Ruanda-Demokratik Kongo arasındaki gerilim

Ruanda-Demokratik Kongo arasındaki gerilim
Ruanda'nın, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni (DKC), topraklarının bir kısmını işgal etmekle tehdit ettiği öne sürüldü.

DKC'deki sivil toplum kuruluşu Barış, Demokrasi ve İnsan Haklarını Geliştirme Araştırma Merkezi'nden (CEPADHO) yapılan yazılı açıklamada, Ruanda ordusunun, hafta sonu ülkenin batı sınıra yakın Rubavu bölgesinde Mudende polis ve askeri kampına düzenlenen saldırının ardından DKC'nin Nyiragongo kentine bağlı Kabanga 1 ve Kabanga 2 bölgelerini işgal tehdidinde bulunduğu iddia edildi.

Açıklamada, saldırganların çok sayıda tutuklunun kaçmasını sağladığı, bir polis aracını yaktığı ve yol üstündeki bir bankayı soyduğu ileri sürüldü.

CEPADHO, olayın faillerine ilişkin bilgi vermezken, Ruandalı yetkililer saldırıyı DKC'deki Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'nin (FDLR) düzenlediğini iddia etti. Yetkililer, eylemcilerin peşine düşüp DKC'li işbirlikçilerini ortaya çıkaracaklarını da belirtti.

Ruanda'nın işgal tehdidiyle Nyiragongo sakinlerini korkuttuğu değerlendirmesinde bulunan CEPADHO, Ruanda sınırında güvenliğin arttırılması için hükümet yetkilileri ve güvenlik güçlerine çağrıda bulundu. DKC hükümeti ise iddialara yönelik henüz bir açıklama yapmadı.

Ülkenin güneydoğusunda, yaklaşık 20 yıldır silahlı çatışmalar devam ediyor. Nyiragongo'nun bağlı olduğu Kuzey Kivu eyaleti, çatışmaların yol açtığı güvenlik kriziyle karşı karşıya kalırken, silahlı gruplar, bölgedeki doğal kaynakların kontrolünü sağlamayı hedefliyor.

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'ye karşı mücadele yürüten FDLR, DKC'ye kaçan Ruandalı Hutuların haklarını savunmak üzere 2000'de kuruldu. FDLR'nin bazı üyelerinin, Ruanda'da 1994 yılındaki soykırımda rol oynadığı iddia ediliyor. Hutular, Ruanda ve Burundi'deki etnik azınlık Tutsilere soykırım yapmakla suçlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.