Rusya, BMGK'de Taliban'a yaptırımların kaldırılmasının gündeme gelmesini bekliyor

Rusya, BMGK'de Taliban'a yaptırımların kaldırılmasının gündeme gelmesini bekliyor
MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, yaptırımların kaldırılmasının Taliban’ın barışçıl...

MOSKOVA (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, yaptırımların kaldırılmasının Taliban’ın barışçıl bir hayata entegre edilmesi sürecinin parçası olduğunu söyledi.

Kabulov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD ve Taliban arasında 29 Şubat’ta Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması’nın imzalandığını hatırlatarak "Anlaşma gereği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Afganlar arası müzakerelerin başlatılması şartıyla Taliban’a yönelik yaptırımları 29 Mayıs’a kadar kaldıracaktı. Fakat müzakere süreci henüz başlatılmadı." diye konuştu.

Kabulov, taraflar arasında esir değişim sürecinin tamamlanmamasının ve Afganistan Ulusal Yüksek Uzlaşma Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah ile Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani arasındaki anlaşmazlığın buna neden olduğunu belirtti.

Afganlar arası müzakerelerin başlatılması gerektiğini kaydeden Kabulov, "Müzakereler başladıktan sonra Taliban üyelerine yönelik yaptırımların kaldırılması konusunun BMGK’nin gündeminde olacağını düşünüyoruz." dedi.

Kabulov, "Taliban'a yönelik yaptırımların kaldırılması, Taliban’ın terör grubundan siyasi bir güce geçirilmesi ve barışçıl hayata entegre edilmesi sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın ABD ile imzaladığı anlaşmaya uyduğuna işaret eden Kabulov, "Taliban, anlaşmanın yabancı askeri birliklere saldırı düzenlememesiyle ilgili kısmına uyuyor. Anlaşma, Taliban'ın hükümet birliklerine karşı saldırıların durdurulmasını kapsamıyor." şeklinde konuştu.

ABD ve Taliban arasındaki anlaşmaların uygulanması konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını dile getiren Kabulov, Katar'ın başkenti Doha’da yapılan anlaşmaların uygulanmasında ve müzakerelerin başlatılmasında Moskova formatında istişarelerin potansiyelinin de kullanılabileceğine dikkati çekti.

Kabulov, Afganistan’ın Rusya ile ilişkiler konusundaki soğuk tutumunun olumlu yönde değişmesini umduklarını ifade etti.

BMGK'nin, ABD ve Taliban arasında 29 Şubat’ta "Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması"nın imzalanmasının ardından 3 ay içerisinde Taliban'a yönelik yaptırımları kaldırması bekleniyor. Bu süre, 29 Mayıs'ta sona eriyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.