Uğur Özteke

Uğur Özteke

RAMAZAN MÜNASEBETİYLE OKULLAR TATİLMİŞ YA … HABERİMİZ YOK

RAMAZAN MÜNASEBETİYLE OKULLAR TATİLMİŞ YA … HABERİMİZ YOK

Bugün bence Türkiye’nin en büyük sorunu ve gittikçe de ne olacağı bilinmeyen bir alandan eğitimden üzülerek bahsetmek istiyorum. Ama şu sıkıntılı eğitim işine girmeden duyarlı bir okurumuz Fahrettin Bey’in izlenimlerini sözlerle paylaşmak istiyorum;

“Uğur Bey Merhaba,

Hayırlı Ramazanlar.

Yazılarınızı günlük takip etmeye çalışıyorum ve zaman zaman da ben de Konya’mızdaki olumsuzlukları bildirmeye çalışıyorum. Ama ne sizin ne de bizim çabalarımız hem idarecilerimizi hem de insanlarımızı değiştirmeye yetmiyor.

Beni rahatsız eden bir konudan bahsetmek isterim.

Melikşah Mahallesi Sivaslı Ali Kemal Caddesi üzerinde, 24 saat yan yana hizmet veren iki marketimiz var.

Uzun süredir bu mahallede oturuyorum. Her Ramazan Ayında bunların kaldırım işgali başlar. Bu işgal bir yana, burada sattıkları da tezgah üzerinde pide, ekmek vs. gıda maddesi. (Açık olarak)

Bu cadde bölgenin en işlek caddesi ve geçen araçların egzozlarından çıkan zehir ve caddenin tüm tozu bu gıda maddelerinin üzerinde. Her daim kendi kendime sorarım, satıcı olarak bu insanların insafları yok da, alan vatandaşımız da mı hiç düşünmez iftarını zehir ve toz ile yaptığını?

Çocuklarına, misafirine zehir yedirdiğini hiç mi idrak etmezler?

Veya Meram Belediyemizin hiç mi zabıtası kontrolü yok bunlara dur demek için? 

Bildiğim kadarı ile başta ekmek türü gıdalar olmak üzere, birçok gıda maddesinin açıkta satılması yasak. Ama yasakları legal gören bir toplum olduğumuz için, normal karşılanıyor herhalde.

Gerçekten anlamak çok zor!

Bunları yayınlayasınız diye değil, aklıma geliverdiği ve sizi bilgilendirmek için yazıyorum.

Selamlar.”

……………….

Fahrettin abimizin dediğini yeri bildim. Haklılar da. Ama inanın ramazanda “orucum” diye yatmayan ve mümkün oldukça sürekli hareket halinde olan biri olarak pidelerin tahanlıların nerede hangi semtte ya da cadde bulvar üzerinde kaldırımlarda nasıl satıldığını çok iyi bilip üzüntü ile izliyorum. Bunun için de her şeyin para ile olamayacağını eğitimin ve bilinçli olmanın çok ayrı bir konu olduğunu ilave etmek istiyorum.  

REMZİ AY VE EKİBİNİ TEBRİK EDİYORUM

Dün dile getirdiğimiz toplu iftar yemekleri ile ilgili çok güzel bir şey duydum. Genel Başkanlığını Remzi Ay Bey’in yaptığı Konya ASKF her sene ramazan münasebeti ile yüzlerce spor adamına iftar verirdi. İşte bu sene iftar yemeklerine verilen parayı Filistin’e bağışlamışlar. Vallahi helal olsun diyorum başka da bir şey demiyorum.    

RAMAZAN GELMEDEN

OKULLARI BİTİRMİŞİZ YAAA

Dün duyarlı okurlarımızdan Murat BAŞ rumuzlu okurumuz bizim şöyle bir konuya dikkatimizi çekiyordu.

“Milli eğitim camiası iyice işi koyuverdi. Selçuklu Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu'na giden çocuğum iki haftadır derslere 3 kişinin geldiğini, hocaların kendisine "Siz de gelmeyebilirsiniz" diyerek gelmemeyi telkin ettiğini söylüyor. Dün müdür yardımcısını aradım. “Doğru” dedi, “Ramazan hasebiyle 2 haftadır böyle bir durum var. Zaten yazılıları bitirdik” diyerek durumun normalliğine vurgu yaptı. “Geride ne kadar kaldı hocam” dedim, “2 hafta daha var” dedi.

“Vicdanınız rahat mı” dedim? “Gardaşım beğenmiyorsan al başka okula ver” dedi.

“Ben aldım diyelim, okulun düzelir mi?” dedim kalakaldı. “Sizin gibilerin önüne çocuğumu eğitim için gönderiyorum yazıklar olsun” dedim, suratıma kapattı telefonu.

Eskiden son gün belki ders yapılmazdı.

Geldiğimiz noktada son 1 ay lay lay lom geçiyor. Böyle mi adam oluruz?”

…………….

İşte bizim konumuzda eğitimin bu durumu yokken haber merkezimizden bir arkadaşımız “Uğur abi eğitimin durumu çok kötü. 2 yazılıya girdin mi tamam. Türkçe olsun matematik olsun fen olsun ana derslerdeki üç yazılılar ikiye düştü.  Üstelik planlama doğrultusunda ramazan öncesi tüm sınavlar bitirildi. Bizim çocuklar okula gidiyor ama laf olsun diye, sırf vakit geçirmek için. Zaten okulların bitmesine 2 hafta kala tüm notları filan da açıklandı, okul bitti senin anlayacağın” diyordu.

Biraz düşündüm. Geriye sardım. Bir veli ile kızının konuşması aklıma geldi. Kızımız İmam Hatip’te idi ve ramazan girmeden okulun bittiğini söyleyip babasına artık okula gitmeyeceğini anlatıyordu.

…………

Herkes aynı şeyi söylediğine göre demek ki okullar resmiyette olmasa da icraatta tatil modunda idi.

Sayın Cumhurbaşkanımız eğitim, eğitim diye kendisini yırtıyor. O Milli Eğitim Bakanını alıyor öbürünü atıyor. Olmuyor onu da alıyor bir diğerini atıyor. Olmuyor çok kızarsa kendisi el koyup sistemi değiştiriyor. Son olarak da tekli eğitim sistemine geçileceğini söylemişti.

Okullarda tatil modu gayri resmi olarak bir ay önceden başlayacaksa, tekli olsa ne olur çiftli olsa ne olur ki?

Belki o z aman iki ay önce okullar tatile girecek.

Eğitim işinde büyük vebal var. Yol tamam, su tamam …. Tamam tamam ama eğitim işi bir ülkenin geleceği. Bir yavrunun iyi yetişip yetişmemesi sadece ailesini, akrabalarını değil döner dolaşır Ankara’yı bile ilgilendirebilir.

Gelin lafla değil çocuklarımızı yani geleceğimizi adam gibi yetiştirelim. Eğri oturalım ama doğru konuşalım. Birbirimizi çok rahat kandırabiliriz. Bu işin su götürür yanı yok beyler. 

Sağlık, eğitim ve adalet…

Bu üçünde adam olamazsak spormuş, sanatmış, bilimmiş, teknoloji imiş hepsi palavra.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Her şey boştur. Bütün mesele insanın kendisini Allah’ın sevdiğini bir kul haline getirebilmesidir.

 

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Şehrin önemli noktalarında hızla devam eden alt geçit ve üst geçit çalışmalarının yapıldığı bölgelerde tek yönlü iki şeritli tali yollarda bazı motor sürücüleri ısrarla inatla ters yönden araçların üzerine doğru gelmedikleri zaman daha iyi ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum
Uğur Özteke Arşivi
SON YAZILAR