen değişiklikle, Pentagon hali hazırda şuan 60'dan fazla olan 24 saatlik hava devriyesi sayısını 2019 sonlarında 90'a çıkarmayı hedefliyor.

ABD'nin yeni istihbarat analizine göre, DAEŞ militanlarının sayısı Libya'da birkaç binden 5 bine kadar ulaştı. ABD Başkanı Barack Obama, ocak ayı sonunda ulusal güvenlik birimlerine, Libya'da ve DAEŞ'in varlık gösterdiği diğer ülkelerde terörle mücadelenin sürdürülmesi direktifi vermişti. ABD Savunma Bakanı Carter da ocak ayı sonunda DAEŞ’in Libya’da eğitim kampları kurduğunu, Suriye ve Irak’ta yaptığı gibi yabancı savaşçıları buralarda eğittiğini söylemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.