Reyhanlı saldırısı davası

Reyhanlı saldırısı davası
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 53 kişinin hayatını kaybettiği iki ayrı bombalı saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılandığı davada, iddianameyi hazırlayan eski Cumhuriyet savcısı Şişman hakkındaki soruşturma dosyasının HSYK'dan istenmesi kararlaştırıldı- Saldır

ANKARA (AA) - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, 11 Mayıs 2013'te, 53 kişinin hayatını kaybettiği iki ayrı bombalı saldırıyla ilgili 33 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan üçü ile sanık ve şikayetçi avukatları katıldı.

Tutuklu sanıklar Fikret Nazik, Mehmet Genç, Nasır Eskiocak, Ergin Ördek, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Mehmet Kılıç, Ahmet Mansuroğlu ve Süleyman Evet, tutuklu bulundukları Adana Cezaevi'nden sesli ve görüntülü sistemle duruşmaya bağlandı.

Haklarında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanamadığı belirtilen duruşmada, olay gününe ilişkin Hatay Emniyet Müdürlüğünden gönderilen MOBESE görüntüleri üzerinde bilirkişi incelemesinin sürdüğü aktarıldı.

HSYK'nın, mahkemenin müzekkeresine, iddianameyi hazırlayan ve geçen günlerde meslekten ihraç edilen eski Cumhuriyet savcısı Özcan Şişman hakkında, "inceleme ve soruşturmanın halen devam ettirildiği yönünde bilgi verildiği" tutanağa geçirildi.

Bazı şikayetçi avukatlarının talebi üzerine müzekkere yazılan Adana Cumhuriyet Başsavcılığının, "Niğde'de güvenlik güçlerine yönelik saldırı davasının firari sanığı Heysem Topalca hakkında soruşturma yürütülmediğini" bildirdiği de ifade edildi.

Cumhuriyet Savcısı İbrahim Şahin'in, tutuklu sanıkların bu durumlarının devamını istediği duruşmada, şikayetçi avukatlarından Aslıhan Aksoy Arıkan, eski savcı Şişman'a mahkeme huzurunda soru sormak istediklerini söyledi.

Avukat Sevinç Hocaoğulları ise "Reyhanlı saldırısı istihbaratına ilişkin görevlerini ihmal ettikleri" iddiasıyla 4 polis hakkında Reyhanlı'da dava açıldığını anımsattı.

Savcılığın, 3'ü bu polislerden oluşan 4 şüpheli hakkında yeni bir iddianame hazırlayarak Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesine gönderdiğini anlatan Hocaoğulları, "Polisler, bu katliamın gerçekleşeceğini biliyorlardı. Katliamın gerçekleşmesinde sorumluluğu olan kamu görevlilerinin bu dosya kapsamında yargılanması gerekiyordu" dedi.

Hocaoğulları, "Özcan Şişman hakkındaki HSYK'nın inceleme ve soruşturma dosyasının getirtilmesini ve Topalca hakkında herhangi bir yerde soruşturma bulunup bulunmadığının Adalet Bakanlığından sorulmasını" talep etti.

- Sanık avukatlarının sözleri

Tutuklu sanıkların avukatları da müvekkillerinin yaklaşık 2,5 yıldır tutuklu olduklarını belirterek, tahliye talebinde bulundu.

Sanık avukatlarından Selim Zeybekoğlu, Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesinde bazı polisler hakkında açılan davaların Ankara'daki davayla birleştirilmesini, Şişman'ın da mahkeme huzurunda dinlenmesini istedi.

Avukat Reşat İpekbayrak ise yaklaşık üç yıldır usulle uğraşıldığını ve davanın esasına girilemediğini savundu. İpekbayrak, "Heysem Topalca'yı soruyorsunuz. Derin devletle bağlantısı olan birisiyle ilgili bilgi varsa bile gönderilmez. Kendimizi kandırmayalım" diye konuştu.

Sanık avukatlarından Ümit Kara da Şişman'ın mahkemede dinlenmesini talep etti.

Cezaevinden bağlanan tutuklu sanıkların tahliye talebinde bulunmasına, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları tepki gösterdi.

Bir mağdur, "Onlar çıksın, şehit yakınları cezaevine girsin" dedi.

Mahkeme heyetince bu kişiler duruşma düzenini bozmamaları konusunda uyarıldı.

- Ara karar

Mahkeme heyeti, ara kararında, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, hakkında yakalama kararı bulunan sanıkların yakalanmalarının beklenmesine karar verdi.

HSYK Başkanlığına müzekkere yazılarak, Özcan Şişman hakkındaki soruşturmanın akıbetinin sorulmasına, soruşturma tamamlandıysa ve gizli değilse, örneğinin istenmesine karar veren heyet, Adalet Bakanlığından da Topalca hakkında soruşturma yürütülüp yürütülmediğinin sorulmasını kararlaştırdı.

Hatay 7. Asliye Ceza Mahkemesinden de bir süre önce açıldığı bildirilen dava dosyasının suretinin istenmesine ve Hatay'daki davaların, Ankara'daki davayla birleştirilmesi talebinin bu konudaki incelemeden sonra ele alınmasına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Reyhanlı saldırısına ilişkin davanın iddianamesinde 2'si Suriyeli 33 sanıktan 19'u hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 52 kişinin ölümüne sebep olmaktan 52'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Bu istemin ardından, saldırıda ağır yaralanan bir kişi daha hastanede hayatını kaybetmiş, ölenlerin sayısı 53'e yükselmişti.

Sanıklara, "silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etme", "öldürmeye teşebbüs", "patlayıcı madde bulundurma", "mala zarar verme", "kasten yaralama", "suçluyu kayırma", "130 kişiyi öldürmeye teşebbüs" suçlamaları da yöneltiliyor.

Davanın görülmesine Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmış, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının ardından dava Hatay Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Dava, daha sonra mahkemenin talebiyle güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.