Putin en yakın arkadaşını kaybediyor

Putin en yakın arkadaşını kaybediyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle en iyi arkadaşlarından birini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en büyük müttefikini yitirmesine yol açabilir.

Putin 2000 yılında Boris Yeltsin’den görevi devraldığından bu yana petrol, iktidarının en önemli güç kaynaklarından birini teşkil etti. Petrol 2000’den 2008’e kadar ortalama yüzde 7 büyüyen ekonominin de tetikleyicilerinin başında geldi.

ABD ve Avrupa Birliği’nin Kırım’ın ilhakı nedeniyle uyguladığı ekonomik yaptırımlar Rusya’da büyümenin durma noktasına gelmesine ve rublenin rekor düşük seviyelere gerilemesine yol açtı. Kırım’ın Mart ayında ele geçirilmesinden sonra anketlerdeki desteği hep yüzde 80’in üstünde olan Putin, yaptırımlarla tökezleyen şirketlerin de devlet desteği beklediği dönemde maaş ve emeklilik ücretlerini ödemek konusunda para sıkıntısı yaşayabilir.

Rusya Bilim Akademisi’nden sosyolog Olga Kryshtanovskaya konuya ilişkin “Halk desteği yüksek olsa da, Putin bu denli tehlikeli bir politika yürütürken halkın, iş dünyasının ve siyasetin sınırlarının ne kadar zorlanabileceğini anlamak zorunda. Putin desteğini sürdürürken imajının da zedelenmemesi için çok kafa yoruyor olmalı” yorumlarını yaptı.

Brent petrolü Haziran’da ulaştığı yüksek seviyeden yüzde 25 aşağı inmiş durumda ve bu da Rusya’nın en önemli ihracatında milyarlarca dolarlık vergi kesintisi anlamına geldi. Sberbank CIB’ye göre petrolün varil başına 104 doların altında olması halinde Rusya’da bütçe önümüzdeki yıl açık verecek. 90 dolar olursa Rusya gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 1.2’si düzeyinde açık verecek. Kasım vadeli Brent dün Londra’da yüzde 4.3 gerileyerek 85.04 dolardan işlem görürken, New York saati ile gece yarısında 7 sent daha gerileyerek 84.97 dolara indi.

Moskova rubleyi korumak için 6 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Rusya’nın en büyük petrol şirketi OAO Rosneft, en büyük doğal gaz şirketi OAO Novatek ve en büyük bankası OAO Sberbank yaptırımların hedefinde yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.