Sağlıklı yaşlanmanın 10 sırrı

Sağlıklı yaşlanmanın 10 sırrı
 Editör
Uzun ve sağlıklı bir yaşam çeşitli faktör ve koşullara bağlıdır. Bu haberde bunların ne olduğunu öğreneceksiniz!..

Pek çok insan daha uzun yaşamaktan daha fazlasını istiyor. Mümkün olduğunca formda, sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmek yaşlanmaya karşı direnmenin anahtarıdır. Yaşam tarzınız bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. Örneğin hızlı yaşlanmaya karşı doğru beslenmeyle karşı koyabilirsiniz. Ayrıca yeterli egzersiz yaşlanmanın yavaşlamasına da yardımcı olur. Bir araştırmaya göre, hızlı tempoda yürümek, örneğin yaşamınızı 16 yıl uzatabilir. Ancak kişinin sağlıklı yaşlanması çeşitli faktör ve koşullara da bağlıdır.

Sağlıklı yaşlanmanın 10 sırrı

1-Yağ tüketimini azaltın: Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız az yağlı yemelisiniz. Aşırı kilo sizi uzun vadede hasta edebilir ve atardamarların sertleşmesine, şeker hastalığına, yüksek tansiyona ve kolesterol düzeylerinin yükselmesine neden olabilir. Aaraştırmalara göre, ortalama bir yetişkin için günde 60 ila 80 gram yağ önerilmektedir. Ancak bunun en az üçte ikisinin, zeytin, kolza tohumu veya aspir yağında bulunanlar gibi doymamış yağ asitlerinden oluşması gerekiyor. Bu nedenle gizli yağlar söz konusu olduğunda (örn. et, sosis, peynir) dikkatli olunması tavsiye edilir.

2-Bol meyve ve sebze ile bağışıklık sisteminizi güçlendirin: Sebze ve meyveler birçok hayati madde içerir ve bu nedenle serbest radikallere karşı mucize silahlardır. Her şeyden önce, örneğin çilek, biber ve portakalda büyük miktarlarda bulunan C vitamininin sağlık ve yaşlanma üzerinde olumlu etkisi vardır. Vitamin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kendi kendini iyileştirdiği için vücut ve cilt de bundan faydalanır. Aynı zamanda bağ dokusunda kolajen oluşumunu ve cildin nemi bağlama yeteneğini destekleyerek cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır. Bu, cildin sıkı ve pürüzsüz olmasını sağlar. C vitamini aynı zamanda hücre yenileyici bir etkiye de sahiptir. Örneğin salatalar, lahana ve kuşkonmaz bunlar önemli vitamin kaynaklarıdır.

3-Yeterli su: Sağlıklı yaşlanmak istiyorsanız yeterli sıvı içmelisiniz. Su veya şekersiz çay burada en uygunudur. Günde iki ila üç litre tavsiye edilen miktardır. Yeterince sıvı içmezseniz cildiniz hızla kurur ve donuk görünür. Bu aynı zamanda daha fazla kırışıklığa da neden olur. Ancak alkole dikkat edin. Alkol beyinde ve karaciğerde hücre hasarına neden olabilmektedir. Bu da kanser riskini artırır.

4-Nikotinden kaçının: Sigara içmek bağışıklık sistemini zayıflatır ve damarların sertleşmesine, zayıf kan dolaşımına ve kansere neden olur. Nikotinden kaçınan herkes, örneğin alveollerdeki oksijen emilimini artırarak sağlığını geliştirir.

5-Aşırı asitlenmeyi önleyin: İnsan metabolizmasının en iyi şekilde çalışması için bazlar ve asitlerin birbirleriyle dengeli bir oranda olması gerekir. Fast food yemek gibi sağlıksız beslenme bu dengeyi değiştirir ve asitlenmeye yol açar. Diğer şeylerin yanı sıra bağ dokusuna da zarar verir ve iltihaplanmayı artırır. Diyetteki bir değişiklik dengesizliği düzeltebilir. Diyetiniz yüzde 80 alkali ve yüzde 20 asidik gıdalardan oluşmalıdır.

6-Düzenli olarak hafif egzersizler yapın: Diyetin yanı sıra egzersiz de sağlıklı yaşlanmada önemli rol oynar. Yaşlandıkça hafif egzersiz özellikle faydalıdır. Batonlu yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme gibi dayanıklılık sporları, vücut üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu için burada uygundur. Dolaşımı, kalbi ve kasları güçlendirirler. Ayrıca yüksek tansiyonu düşürür ve yağ yakımını teşvik ederler.

7-Rahatlayın: Stres yalnızca sağlığınıza zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda yaşlanma sürecini de hızlandırabilir. Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız bundan kaçınmalısınız. Doğada yürüyüş, iyi bir tatil ya da güzel bir kitap okumak, kendinizi rahatlatmanın birkaç yolu. En iyi ne zaman, nerede ve nasıl rahatlayabileceğinizi test edin ve bu stres önleyici egzersizleri düzenli olarak uygulayın.

8-Yeterli uyku: Uyuduğumuzda vücut yenilenebilir ve tüm organizmanız yeniden şarj olur. Büyüme hormonlarının üretimi, kendi kendini iyileştirme süreçlerini uyarır ve bağışıklık sistemini harekete geçirir. Yeterli uykunun ardından cilt yeniden taze bir şekilde parlar.

9-Arkadaşlarla buluşmak, eğlenmek, gülmek: Sizi iyi bir ruh haline sokan her şey aynı zamanda sağlıklıdır. Örneğin gülmek, atardamarın iç kısmındaki nitrik oksit salınımını artırır. Bunun damar genişletici etkisi vardır ve kan dolaşımını uyarır. Güldüğümüzde ek bir antrenman programını da tamamlamış oluruz. Çünkü yaklaşık 80 kası hareket ettiriyoruz ve günde 15 dakika yürekten gülmekle 10 dakikalık bir koşu yapmış gibi oluruz.

10-Beyin jimnastiği: Yaşlanma süreci zihinsel kondisyon sayesinde geciktirilebilir. Bulmacaların ve satranç oynamanın özellikle etkili olduğu söyleniyor. Yeni şeylere açık olun, eski alışkanlıklara takılıp kalmayın ve zihninizi çeşitliliği teşvik edin. Müzik aleti çalmayı ve bir dil öğrenmeyi deneyin.

Yaşlanma sürecini yavaşlatacak bir şeyler yapmak istiyorsanız örneğin dengeli ve sağlıklı beslenebilirsiniz. Sağlıklı yaşlanmak için ne zaman yemek yediğinizin zamanlaması önemli bir rol oynar. Hızlı yürüyerek de ömrünüzü uzatabilirsiniz. Şekerden kaçınmak aynı zamanda cildin yaşlanmasına karşı da yardımcı olur. Ancak kırışıklıkların yanı sıra diğer belirtilere bakarak zaten çok hızlı yaşlanıp yaşlanmadığınızı anlayabilirsiniz.

Bu makale sağlık konusu hakkında genel bilgiler içermektedir ve bu nedenle kendi kendine teşhis, tedavi veya ilaç önerisine yönelik değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.