Ramazan Konya’ya bereketiyle geldi

Ramazan Konya’ya bereketiyle geldi
Ramazan ayının bereketiyle birlikte geldiğini ifade eden Kadınlar Pazarı esnafları, birçok sektörde hareketlenmelerin olduğunu ifade ettiler.

RAMAZAN KONYA’YA BEREKETİYLE GELDİ

Ramazan ayının bereketiyle birlikte geldiğini ifade eden Kadınlar Pazarı esnafları, birçok sektörde hareketlenmelerin olduğunu ifade ettiler. Özellikle Ramazan ayına girmeden önceki son hafta ve Ramazan ayının ilk haftasında başlarını kaşıyacak vakit bulamadıklarını ifade eden esnaflar, satışlardan memnun.

Mübarek 11 ayın sultanı Ramazan ayı ile birlikte birçok sektörde hareketlilik başladı. Özellikle Ramazan ayına girmeden önceki son hafta ve Ramazan ayının ilk haftasında başlarını kaşıyacak vakit bulamadıklarını ifade eden esnaflar, satışlardan memnun.

Ramazan ayının bereketli geçtiğini aktaran Kadınlar Pazarı esnaflarından Mustafa Ucal, “Bu sene Ramazan daha bir hareketli geçiyor. Bereketiyle geldi. Fiyatlar yüksek olmasına rağmen umduğumuzdan çok daha iyi satışlar gerçekleştiriyoruz. Fiyatların yüksek olması tüketici gibi bizim de canımızı yakıyor. Fiyatların yüksek olmasının en büyük sebebi de maliyetlerin artmış olması. Havaların ısınmasıyla birlikte fiyatlarda biraz düşüşün yaşanacağını düşünüyoruz ama bu düşüş büyük olmayacak. Şuan gübreden tutunda, enerjiye kadar bütün maliyetler çok arttı. Bu nedenle tezgahlar tamamen tarlaya dönse dahi çiftçinin maliyeti yüksek olduğu için ürün fiyatlarında beklenilen yüzde 50 düşüş falan olmayacak. Mazot, iş gücü, gübre, su fiyatları serada da aynı, tarlada da. Sadece tarlada ürün sayısında artış oluyor. Bu nedenle fiyatlarda en fazla yüzde 20-30 gibi bir azalma öngörüyoruz. Fiyat verecek olursak: Domates 15-25 lira arası. Salatalık 15 lira. Biber fiyatları 30-40 lira arası. Patlıcan 30 lira. Portakal 6-10 lira arası. Çilek 30 lira. Çağla 35 lira. Muz 15 lira” dedi.

dsc-0926.jpg

dsc-0929.jpg

‘Başımızı kaşıyacak vaktimiz yoktu’

Ramazan ayına girmeden önceki son hafta başlarına kaşıyacak vakti bulamadıklarını dile getiren Kadılar Pazarı esnaflarından Konya 42 Süt Ürünleri Sahibi Bünyamin Kurucu ise, “Ramazan gerçekten bereketiyle geldi. İşlerimiz gerçekten iyiydi. Süt ürünlerinde zam dalgası gelmemişti. Bu yüzden fiyatlar artmadan vatandaşlar alışverişlerini yaptılar. Ramazana girdikten sonrada birkaç güne kadar işler sakindi. Bunun sebebi de vatandaşın Ramazan ayına hazırlık diye yaptığı stokun daha bitmemiş olması” diye konuştu.

dsc-0937.jpg

dsc-0940.jpg

‘Fiyatlarda çekilmeler olacak’

75 liraya sattıkları tereyağın 85-90 liraları bulduğunu söyleyen Kurucu, “En ucuz süzme yoğurt 25 lira oldu. En iyi yoğurtlar 50 lira. Ama bu fiyatların çok süreceğini düşünmüyorum. Bir hafta 10 gün içerisinde fiyatlarda biraz çekilmeler olur. Çünkü süt öyle bir şey ki yedek parça gibi değil. Kenara koy dursun diyemezsin. Bu ürün mecbur satılmak, devir daim yapmak zorunda. Bu nedenle ürün stokunda şişme olduğunda mecbur bunu salacaklar. Süt üreticileri ile, mandıralarla konuşuyoruz. Süt ürünlerinin fiyatlarının düşmesini bekliyorsak yem, enerji fiyatlarının düşmesi gerekir. Üreticiler sütten kar edemediği için sütlük hayvanlarını kestiriyorlar. Bu da uzun vadede fiyatların daha da artması demek. Fiyat verecek olursak küflü peynir 50 lira. Kırık kaşar 60 lira. Köy peyniri 45 lira. Teneke peynir 40 lira. Zeytinler 35-50 lira” ifadelerini kullandı.

‘İşlerde hareketlilik var’

Kırmızı ve beyaz et sektörünü değerlendiren Akpi Et çalışanlarından Bülent Yılmaz ise şu şekilde konuştu: “Ramazan ayı nedeniyle işlerde hareketlilik var. Kırmızı ve beyaz et fiyatlarının artması haliyle satışlarımızı da etkiledi. Üretici maliyetleri gerçekten çok yüksek. Gıda sektöründe hizmet verdiğimiz için vatandaş mecburen alıyor. Bu nedenle müşteri sayımızda bir azalma yok ama sattığımız et miktarına kilogram olarak bakacak olursak baya bir düşüş var. Önceden 2 kilo et alan vatandaş şimdi 1 kiloyu anca alıyor. Ama gene de şükür. Ramazan bereketini her zamanki gibi gene hissettirdi. Özelde Konya’da yaşayan vatandaşlarımızı genelde tüm İslam alemine hayırlı Ramazanlar diliyorum.” ( Mehmet Günnar ) whatsapp-image-2022-04-14-at-11-50-11.jpeg

dsc-0542.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.