Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasalarda Yunanistan, Suriye gerginliği

Piyasalarda Yunanistan, Suriye gerginliği

Gündem çok dolu ve bir o kadar da karışık, iyimser ve olumlu hava yine birden tersine döndü. Geçtiğimiz haftayı değerlendirirken hep bu olumlu havaya vurgu yaptık ve uzun ömürlü olmayacağının da altını çizdik. Dolar/TL’de 2,650 seviyelerinin önemini de dile getirdik. Belki 2,615 seviyeleri test edilebilir fakat bu seviyeler kalıcı olmaz dedik. 2,650 seviyelerinden alım yapılabileceğini söyledik ve 2,650 seviyesinden tepki geldi.

Gündemi Suriye ve Yunanistan haberleri bozdu. Yunanistan son dakikada bütün yapılan önerileri reddederek referanduma gideceğini açıklayınca dolar/TL ve Euro/TL yukarı yönlü dalgalandı. Dolar/TL 2,700-Euro/TL 3,020 seviyelerinde dalgalanıyor. Bu hareketin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü Yunanistan krizi bu sefer geçtiğimiz dönemlere göre çok daha ciddi ve Yunanistan bu şartlarda anlaşma yapmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Başta Almanya olmak üzere bazı Euro bölgesi ülkeleri Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalması için olağanüstü çaba sarf ediyorlar. Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkması halinde diğer Euro bölgesi ülkelerine de sirayet edeceğinden korkuyorlar. Geçtiğimiz hafta inanılmaz bir şekilde anlaşmaya çok yakınız açıklamaları gelmesine rağmen iki gün içerisinde her şeyin ters gitmesi piyasalardaki olumlu havayı bir anda terse çevirdi. Yunanistan anlaşma oluncaya kadar da piyasalardaki dalgalı seyir devam eder. Dışarıdan başlamışken hafta sonu ABD tarafından tarım dışı istihdam rakamları gelecek. Çok önemli bir veri, ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarına yön verecek bir veri olduğu içinde piyasalar tarafından bir kat daha dikkatle takip ediliyor. Cuma günü 15,30’da piyasaların gözü kulağı ABD tarafında olacak.

İçerisi de dışarıdan pek de iyi sayılmaz. Suriye sınırında yaşanan gelişmeler piyasaları tedirgin ediyor. Türkiye’nin Suriye sınırına tampon bölge oluşturacağı haberleri piyasalar tarafından takip ediliyor. Önceki gün Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı vardı. Toplantı süresince borsaya satışlar geldiğini gördük. Tabii satışların tek sebebi Suriye değil yukarıda bahsettiğimiz gibi Yunanistan’da buna etki eden faktörler arasındadır. Sınırımızda yaşanan gelişmeler nasıl sonuçlanacak, hükümet hangi adımları atacak bekleyip göreceğiz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye sınırında asla bir devlet kurulmasına müsaade etmeyeceğiz açıklamaları da çok önemlidir. Bu demektir ki orada oluşacak bir tehdit de hemen bertaraf edilecek. Devletimizin böyle bir olayda kararlı olması da çok önemlidir. Dosta güven düşmana korku verir. Tabii içeride sadece Suriye ile ilgili gelişmeler yok. Yeni hükümet kurma çalışmaları sürüyor. Kimin kiminle nasıl bir hükümet kuracağı ne kadar sağlıklı olacağı bir muamma, piyasaları rahatsız eden bir başka gelişme budur. Ağustos ayının 3’ün de Temmuz ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Piyasaların önemle beklediği bir başka gelişme enflasyon rakamlarının yüksek çıkması yılsonu hedefini etkileyeceğinden bu gelişme de piyasaların dalgalanmasını tetikler.

Sonuç olarak döviz piyasalarındaki dalgalanma borsadaki inişli çıkışlı grafik devam edecek gibi görünüyor. Çünkü içeride ve dışarıda yazılarımda dile getirdiğim olumsuz gelişmeler var. Kurumsal piyasalar bunlara kayıtsız kalamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR