REKTÖR ZORLU, “ADINDAN SÖZ ETTİREN ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ”

REKTÖR ZORLU, “ADINDAN SÖZ ETTİREN ÜNİVERSİTE OLACAĞIZ”
NEÜ Rektörü Cem Zorlu üniversitenin beklenen araştırma, eğitim, girişim ve topluma hizmet işlevlerinin tamamında aktif rol alma düsturu ile çalışmalarını sürdürdüklerin belirtti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Cem Zorlu, PUSULA’ya özel açıklamalarda bulunarak üniversite olarak yatay değil, dikey olarak büyütmeye odaklandıklarını kaydetti. Günümüzde diploma sahibi olmanın yeterli olmadığına vurgu yapan Zorlu, rakamsal verilerle övünmenin yeterli olmadığının da altını çizdi. Zorlu, “Üniversite olarak yatay değil, dikey olarak büyütmeye odaklıyız. Rakamlarla övünmek yerine, diplomamızın cari hayattaki karşılığı ile ilgilenmeliyiz. Biliyorsunuz dünyanın en köklü üniversitelerinden mezuniyet diploması alsanız dahi, günümüzde artık sadece mezun olmak, diploma sahibi olmak yeterli değil. Türkiye genç bir nüfusa sahip, ilk ve orta öğretimde 18 milyonun üzerinde, üniversitelerimizde de yaklaşık 8 milyon öğrencimiz bulunuyor. Toplamına baktığımızda dünyanın 143 ülkesinin nüfusundan daha fazla öğrencimiz olduğunu görüyoruz. Bu, esasında parlak bir gelecek potansiyelimiz olduğunu gösteren çok anlamlı bir veri” dedi.  

ARAŞTIRMA ODAKLI BİR ÜNİVERSİTE

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin beklenen araştırma, eğitim, girişim ve topluma hizmet işlevlerinin tamamında aktif rol almayı hedeflediğini belirten Rektör Zorlu, ağırlıklı araştırma odaklı bir üniversite olarak konumlanmayı tercih ettiklerini belirtti. 20 fakülte, 6 meslek yüksekokulu, 26 araştırma merkezi, 4 enstitü, 1 yabancı diller yüksekokulu, 1 Türk Müziği Konservatuvarı ve 8 koordinatörlük ile güçlü çalışmalar yapıldığını belirten Zorlu, “Bugün itibari ile bünyemizde 36 bin 780 öğrencimiz bulunuyor ve bu öğrencilerimizin bin 411 adedi de uluslararası öğrenci statüsünde. Kurulduğumuz günden bu yana toplam 39 bin 322 mezun vermiş bir üniversiteyiz. Tüm bunların yanında yaklaşık 2 bin dolayında da öğretim elemanımız bulunuyor” dedi.

“DİPLOMAMIZIN CARİ HAYATTAKİ KARŞILIĞI İLE İLGİLENMELİYİZ”

“Sayın Cumhurbaşkanımız ülkemizin son dönemde ulaştığı üniversite ve üniversite öğrencisi sayısındaki artışı ifade ederlerken niteliğin de bu doğrultuda artmasını arzu ettiklerini vurgulamışlardı” diyen Zorlu,  “Biz, tam da bu doğrultuda düşünüyor ve çalışmalarımızı buraya odaklıyoruz. Üniversitemizi yatay değil, dikey olarak büyütmeye odaklandığımızı birkaç farklı platformda ifade etmiştim. Bence rakamlarla övünmek yerine, diplomamızın cari hayattaki karşılığı ile ilgilenmeliyiz. Biliyorsunuz dünyanın en köklü üniversitelerinden mezuniyet diploması alsanız dahi, günümüzde artık sadece mezun olmak, diploma sahibi olmak yeterli değil. Öğrencimiz ne kadar donanımlı olursa, o kadar itibar görür ve biz öğrencilerimizin gelişmesi için hangi oranda imkân sunarsak gençlerimiz o oranda nitelikli hale gelirler. Bu farkındalığımızı özellikle belirtiyorum, çünkü biz gelecek plan, proje ve diğer başka çalışmalarımızı bu bakış açısı doğrultusunda şekillendiriyoruz ve bu doğrultuda sıra dışı olmayı tercih ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TEMEL STRATEJİMİZ FARKLI OLMAK”

Nitelikli bir üniversite statüsünde olmanın sıra dışı olmak ile doğru orantılı olduğunu kaydeden Rektör Zorlu, temel stratejilerinin farklılaşmaya odaklanmak olduğunu kaydetti. Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Aynı şeyleri yaparsak aynılaşırız, diğer üniversitelerimizle bir farkımız olmaz. Esasında benzer olmak, yenilikçi ve lider olmaktan daha kolaydır. Ancak biz kolayı değil, zoru seçiyoruz. İki günü eşit olan ziyandadır düsturuyla ortalama olmayı reddediyor, parmakla gösterilen olma mücadelesine soyunuyoruz. Bunun için de alışılmadık uygulamalar geliştirmeli, zihinsel bir sıçrama yaşamalıyız. O yüzden sıra dışı olmak kalıbını kullanıyorum. Üniversitemizi daha nitelikli hale getirmek için sıra dışı olacağız. Bu kavramı bir farkındalık oluşturmak için özellikle ve altını çizerek kullanıyorum.”

“NİTELİĞİ ARTIRACAK AKADEMİK BAŞARIYA DÖNÜK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

 Niteliği artıracak birçok çalışmaya imza attıklarını da söyleyen Rektör Zorlu, özellikle üniversite bünyesinde kurdukları vakıf ile hem ülkemizdeki başarılı öğrencileri hem de uluslararası nitelikli öğrencileri bünyelerine kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Konu ile ilgili konuşan Zorlu, “Üniversitemiz bünyesinde bir vakıf kuruyoruz. İnşallah, yakın bir zaman içerisinde gençlerimizin inşasına odaklanmış vakfımızı faaliyete geçireceğiz. Vakfın burs kaynağını kullanarak hem ülkemizdeki başarılı öğrencilerimizi hem de uluslararası nitelikli öğrencileri bünyemize kazandıracağız. Niteliği artıracak en önemli unsurlardan biri olan akademik başarıya dönük çalışmalar da yapıyoruz. Akademik kadrolarımızı teşvik ediyoruz ve uluslararası yayınlarda makalesi yayınlanan hocalarımızı ödüllendireceğiz” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTELERLE ŞEHRİ BÜTÜNLEŞTİRME KONUSUNDA ÇOK DAHA FAZLA ÇALIŞMALIYIZ”

Üniversite sanayi işbirliğini önemsediklerini belirten Rektör Zorlu, bu alanda da üniversite olarak güzel çalışmalara öncülük ettiklerini belirtti. Zorlu, “Katma değeri yüksek yerli ve millî ürünlerin geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi için girişimlerimiz oluyor. Bu anlamda farklı kollardan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her biri ayrı bir manşetlik haber niteliğinde çalışmalar yürütüyoruz. Zamanı geldiğinde siz değerli basın mensuplarımız aracılığı ile yürüttüğümüz bu çalışmaları açıklamayı hevesle bekliyorum. Ülkemizin zenginleşmesi, milletimizin refahının artması için bilgiyi ürüne dönüştüren, bu ürünleri insanlığın yararına kullanan ve dünyada adından söz ettiren bir üniversite olmak için var gücümüzle çalıştığımızı bu manada vurgulamak isterim. Ülkemizin eğitim öğretim alanında kat ettiği mesafeyi görmek zorundayız. İlmi aramayı emreden bir medeniyetin mensupları olarak bizler günceli takip etmeli, geride kalmadan hedeflerimize doğru emin adımlarla yürümeliyiz. Özellikle üniversitelerle şehri bütünleştirme konusunda çok daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin farkında ve bilincindeyiz. Arzumuz odur ki; eğitime yaptığımız yatırım, şehrimize geri dönsün. Başarılı öğrencilerimiz Konya’mızda kalsınlar. Konya büyüsün, Konya bugünkünden çok daha ileri seviyeye ulaşmış bir şehir olsun…  Öğrencilerimizin iş yaşamında uzman mezunlar olduklarını görmek, Konya’mız için, kendi memleketleri için ve ülkeleri için gayret ettiklerine tanık olmak en çok bizleri gururlandıracaktır” şeklinde konuştu.

 “YURTDIŞINDAKİ BAŞARILI GENÇLERİMİZİ KAZANMAK İSTİYORUZ”

Üniversitenin nitelikli uluslararası öğrenci sayısını artırmaya yönelik çalışmalarının da olduğunu da aktaran Rektör Zorlu, yine bu konuyu da önemsediklerini söyledi. Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Ülkemizin uluslararası öğrenci sayısı 170 bin. Bunun bin 500’ü üniversitemizde eğitim öğretim hayatlarına devam ediyor. Ülkemizin ve şehrimizin köklü ilmi birikiminden yararlanmak isteyen yurtdışındaki başarılı gençlerimizi kazanmak istiyoruz. Çünkü onların şehrimizi, dünya ile daha bütünleşmiş hale getirecek kıymetli bağlarımız, gönüllü elçilerimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu manada esasında oldukça önemli bir mesele. Vakıf kurma konusunu önemsiyoruz. Üniversitemizin nitelikli uluslararası öğrenci sayısını arttıracak. Ülkemize olan teveccühü en iyi şekilde değerlendirmek ve nitelikli insan kaynağının şehrimizde eğitim görmesini ve şehrimize katma değer sunmasını sağlamak adına yapacağımız daha farklı ve geniş çaplı çalışmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

dsc_0627.jpg

“KONYA’NIN DÜNYAYA AÇILAN İLİM KAPISI”

Ulusal sınırın dışında uluslararası alanda da vizyon sahibi olmanın önemine vurgu yapan Rektör Zorlu, bu manada öğrencilerin mezun olduktan sonra rekabete hazır olmak zorunda olduğunu kaydetti. Bununda nitelikli bir akademik kadro ile mümkün olacağını kaydeden Rektör Zorlu, “Dünyamız küresel bir köy haline geldi. Yeni teknolojilerin sayesinde dünyanın bir ucundaki bir gelişmeden anında haberdar olabiliyoruz. Küreselleşmenin bu kadar hızlı olduğu bir dünyada uluslararası platformlarda söz sahibi olabilmek için ulusal sınırların çok ötesinde bir vizyona sahip olmak zorundayız. Yetiştirdiğimiz öğrenciler de artık mezuniyet sonrasında sadece ulusal alanda değil uluslararası alandaki rekabetlere hazır olmak zorundalar. Bu sebeple global rekabete hazır, bilgi birikimi olan iletişim teknolojilerine vakıf insan gücünü hazırlamamız gerekiyor. Bunu hazırlamak için de nitelikli bir akademik kadroya sahip olmamız gerekiyor. Tüm bunlara paralel olarak üniversitemiz uluslararasılaşmayı en önemli stratejik vizyonu haline getirmiştir. Bu bağlamda Erasmus ve Mevlana Programı kapsamında 37 ülkeden 81 farklı üniversiteyle ve farklı kurumlarla imzaladığımız iş birliği protokolleri ile öğrencilerimize ve akademik kadrolarımıza araştırma imkânı sağlıyor, uluslararası bilgi alışverişi yapmaları ve tecrübe kazanmaları için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Yabancı öğrenci kontenjanımızı artırıyoruz. Yaptığımız bu ve benzeri çalışmalarla üniversitemizi “Konya’nın Dünyaya Açılan İlim Kapısı” haline getireceğiz. Buna inanıyor, bu yolda çabalıyoruz” ifadelerine yer verdi.

“GÜÇLENDİRMEMİZ GEREKEN ALANLARIMIZ VAR”

Akademik personelin ehliyet ve liyakat sahibi, birikimli ve nitelikli olmasını önemsediklerini söyleyen Rektör Zorlu, “Üniversitemizi daha nitelikli hale getirmek istiyorsak bu birçok alanda atılacak adımlarla mümkün olabilir. Tüm sacayakları yere sağlam basmalı ki sağlam bir yapı ortaya koyabilelim. Akademik kadrolarımızla ilgili şu an için bir açıktan bahsedemeyiz ancak elbette her üniversite gibi bizim de güçlendirmemiz gereken alanlarımız var. Bunun için ayrıca çalışıyoruz. İdari kadrolarımız da bu anlamda bahsettiğim sacayaklarından birisi. Bu tarafında aynı vizyona odaklanmış olması gerekli. Hem akademik hem de idari kadromuzu daha da güçlendirerek, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere yönelik sağlayacağımız imkânlarla ülkemizin öncü üniversitelerinden biri olacağız” şeklinde konuştu. (Ayşegül Ertul)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum