Ramazan ayının önemi ve fazileti
Ramazan ayı, İslam alemi için büyük öneme sahiptir. Ramazan ayının önemi nedir sorusunun yanıtı ise nefsi terbiye etmektir. Sabretmeyi, Allah’a koşulsuz şükür edebilmeyi, aç insanın, susuz insanın halinden anlamayı, nimeti paylaşmayı, azla yetinmeyi öğretir. Ramazan ayı tarihi kökeni açısından Kuran’ın inmeye başladığı zaman olduğu için önemli olmasının yanında kamil insan olma yolunda ilerlemek için aslında hatırlatıcı bir dönemdir.
RAMAZAN AYININ ÖNEMİ
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalar ışında derlediğimiz yazımızda özellikle ramazan ayının önemini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Duhân suresinde yer alan ifadelere göre Kur’an ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır: “Hâ Mîm. Apaçık olan kitaba yemin ederim ki, Biz onu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz Biz, insanları uyarıcıyız.” (Duhân, 1-3)
-Ramazan, Allah’ın isimlerinden biridir. Allah’ın rahmeti ve bereketi bu aya yansımıştır.
-Ramazan kelimesi temizlenmek ve yanmak anlamındadır. Bu nedenle oruç tutan kişi kötü düşüncelerden temizlenir, bedeni ve ruhu günahlardan arınır. İman aşkı ile yanar ve daha olgun hale gelir.
-Ramazan ayı, bağışlayıcı bir aydır. İslam dininin 5 temel esaslarından biri olan oruç tutmak bu ay içinde gerçekleşir. Oruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır.
-Bu ayın önemlerinden biri de birleştirici ve barıştırıcı olmasıdır. Ramazan ayında kimse birbirine dargın kalamaz. Kötü sözler insanlardan uzaklaşır, yemekler paylaşılır aynı sofrada buluşulur. Her insan aynı ekmeğin başında buluşur ve birlik duygusu pekiştirilir.
RAMAZAN AYINDA NELER YAPMALIYIZ?
-23 Mart 2023 Perşembe günü başlayacak olan Ramazan ayında özellikle dikkat etmemiz gereken hususlar arasında saygı geliyor. Çünkü saygı bu ayın önemli faziletleri arasındadır. Çeşitli nedenlerden dolayı oruç tutamayan kişiler, oruç tutan kişilere karşı anlayışlı ve saygılı olmalıdır.
-Yine bu ayın faziletleri arasında yoksulları doyurmak, gıda yardımları yapmak ve ihtiyaçlarını karşılamaları noktasında yardımcı olmak gerekir.
-Ayrıca bu ay aynı zamanda şükür aydır. Verilen her şey için Allah’a şükretme ayıdır.
-Teravih namazları Hz. Muhammed’in (S.A.V) sünnetlerinden biridir ve bu ayı huşu içinde geçirmek isteyenler teravih namazını da kaçırmamalı.
-İmkanı olan kişilerin ramazan umresini yapması da görev kabul edilmektedir.
-Ayrıca bu özel ay, tövbe ayıdır.
RAMAZAN AYINDA NELER YAPMAMALIYIZ?
-Bu ayda özellikle kalp kırmak, kötü söz söylemek ve sinirli olmaktan kaçınmalıyız. Yine kalp kırmak orucun faziletini bozan nedenler arasında yer almaktadır.
-İyi niyetli olmak, kötü düşünmemek.
-İsraf ve gösterişten uzak durmak.
RAMAZAN AYI İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
-Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)
-“Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara Suresi 184)
-“Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.” (Bakara Suresi 187)
-“Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele”. (Tevbe Suresi 112)
-Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. (Buhari, Savm, 2)
-“Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, “Ben oruçluyum.” deyin. (Buhari, Savm, 9)
-“Şurası muhakkak ki, Oruçlunun iftarını açtığı zaman reddedilmeyen makbul bir duası vardır” (Beyhaki)
-Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır. (Camiüs Sağir)
ORUÇ TUTMAK VÜCUT İÇİN FAYDALI MIDIR?
Oruç tutmak sindirim sistemini ve sonrasında tüm vücudu rahatlatan, yenileyen bir ibadettir. Sadece fiziksel değil manevi olarak da insanın güçlenmesini, nefsini köreltmesini sağlar.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.