Sağlık Bakanlığı Tıp Bayramı etkinliği

Sağlık Bakanlığı Tıp Bayramı etkinliği
Başbakan Davutoğlu: (4)- "Sağlık çalışanlarımızı korumak amacıyla TCK'da yapılacak düzenlemeyle sağlık çalışanlarına yapılacak tehdit ve hakaret suçlarında var olan tutuklama yasağını kaldırıyoruz. Yani hizmet eden, şifa dağıtmaya çalışan sağlık çalışanla

VAN (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sağlık çalışanlarımızı korumak amacıyla, TCK'da yapılacak düzenlemeyle sağlık çalışanlarına yapılacak tehdit ve hakaret suçlarında var olan tutuklama yasağını kaldırıyoruz. Yani hizmet eden, şifa dağıtmaya çalışan sağlık çalışanlarına tehdit ve hakaret edenler de tutuklama cezası alacaklar" dedi.

Davutoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından Van'daki Rescate Otel'de, ülke genelindeki il sağlık müdürlerinin de katılımıyla düzenlenen "Tıp Bayramı" etkinliğinde yaptığı konuşmada, dünyanın neresinde olursa olsun, pasaportunda al bayrak olan hiçbir vatandaşı, aciz, mahrum ve mağdur bir şekilde bırakmadıklarını belirtti.

Türkiye'ye Gazze'den, Kerkük'ten, Halep'ten, Bayırbucak'tan yaralı ve hasta çocuklar getirildiği anımsatan Davutoğlu, "O çocuklar bizim çocuklarımız. O çocuklara elini uzatabilen şefkatli bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti var" diye konuştu.

İnsanların ay yıldızı gördüklerinde şifayı, merhameti, rahmeti ve bereketi gördüklerini anlatan Başbakan Davutoğlu, 2002 yılı öncesinde hayali bile kurulamayan gelişmeler ve büyük atılımlar gerçekleştirildiğini bildirdi.

Sağlık sisteminin bugün tıkır tıkır çalıştığını, geçen 14 yıl içinde sağlıkta bir devrim yapıldığını vurgulayan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde gerçekleştirilen büyük sağlık atılımlarına bugün de aynı kararlılıkla devam edildiğini kaydetti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İnsanlarımız bugün çok daha yüksek standartlarda sağlık hizmetlerini çok daha insani şartlarda alıyor. Türkiye'de ve dünyada çağdaş standartlarda sağlık hizmeti vermek ve her gün hizmetlerimizi geliştirmek konusunda kararlıyız. AK Parti olarak 14 yıldır sağlık alanında yapılacak atılımları en öncelikli meselelerimiz arasında gördük. 14 yıl boyunca, 'Önce insan, önce sağlık' dedik" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, en büyük yatırımları sağlık sektörüne ayırdıklarına dikkati çekerek, bütçenin ilk sıralarına daima sağlığı aldıklarını ve bu yıl kamu sağlık harcamalarına ayrılan kaynağın 95 milyar lira olduğunu ifade etti.

Sağlıkta şiddete "sıfır tolerans" göstereceklerini aktaran Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün Tıp Bayramı gibi özel bir günde, siz hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza güzel müjdeler vermek için buradayım. Taleplerinizi, sıkıntılarınızı etüt ettik. Bu alanlarda elimizden gelen imkanlarla Sayın Bakanımız ile birlikte çözümler ürettik. İlk olarak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ciddi önlemler alıyoruz. Hazırladığımız genelge ve eylem planı ile sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan hasta ve hasta yakınları, kolluk güçlerinin yetkisinde olan gözaltı uygulamasına maruz kalacaklar. Sağlık çalışanlarımızın maruz kaldığı şiddet olaylarında yaşadıkları travmanın en aza indirilmesi için tedbirler alıyoruz. Bu tür olaylarda yasal işlemlerin takibi amacıyla ifadelerin çalıştıkları sağlık tesisinde alınmasına yönelik gerekli tedbirleri, kararları aldık. Son derece azami özen gösterilecek."

Ayrıca İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanacak protokol ile sağlık tesislerinden ve özel güvenlik personelinin koordinasyonundan polisin doğrudan sorumlu olacağını belirten Davutoğlu, şunları anlattı:

"Sağlıkta şiddet olaylarının yüzde 70'ini sözel şiddet kapsamında tehdit ve hakaret oluşturduğunu tespit ettik. Sağlık çalışanlarımızı korumak amacıyla, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılacak olan düzenleme ile sağlık çalışanlarına yapılacak tehdit ve hakaret suçlarında var olan tutuklama yasağını kaldırıyoruz. Yani hizmet eden, şifa dağıtmaya çalışan, sağlık çalışanlarına tehdit ve hakaret edenler de tutuklama cezası alacaklar. Bunu yaptıktan sonra serbest şekilde çekip gidemeyecekler. Bir travma yaşayan hasta yakınlarının halini anlarız ama o anda o travmaya cevap verecek olan doktorun kendisidir. Doktorun, hemşirenin moralini bozduğunuz zaman sizin hastanıza şifa verecek mecalleri kalmaz."

