Petrole neler oluyor? Son durum ne?

Petrole neler oluyor? Son durum ne?
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok sektör ve kaynaklar olumsuz etkilenirken, petrolde de hızlı bir fiyat düşüşü yaşanıyor.

TARİHTE İLK

Petrol talebi dünyadaki koronavirüs salgını nedeniyle evlere kapanan insanlar nedeniyle neredeyse tükendi. Sonuç olarak, petrol firmaları fazla arzı depolamak için tanker kiralamaya başvurmuşlar ve bu da ABD petrolünün fiyatını negatif bölgeye zorladı. ABD petrolünün ölçütü olan West Texas Intermediate'in (WTI) varil fiyatı eksi 37.63 $ 'a kadar düştü. CFRA Research'te bir enerji eşitliği analisti olan Stewart Glickman, "Bu tablolar tuhaf" diyerek şöyle devam etti: "Talep şoku o kadar büyüktü ki, insanların bekleyebileceği her şey bunalmıştı." Pazartesi günü yaşanan ciddi düşüş, kısmen küresel petrol piyasasının teknik özelliklerinden kaynaklandı. Petrol gelecekteki fiyatı üzerinden işlem görüyor ve Mayıs vadeli işlem sözleşmelerinin süresi Salı günü sona erecek. Tüccarlar, petrolün teslimini almak ve depolama maliyetlerine maruz kalmaktan kaçınmak için bu işletmeleri boşaltmaya hevesliydi. WTI için Haziran ayı fiyatları da düştü, ancak varil başına 20 doların üzerinde işlem görüyor. Bu arada, Haziran sözleşmelerine göre ticaret yapan Avrupa ve dünyanın geri kalanı tarafından kullanılan kriter olan Brent Crude, varil başına 26 $ 'dan daha az bir oranda% 8.9 düşüşle zayıfladı. Glickman, fiyatlandırmanın tarihsel olarak tersine çevrilmesinin petrol piyasasına bakan suşların bir hatırlatıcısı olduğunu ve kilitlenmelerin devam etmesi halinde Haziran ayı fiyatlarının da düşebileceği konusunda uyardı. "Petrol şirketleri veya petrol fiyatları için gerçekten iyimser değilim" dedi. İngiltere'nin açık deniz petrol ve gaz sektörünün iş lobisi OGUK, ABD petrolünün negatif fiyatının Kuzey Denizi'nde faaliyet gösteren firmaları etkileyeceğini söyledi. OGUK patronu Deirdre Michie, "Bu ABD pazarının dinamikleri, İngiltere'nin Brent'i üretmesini doğrudan tahrik edenlerden farklı, ancak etkiden kaçmayacağız" dedi. "Bizimki sadece bir ticaret piyasası değil; kaybedilen her kuruş, işler üzerinde daha fazla belirsizlik gösteriyor." Petrol endüstrisi, üretkenler arasında üretimin azalması konusunda hem yuvarlanan talep hem de çatışmalarla mücadele ediyor.

DÜŞÜŞ ANLAŞMASI

Bu ayın başlarında, Opec üyeleri ve müttefikleri nihayet küresel üretimi yaklaşık% 10 oranında azaltmak için rekor bir anlaşma yaptılar. Anlaşma kabul edilen petrol üretiminde en büyük düşüştü. Ancak birçok analist, kesintilerin bir fark yaratacak kadar büyük olmadığını söylüyor. Axicorp küresel pazar stratejistlerinden Stephen Innes, "Pazarın Opec + anlaşmasının mevcut haliyle petrol piyasalarını dengelemek için yeterli olmayacağını kabul etmesi uzun sürmedi" dedi. Önde gelen ihracatçılar - Opec ve Rusya gibi müttefikler - üretimi rekor miktarda azaltmayı kabul ettiler. Amerika Birleşik Devletleri'nde ve başka yerlerde, petrol üreten işletmeler üretimi azaltmak için ticari kararlar aldı. Ama yine de dünyada kullanabileceğinden daha fazla ham petrol var. Ve sadece onu kullanıp kullanamayacağımızla ilgili değil. Ayrıca, kilitlenmeler petrol ürünleri için bazı ek talepler yaratacak kadar hafifletilinceye kadar depolayıp depolayamayacağımızla da ilgilidir. Kapasite karada ve denizde hızla doluyor. Bu süreç devam ettikçe, fiyatlar üzerinde daha da aşağı çekilmesi muhtemeldir. Piyasayı gerçekten döndürmek için talepte bir iyileşme gerekecek ve bu durum sağlık krizinin nasıl geliştiğine bağlı olacaktır. Özel sektör üreticileri düşük fiyatlara tepki gösterdikçe arz kesintileri de olacaktır, ancak piyasa üzerinde temel bir etkiye sahip olmak için yeterli ölçekte olmanın zor olduğunu görmek zordur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.