Risk altındaki çocuklar sosyal yaşama kazandırılıyor

Risk altındaki çocuklar sosyal yaşama kazandırılıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesince açılan Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezinde "sosyal risk grubu"nda yer alan 12-18 yaş aralığındaki çocukların toplumla bütünleşmesi sağlanıyor - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Aslan:"Burad

KOCAELİ (AA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesince açılan Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi'nde "sosyal risk grubu"nda yer alan 12-18 yaş aralığındaki çocuklar, düzenlenen oryantasyon programlarıyla meslek sahibi oluyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan merkezde, okula devam sorunu yaşayan, eğitim hayatına ara vermek zorunda kalan, ekonomik yönden istismar edilen, ergenlik çağı problemlerini sağlıklı olarak çözemeyen ve aile içi ilişkileri düzensiz olan 12-18 yaş arasındaki çocukların sosyalleşmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Uzman personeller tarafından yapılan saha çalışmaları sonucu sosyal risk altında olduğu belirlenen çocuklar, yapılan mülakat sonrası oryantasyon için merkeze kabul ediliyor. Buradaki atölyelerde bir yıl boyunca mesleki eğitim verilen çocuklar, ayrıca psikolojik danışmanlık hizmeti alıyor ve hobi faaliyetlerine katılıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Mücahit Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezi, okula devam problemi yaşayan, parçalanmış ailelerin ve öfkesini kontrol etmekte zorlanan çocukların eğitimi ve oryantasyonu için kurduklarını belirterek, uzman sosyolog ve psikologlar tarafından incelenen çocukların, daha sonra kurul kararıyla merkeze alındığını söyledi.

Aslan, daha çok okul hayatından uzaklaşmış çocukların, problemlerle nasıl başa çıkabileceklerini bilmediklerini, onlara hayatta karşılaştıkları problemlerden nasıl başa çıkabileceklerini ve hayatlarına nasıl yön vereceklerini gösterdiklerini aktararak, projenin paydaşları arasında İŞKUR, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Türk Hava Kurumu, Antik Kapı ve Amsterdam Belediyesinin bulunduğunu bildirdi.

Merkeze günü birlik gelen çocukların, ailelerinin yanında kalmaya devam ettiğini anlatan Aslan, "Bütün bu süreçleri biz aile ile birlikte yapıyoruz. Aile bizim için çok önemli. Aile yoksa çocukta başarı oranı düşüyor. Aile işin içerisine girdiğinde bu süreç çok daha hızlanıyor ve daha net sonuçlar alıyoruz" dedi.

Projeyi, ailelerin desteğiyle yürüttüklerini, 16-18 yaşlarındaki çocuklara, piyasada çok rahat iş bulabilecekleri alanlarda eğitim verdiklerini vurgulayan Aslan, şunları söyledi:

"Aşçı yardımcılığı, garsonluk, pano elektriği, sıhhi tesisat gibi. Bu eğitimleri alırken çocuklarımızda hem sosyalleşiyorlar hem psikolojik destek alıyorlar. 13 farklı spor branşında faaliyetlerini yürütüyorlar. Onun dışında drama, değerler eğitimi, ritm, bilgisayar gibi birçok farklı konuda eğitim alıyorlar. Ayrıca eğleniyorlar. Çocuklarımız burada eğitimlerini tamamladıktan sonra işe yerleşiyorlar. Asıl hedefimiz onları işe yerleştirmek değil. Çocuğun hayatına dokunmak, onun ileriye dönük hedeflerinin oluşmasını sağlamak ve bununla ilgili onun nasıl bir yol izleyeceğini tahmin etmek. İşe yerleşen çocuklarımızı da 6 ay boyunca uzaktan takip ediyoruz. Aylık periyodik raporlarını tutuyoruz."

Aslan, merkezden şu ana kadar 198 çocuğun istifade ettiğini, bu çocuklara ulaşmak için 1-2 yıl içinde 4 bin çocukla görüşüldüğünü belirtti.

- "İleride lokanta açabilirim"

Abdurrahim Temel de okuldan ayrıldıktan sonra açık liseye başladığını, bir sosyolog sayesinde merkezle tanıştığını belirtti.

Yaklaşık 3 aydır merkeze geldiğini vurgulayan Temel, "Aşçılık yapıyorum aynı zamanda cam boncuk ve spor yapıyorum. Hocalarımız bize çok yardımcı oluyor aynı zamanda sertifikayla bize bir iş imkanı sunacaklar. Ailemin isteği ve kendi isteğimle buraya geldim. Ustamızın da yardımıyla bir lokantada veya bir otelde aşçı yardımcısı olabilirsem ileride lokanta açabilirim" diye konuştu.

Fırat Candan da yaklaşık 4 aydır merkezde eğitim gördüğünü kaydederek, "Arkadaşım sayesinde buraya geldim. Ustamız bize hem gösterip hem yaptırdığı için daha çok yemek bölümü ile ilgiliyim. İleride başka ülkelere gidip, ilk önce Türk mutfağını daha sonra dünya mutfağını öğrenmek istiyorum" dedi.

- "Hayatınızı değiştirebilecek bir yer"

Ata Gençata (17) da arkadaşının sayesinde Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi ile tanıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Aşçılık mesleğini seviyorum. Burada işin temelini öğrendim. Hedefim usta olmak. İyi bir yerlere gelmek. En iyisi de şef olmak. Hepsi yardımcı oldu. Psikolojik açıdan da yardımcı oldular. Buraya gelmeme onlar karar verdi. Onlar olmasaydı ben şu an burada olmazdım."

Aşçı eğitmeni Durali Akgül de öğrencilerin düzenli olarak 7-8 ay eğitim aldığını bildirerek, "Mutfakta gerekli bilgileri öğrenip piyasaya çıkacaklar. Sektörde de çok büyük açık var. Bu açığı burada eğitim alan çocuklar dolduracak" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.