Romatoloji Sempozyumu ile farkındalık oluşturuldu

Romatoloji Sempozyumu ile farkındalık oluşturuldu
Konya’da bu yıl ilki gerçekleştirilen Romatoloji Sempozyumu ile hem hastalarda hem hekimlerde farkındalık oluşturulması amaçlandı

1. Konya Romatoloji Sempozyumu Türkiye Romatoloji Derneği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından 8-10 Ekim 2021 tarihleri arasında Novotel’de gerçekleştirildi. Sempozyumda, romatizmal hastalıklara ait güncel konular tartışılarak, konferanslar, paneller, Uzmanına Danış seansları, sözlü veya poster bildirileri şeklinde oturumlar yapıldı.

TUNÇ: ROMATOLOJİK HASTALIKLAR HER YAŞTA SEYREDEBİLİR

Sempozyumun Konya’da bir ilk olduğunu ve farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tunç, “Romatizmal hastalıklar denildiği zaman hareket sisteminin ağrılı hastalıkları gibi bir algı oluşmuş durumda. Ama birçok organı etkileyen ve bazıları çok ciddi olan hastalıklardır bunlar. Mesela Ailevi Akdeniz Ateşi dediğimiz FMF hastalığı bunlardan birisi. Çok ciddi üzerinde durulması ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık ve çocuk yaşta hastalarımız da olabiliyor. Yani doğuştan itibaren ölünceye kadar seyredebilen hastalıklar grubu diyebiliriz. O yüzden bir insan vücudunda birden fazla çok ciddi hastalıklar varsa yani bir insan hem böbrek hastası hem göz hastası hem de karaciğer enzimi yükseliyorsa bunun altında romatizmal hastalık yatıyor olabilir. Aslında bunun teşhisinde insanımız değil de doktorlarımız biraz gecikiyor. Biz bu sempozyumla aslında romatolojiyi hekimlere de sevdirmeyi amaçladık. Çünkü hekim arkadaşlarımız bu bölümden biraz çekiniyorlar” diye konuştu.

prof-dr-recep-tunc-doc-dr-adem-kucuk.jpg

KÜÇÜK: TEMEL AMACIMIZ KONYA’DA SÜREKLİ ROMATOLOJİ HATIRLATMASI YAPMAK

Romataloji konusunda Konya’da yapılan ilk sempozyum olduğuna dikkat çeken Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Küçük, “Biz sempozyumun geleneksel hale gelmesini istiyoruz. Sempozyumda romatoloji ve diğer ihtisas alanlarında uzman konuşmacılar, romatizmal hastalıklardaki son gelişmeleri ele aldı. Bu sayede global tıp dünyasının romatoloji alanında geldiği nokta da değerlendirilmiş oldu. Şehrimiz açısından çok verimli geçtiğini düşünüyoruz. Temel amacımız Konya’da sürekli romatoloji hatırlatması yapmak. Biz burada en çok işlediğimiz konu AS hastalığı diye de bilinen Ankilozon Spondolit hastalığı oldu. Bu hastalık özellikle genç yaş grubunda daha sık görülüyor. 20’li yaşlarda başlayabilen bu hastalığın ilk belirtileri kalçada ağrı olarak görülüyor. Özellikle sabahları uyandığında kişinin bel ve kalçasında tutukluk ve ağrı oluyorsa, gözde kızarıklık bulanık görme başladıysa, ateş, kanlı ishal gibi durumlarla karşılaşabiliyorsa ve bunlar sık seyrediyorsa altında yatan sebep mutlaka araştırılmalıdır” diye konuştu.

fatih-metin.jpg

METİN: ÇOĞU İNSAN TEŞHİSTE GEÇ KALIYOR

Konya merkezli faaliyet gösteren Behçet ve Ailevi Akdeniz Ateşi Hastaları Derneği Başkanı Fatih Metin de sempozyumu ziyaret etti. Romatoloji hastası çoğu insanın teşhiste geç kaldığını belirten Metin, “Hastalığın belirtileri bazen başka hastalıklarla karıştırılabiliyor. Bu yüzden yıllarca yanlış doktorlardan tedavi görmeye çalışan hastalar biliyoruz. Örneğin bir hasta yıllarca bel ağrısının bel fıtığı olduğu düşünülerek yanlış tedaviye maruz kalıyor sonuçta AS hastası olduğu anlaşılabiliyor. Bu tarz hem FMF’de hem Behçet Hastalığı’nda tedavisi geciken birçok insanımız var. Bizde dernek olarak ulaşabildiğimiz herkese doğru yönlendirme konusunda yardımcı oluyoruz. Bunun dışında hasta hekim buluşmaları yaparak, kendi toplantılarımızı düzenli olarak sürdürerek bu farkındalığa katkı sağlamayı da amaçlıyoruz. Bu sempozyuma da gönüllü olarak katılmak istedik” ifadelerini kullandı.

dsc-1376.jpg

Romatolojik hastalıklarla ilgi ilaç oluşturmak için çalışmalar yürüten ve sempozyumda sunum yapan Selçuk Üniversitesi 4. sınıf Öğrencisi Ali Şahin ve 6. sınıf Öğrencisi Hüseyn Babayev’de bu hastalıklarda kullanılan ve yan etkileri çok olan ilaçlara alternatif olabilecek daha etkili bir ilaç tasarladıklarını söylediler. (Gülşen Çopur)

dsc-1383.jpg

dsc-1368-001.jpg

dsc-1384.jpg

dsc-1386.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.