Polonya'dan "enerjide tecrübe paylaşımı" önerisi

Polonya'dan "enerjide tecrübe paylaşımı" önerisi
Polonya Enerji Bakan Yardımcısı Kurtyka:- "Enerji kaynaklarını çeşitlendirmek zor ve uzun bir süreç. Türkiye isterse fikir alış verişine ve karşılıklı tecrübe paylaşımına açık olacağız"- "Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıması planlanan Kuzey Akım-2 Doğalg

POZNAN (AA) - MUHSİN BARIŞ TİRYAKİOĞLU - Polonya Enerji Bakan Yardımcısı Michal Kurtyka, enerji ithal eden ülkeler için kaynak çeşitliliği sağlamanın kararlı politikalar gerektirdiğini belirterek, "Türkiye isterse bu konuda fikir alışverişine ve karşılıklı tecrübe paylaşımına açık olacağız." dedi.

Kurtyka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme konusunda önemli adımlar attığını ve Polonya'nın Türkiye ile tecrübe paylaşımına açık olduğunu ifade etti.

Enerji kaynaklarını çeşitlendirmenin zor ve uzun bir süreç olduğuna dikkati çeken Kurtyka, "Kararlı politikalar gerekiyor ancak imkansız değil. Türkiye isterse fikir değişimine ve karşılıklı tecrübe paylaşımına açık olacağız. Türkiye derinlik kazanmış bir enerji pazarına sahip. Ülkenin güçlü ve potansiyeli yüksek bir ekonomisi var." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin çevresinde, coğrafi konumu gereği önemli doğalgaz kaynaklarına sahip ülkeler bulunduğuna dikkati çeken Kurtyka,"Türkiye gerekli projelerle bu kaynakları ticarileştirebilirse bölgesinde bir enerji ticaret merkezi olabilir" diye konuştu.

Polonya'nın kaynak çeşitliliğini artırmak için Danimarka üzerinden Norveç'e uzanan "Baltık Boru Hattı" oluşturmaya başladığını anlatan Kurtyka, bu çalışmanın bölgede gerçek anlamda kaynak çeşitliliği yaratacak önemli bir proje olacağına dikkati çekti.


- "Kuzey Akım-2 ticari değil, siyasidir"


Kurtyka, Avrupa'nın enerji ithalatında Rusya'ya bağımlılığını azaltacak tüm projelerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıması planlanan Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Avrupa'ya enerji tedariği alanında olumlu katkı sağlamayacağını söyledi.

Kurtyka, "Rusya, enerji kaynaklarının ürün değil, bir silah olarak kullanabileceğini kanıtlamıştır. Ayrıca, Rusya, Avrupa Komisyonu'nda tekelleşme nedeniyle soruşturulan bir ülkedir." dedi.

Proje için "ticari değil, siyasidir" diyen Kurtyka, projenin durdurulması ve gerekli önlemlerin alınması için Avrupa'daki 8 ülkenin başbakanlarıyla ortak kaleme alınan mektubun Avrupa Komisyonu'na gönderdiğini belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.