Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı

Rusya'nın Suriye'deki güçlerini azaltma kararı
Suriye halkı, Rusya’nın Suriye’deki güçlerini azaltma kararı almasına şüpheyle yaklaşıyor

İDLİB/HUMUS (AA) - Suriye halkından bazıları, Rusya’nın sürpriz şekilde Suriye’deki güçlerini kısmen çekeceğini açıklaması "olumlu" bulurken, bazıları bunun "büyük bir oyun" olduğunu düşünüyor.

AA muhabirine konuşan İdlib kentinin güney kırsalında bulunan inşaatta mühendis olarak görev yapan Ubeyde el-İsmaili, kulislerin arkasında konuşulanları bilmedikleri için sivil halk olarak siyasi analiz yapamadıklarını belirterek, genel olarak Rusya’nın çekilmesinin, saldırıların azalacağından dolayı halkı sevindirdiğini ifade etti.

Rusya’nın silahlı grupları vurma bahanesiyle Suriye’ye müdahalesinin ülkenin birkaç bölgesinde muhalefetin askeri gücünü olumsuz etkilediğini kaydeden Ahmed Huhiddin ise Rusya’nın çekilmesinin devrimcilerin kendilerini toparlaması ve katliamın durması açısından olumlu olacağını dile getirdi.

İdlib’e bağlı Maarre Hurme beldesi Yerel Meclisi Üyesi Halit el-Hüseyin de Rusya’nın çekilmesinin uluslararası-batı ittifakı çerçevesinde gerçekleştirilen büyük oyun olduğuna dikkat çekerek, oyunun uzun vadedeki boyutlarını kimsenin bilmediğine değindi.

Cep telefon dükkanı sahibi Muhammet el-Hilfavi de Rusya’nın katliam dışında Suriye’de hiçbir şeyi elde edemediğini aktararak, Rusya’nın çekilmesinin halk için hayırlı olabileceğine inanmadığını ve çekilmenin altında ilerleyen günlerde ortaya çıkacak büyük meselelerin bulunduğunu anlattı.

Humus’un kuzey kırsalında bulunan Said el-Hariri ise Rusya’nın sürpriz çekilmesinin rejim dahil hiç kimse tarafından beklenmediğini savunarak, Rusya’nın ancak hedeflerinin bir kısmını gerçekleştirebildiğini söyledi.

Suriye rejiminin uluslararası arenada yüksek sesle krize çözüm bulunmasını talep etmesinin, Rusya’nın çekilmesini hızlandırdığını ileri süren Hariri, Rusya’nın terör örgütü DAEŞ’e karşı mücadele etmek bahanesiyle Suriye’ye müdahale ettiğini ancak savaşçı veya sivil ayırımı yapmadan muhalefeti vurduğunu belirtti.

Rusya’nın müdahalesinin Suriye halkını doğrudan etkilediğini ifade eden Muhammed Abbare de Rusya müdahalede bulunmasaydı rejimin çoktan düşmüş olacağını vurguladı.

Katliam dışında Rusya’nın müdahalesinin fiiliyatta etkisinin olmadığını ve rejimin ilerlemesine yardım etmediğini kaydeden Basil Bakkur ise Rusya’nın çekilmesinin beklenilen bir durum olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya arasında yakın zamanda yapılan anlaşmanın amacının ateşkes olmadığını iddia eden Mustafa el-Halef de anlaşmanın Rusya’nın çekilebilmesi için bahane niteliği taşıdığını ve Rusya’nın uluslararası baskı neticesinde çekildiğini savundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü Suriye'deki Rus güçlerinin büyük bölümünün çekilmesi yönünde talimat vermişti. Bu çerçevede dün Suriye'deki Rus hava üssünde görev yapan uçakların ilk grubunun ayrıldığı açıklanmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.