- "Şiddeti kesinlikle durduracağız"

Başbakan Davutoğlu, hasta yakınlarına söyle seslendi:

"Doktorlar sizin rakipleriniz, hemşireler sizin rakipleriniz, sorun yaşadığınız kişiler değil. Her bir hemşire, doktor ve sağlık çalışanı, sizin yakınınız için elinden gelen çabayı sarf ediyor. Bütün hasta yakınlarımıza, doktorla birlikte bu zor süreci paylaşmayı ama asla doktoru bu anlamda dinlemeden, anlamadan mahkum etmemelerini rica ediyorum. Sağlık Bakanlığı hastaneleri yanında üniversite ve özelde çalışan tüm personele yönelik işlenen şiddet fiilleri, memurlara karşı işlenen suçlar gibi ceza artırımına tabi olacak."

Davutoğlu, buna tolerans gösteremeyeceklerini, son yıllarda artan şiddeti kesinlikle durduracaklarını vurgulayarak, "Kesinlikle doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız huzur içinde bu asil mesleklerini icra edecekler" dedi.

- "Emekli hekim aylıklarına zam"

Başbakan Davutoğlu, sağlık çalışanlarının özlük haklarına yönelik iyileştirici düzenlemeler yaptıklarını da anımsatarak, "Kamudan emekli olan hekim ve diş hekimlerimizin emekli aylıklarının devlet memurlarına göre düşük kaldığının farkındayız. Yapılan yasal düzenleme ile hekim ve diş hekimleri için emekli aylıklarının 2 bin 100 liradan, 3 bin 100 liraya, uzman hekimlerde ise 2 bin 580 liradan, 3 bin 250 liraya çıkarılmasını sağlayacağız. Emeklilik şartlarında çok ciddi bir düzenlemeye bu anlamda gidiyoruz" diye konuştu.

Ayrıca sağlık çalışanları için de emekli maaş artışları için yeni bir çalışma yapacaklarını açıklayan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bu haktan, halen emekli olanlar ile kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli olacaklar da yararlanacaklar. Ayrıca, hekim ve diş hekimlerinin dul ve yetimlerinin de söz konusu artışlardan yararlanmalarını sağlayacağız."

- "Hekim isterse 72 yaşına kadar çalışabilecek"

Sağlık çalışanlarının çalışma zorluğunu bir hekim eşi olarak en iyi bilenlerden olduğunu ifade eden Davutoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Van milletvekilimiz Beşir Bey de bir hekim eşi olarak, o da bunları yaşamıştır. Çoğu zaman Dışişleri Bakanlığı döneminde daha az oldu ama başdanışmanken ve profesör olduğum dönemde de gece yarısı Sare Hanım doğuma gittiğinde, ben de elime bir kitap alıp, o doğumda eşinden güzel haber bekleyen hamile hastanın eşi ile birlikte dışarıda kitap okurdum. O hamile eşinden haber bekliyor. Ben de Sare Hanım işini bitirsin de eve gidelim diye gecenin yarısı elimde kitap orada okurdum. Hekimlik aynen siyaset, devlet adamlığı gibi aileyle birlikte yapılan meslektir. Bu vesile ile hekim eşlerini de unutmayalım. Onlar da bir teşekkürü hak ediyor bizim gibi... Zor şartlarda çalışıyorsunuz, nöbetler oluyor, aciller, özellikle onkoloji gibi şifa bakımdan zorluk yaşayan hastalara ilgi noktasında çok acıları, hüzünleri birlikte paylaşıyorsunuz. Bu çerçevede sizin şartlarınızı iyileştirmek bizim görevimiz."

Başbakan Davutoğlu, diğer bir iyileştirmeyi de sağlık çalışanlarının çalışma şartlarında gerçekleştireceklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sağlık çalışanlarının unvanına ve çalıştığı sağlık tesisisin mülkiyetine bakılmaksızın, tüm sağlık çalışanlarımız fiili hizmet zammından, tuttuğu nöbet saatine göre 15 gün ile 90 gün arasında bu haktan yararlanacaklar. Bu haktan yararlananlar, 3 yıla kadar erken emeklilik hakkı elde etmenin yanı sıra, 3 yıl fazla ikramiye ve emekli aylıkları bağlanma oranlarında artış söz konusu olacak. Hekim sayısının yetersizliği nedeniyle Sağlık Bakanlığında çalışan hekimler için emeklilik yaşının 67'ye çıkarılması konusunda da yeni bir yasal düzenlememiz var. Hekimin isteği idarenin de onayı ile bu yaş, her yıl bir yıl artırılarak 72 yaşa kadar çalışma hakkı elde edilmiş olacak. Hekimlerimiz nöbetlerden itibaren, ihtisastan itibaren zaten zor şartlarda çalıştıkları için 72 yaşında da Allah'ın izni ile şifa dağıtacak bedensel ve zihinsel kabiliyete sahiptirler. Biz buna inanıyoruz. Özellikle terör ve mücbir sebeplerle olağan hasta sayısındaki azalma nedeniyle yaşanan döner sermaye gelir kayıplarının telafi edilmesi suretiyle de güç şartlarda hizmet sunan sağlık personelimizin mali açıdan mağdur edilmelerinin önüne geçiyoruz."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.